Home Sport Storklubber under pres

Storklubber under pres

2
0
storklubber-under-pres

TV 2 SPORTs fodboldekspert Morten Bruun skriver i denne klumme om Superligaen, der er vendt tilbage i denne weekend.

FC Midtjylland og Brøndby er to af Danmarks tre største klubber.

Men med fem kampe tilbage af grundspillet er det ikke noget usandsynligt scenarie, at en af dem ikke engang kommer med i slutspillet. Ja, det kan endda overgå dem begge at blive placeret i den halvdel af Superligaen, hvor de seks dårligste hold optræder i resten af foråret.

Hvis det sker, er det den slags, jeg kalder en fiasko. Komplet uforeneligt med den selvforståelse, der er bygget op i de to klubber. I Brøndbys tilfælde gennem små 40 år. I FC Midtjyllands cirka 20. Sammen med FC København føler de to klubber sig hævet over de øvrige i Superligaen. Med god grund.

Slutspillet med de seks bedste hold fra grundspillet blev indført i sommeren 2016. 2022/23 er altså den syvende sæson med denne model, og FC Midtjylland og Brøndby har været med hver gang. Kun en gang har det været tæt på at kikse. Det var i 2018/19, da det var nødvendigt for Brøndby at vinde i Horsens i 22. spillerunde for at sikre en plads i slutspillet. Det gjorde de så. 3-1.

At deltage i slutspillet er således både minimumskrav og en selvfølgelighed i begge klubber. I en normal sæson ville både Brøndby og FCM lige nu have et solidt forspring til den prekære syvendeplads. Men her på tærsklen til Superligaens genstart er begge klubber placeret blandt de sidste seks. Brøndby er nr. 10 med 21 point. FC Midtjylland er nr. 7 med 23 point. Der er fem kampe til at indhente det tabte.

Jamen, hvad vil der da ske for de to klubber, hvis de ikke kommer i slutspillet? Deres eksistens er jo ikke ligefrem truet. De vil miste nogen indtægter, javel, men så er det heller ikke værre. Det er heller ikke sådan, at de vil blive truet på deres position i dansk fodbold. Klubber som Randers, Silkeborg og Viborg har ikke ressourcerne til at udfordre de store klubber i dansk fodbold.

Mens AGF, AaB og OB heller ikke står på spring. FC Nordsjælland er et specielt tilfælde. De kunne nok godt udfordre. Men det er ikke et mål for dem.

Brøndby og FC Midtjylland vil fortsat kunne tilbyde deres spillere de bedste vilkår og de højeste lønninger i dansk fodbold efter FC København. Dertil kommer i Brøndbys tilfælde en international atmosfære til hjemmekampene. Meget vil være uforandret, hvis Brøndby og/eller FCM misser slutspillet.

Kan ende med at få et europæisk problem

Og så alligevel ikke. De vil have det, vi kunne kalde for et europæisk problem. Fordi en plads udenfor slutspillet vil gøre det meget svært at kvalificere sig til international fodbold. Her findes godt nok en finte i Superligaen, for det kan lade sig gøre at kvalificere sig til Europa Cup’en, selv om man havner udenfor slutspillet.

Så skal man blive nr. 7 og vinde den playoffkamp, der mig bekendt er den eneste af sin art i hele Europa. Det er heldigt for både FCM og Brøndby, at dette bizarre musehul findes i dansk fodbold. For begge klubber er nemlig også slået ud af den danske pokalturnering.

Uanset hvad, skal det være min forudsigelse, at en eller begge klubber ikke kvalificerer sig til Europa Cup’en i 2023/24. For Brøndby har det været en uløselig del af det blå/gule DNA at deltage i Europa, og sådan er det også blevet for FC Midtjylland. Derfor vil det føles ydmygende med en placering på den europæiske udskiftningsbænk. Tænk blot på den netop spillede udekamp mod Sporting fra Lissabon. Det er den slags kampe, FC Midtjylland lever for.

At være med i Europa betyder også, at klubber som Brøndby og FC Midtjylland er ekstra attraktive, når de skal hente spillere. Både på det danske marked og på det internationale. De europæiske udsigter er ofte afgørende for de bedste spilleres klubvalg.

FC København byggede for eksempel ikke deres Champions League-hold op af spillere, der drømte om at spille i Superligaen. De drømte om at spille på den europæiske scene. Her kunne de danske storklubber være en genvej.

Udsigten til en sjælden sæson uden europæisk fodbold er den mest direkte årsag til, at Brøndby og FC Midtjylland er de to klubber, der er under det største pres inden Superligaen begynder igen.

De har fem kampe til at lykkes med deres mission. Og de mødes i et brag af en kamp i Herning allerede mandag den 27. februar. Her er der sat et stort kryds i min fodboldkalender.

Lige nu ligner netop det opgør det mest spændende i hele Superligaen.

3F Superligaen

3F Superligaen
Position Holdnavn K V U T F I +/- P
1 FC Nordsjælland 17 10 5 2 29 13 +16 35
2 Viborg 17 9 5 3 25 16 +9 32
3 FC København 17 8 3 6 28 20 +8 27
4 AGF 18 7 4 7 20 18 +2 25
5 Silkeborg IF 17 7 3 7 27 25 +2 24
6 OB 17 6 6 5 23 25 -2 24

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here