På torsdag den 2. februar har FredsVagten stået foran Christiansborg i 7777 dage. Det betyder, at aktivister har holdt fredsfanen højt gennem al slags vejr i 253 måneder – eller godt 21 år og 9 måneder.

– Vi står der for at vise, at der findes kræfter i Danmark, der er imod krig og oprustning, og for at være en alternativ stemme til politikernes og massemediernes konfrontatoriske linje og slåen på krigstromme, fortæller Doris Kruckenberg, som har været fredsvagt siden januar 2002.

Mærkedagen kommer i en tid, hvor krigen i Ukraine raser, og den danske regering pumper tonsvis af militært udstyr for milliarder af kroner i konflikten, mens flere danske soldater end nogensinde før er udstationerede – herunder 750 soldater i Letland og op mod 200 soldater i Estland, 110 soldater i Irak og udstationerede i flere andre militære operationer rundt om i verden.

Midt i krigens gru og politikernes insisteren på oprustning og militære svar på tidens konflikter oplever FredsVagten, at flere og flere forbipasserende er glade for at se fredsflaget og gerne vil have en snak om alternativerne til krig.

– Vi oplever faktisk, at krigen i Ukraine har ført til, at flere og flere mennesker stopper op og fortæller os, at “det er godt, I er der”. Det er ikke dem, der kommer til orde i medierne. Men der er faktisk mange helt almindelige mennesker, der er imod krigen. Når man står fast foran Christiansborg med et fredsflag, så finder man ud af, at mange er imod krig, siger Doris Kruckenberg til Arbejderen.

Hun fortsætter:

– Jeg har fået mange gode snakke med folk om alternativer til krig, og hvordan man kan løse konflikter med fredelige midler. Krig og oprustning gavner kun våbenindustrien, mens befolkningerne betaler prisen.

I dagens anledning inviterer FredsVagten til at fejre dagen sammen med dem på torsdag fra klokken 16 til 20 i Jerusalemskirken, Rigensgade 19 i København, hvor der vil være indslag fra blandt andre Klaus Krogsbæk fra “Forbyd Atomvåben, ICAN, i Danmark” og Anne Marie Helger.

Krigen i Afghanistan førte til fødslen af FredsVagten

FredsVagten blev født den 19. oktober 2001, hvor et flertal i Folketinget sendte Danmark i krig mod Afghanistan ved at sende et dansk krigsskib til Middelhavet, så et amerikansk krigsskib kunne sejle til Det Indiske Ocean og deltage i krigen mod Afghanistan.

Samme aften satte to fredsvagter sig ind på Christiansborg Slotsplads for at vise deres protest mod krigen og komme i snak med forbipasserende.

Læs også

Foto: Kristian Svendsen
Foto: Kristian Svendsen

Kan du lide, hvad du læser?

Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.

Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:

MobilePay: 87278

Abonnér