Home Nyheder Russisk tv har startet et stort nedtællingsur – Putin vil sige noget

Russisk tv har startet et stort nedtællingsur – Putin vil sige noget

2
0
russisk-tv-har-startet-et-stort-nedtaellingsur-–-putin-vil-sige-noget

Ruslands præsident holder en tale tirsdag formiddag. Den ventes med spænding, og nogle iagttagere tror, at han vil udstikke en ny retning for krigen.

Nedtællingen begyndte allerede mandag.

Digitaluret med Vladimir Putins kontrafej fylder i skrivende stund konstant en tredjedel af tv-skærmen på den russiske nyhedskanal Rossiya 24, der tæller ned til tirsdag middag i Moskva.

Hvor meget længere kan man finde sig i dette?

Vladimir Putin, Ruslands præsident i sin tale til overhuset i 2021

Her holder den russiske præsident nemlig tale for overhuset i landets parlament, og det er en tale, som ventes med spænding hos størstedelen af de statskontrollerede russiske medier.

Vladimir Putin ventes at give en status på situationen i Ukraine nu, hvor årsdagen for den russiske invasion af landet nærmer sig.

Forventningerne blev ikke mindre i løbet af mandagen, da USA’s præsident, Joe Biden, landede i Ukraines hovedstad, Kyiv, for at vise sin sympati med ukrainerne.

– Da Putin iværksatte sin invasion for næsten et år siden, troede han, at Ukraine var svagt, og at Vesten var delt. Han troede, at han kunne holde ud længere end os. Men han tog grueligt fejl, lød det fra Joe Biden, efter at han havde gået en tur gennem Kyivs gader.

Om Vladimir Putin reagerer på besøget i sin tale, vides endnu ikke, men mandag ved middagstid sagde præsidentens talsmand, Dmitrij Peskov, at Putin stadig arbejdede på ordlyden.

På det tidspunkt var det offentligt kendt, at Joe Biden var i Ukraine.

Valerie Hopkins, der er Ruslands-korrespondent for den amerikanske avis The New York Times, skriver på Twitter, at hendes kilder vurderer, at Vladimir Putin mandag var i færd med at redigere sin tale, så den bliver endnu mere hårdkogt end først planlagt.

Forudsigelsen

Når man læser Vladimir Putins tidligere taler til overhuset, står det klart, at han faktisk plejer at være ret hård i sin retorik.

Sidste gang, at han talte til overhuset, var for eksempel 21. april 2021 – altså næsten et år inden invasionen.

Allerede dengang talte Vladimir Putin om “en europæisk sikkerhedskrise”, beskyldte Ukraine for at være i færd med at skaffe atomvåben og sagde, at han ikke længere havde tillid til Vesten.

– Hvor meget længere kan man finde sig i dette? spurgte Vladimir Putin dengang.

En stor nyhed?

Hvad Vladimir Putin mon vil sige tirsdag, er allerede genstand for talrige politiske analyser i russiske medier.

Hver eneste person skal mobiliseres

Sergej Markov, russisk professor i statskundskab

For eksempel siger Sergej Markov, professor i statskundskab ved universitetet i Moskva, tidligere parlamentsmedlem og tilhænger af Vladimir Putins politik, at han forventer en stor nyhed.

– Jeg tror, at han vil tale om, hvilken retning den militære specialoperation skal tage, mobiliseringen af hele samfundet til sejr, hvad der var en succes, hvad der fejlede, og hvad der skal gøres, siger Sergej Markov til det statskontrollerede nyhedsbureau NSN.

Ifølge Sergej Markov vil Vladimir Putin formentlig skrue op for krigsindsatsen.

– Vi har brug for, at folk er rede til at arbejde for sejren. Hver eneste person skal mobiliseres, ikke nødvendigvis for at sidde i en skyttegrav, men man kan hjælpe soldaternes familier og flygtninge. Der skal mobiliseres militært, i den økonomiske sektor, i den sociale sfære og kulturelt, siger Sergej Markov.

Han tror også, at det bliver endnu sværere for russerne at udtrykke modstand mod krigen.

– De, som er imod den militære specialoperation, bør ekskluderes fra kulturlivet, siger han.

Samtidig venter han, at Vladimir Putin vil være stærkt kritisk over for USA og Vesten.

– Vi kommer også til at høre om den internationale situation. De russiske myndigheders opfattelse, som er svær at udtrykke: at Rusland er det eneste land, som åbent har udfordret det onde i verden direkte – USA, det vestlige land, som kaldes djævelens koalition, siger Sergej Markov.

Han regner desuden med, at Vladimir Putin vil komme med udtalelser, som kan skabe overskrifter.

– Talen bør også være egnet til at citere, så der kommer nok nogle sensationelle udtalelser, siger han til NSN.

Risiko for et tåget budskab

Det er dog ikke kun Vladimir Putins tilhængere, som venter talen med spænding.

Mark Fejgin, der er advokat, menneskerettighedsforkæmper og tidligere politiker i Rusland, har fortalt om sine forventninger til talen til det ukrainske medie Obozrevatel.

Ifølge Mark Fejgin vil Vladimir Putin formentlig sige, at han har reddet Rusland fra Vesten.

– De siger, at de er på kanten af ødelæggelse, men at han kom på forkant med Vestens nedrige plan og iværksatte en militær aktion for at redde Ruslands eksistens, siger Mark Fejgin.

Samtidig vurderer han, at Vladimir Putin vil forsøge at skabe et tydeligt billede af, at modstanderne er stærke.

– Han vil fortsætte med at sige, at han ikke kun er i krig med Ukraine, men med hele Vesten, hele NATO og hele verden. Derfor er det ikke skamfuldt at blive trængt tilbage, når man står imod dem, siger han.

Til gengæld tror Mark Fejgin ikke, at Vladimir Putin vil komme med nogle konkrete løfter eller melde konkrete tiltag ud under talen.

– Det kommer til at svæve i tågen, for fakta kan ende med at spille ham et puds, siger Mark Fejgin til Obozrevatel.

Andre muligheder

I russiske medier er der ellers talrige spekulationer om, at der er nye tiltag på vej, som vil blive annonceret i talen tirsdag.

For eksempel skriver det statskontrollerede russiske medie vn.ru, at Putin måske officielt vil kalde krigen i Ukraine for en “krig” for første gang, mens der også er risiko for, at han vil iværksætte endnu en mobiliseringsbølge af russiske mænd til krigen eller måske erklære en ny form for union, hvor de af Ruslands naboer, som er venligt stemt over for styret i Kreml, kan indgå.

Inden talen har der også været rygter om, at Kinas præsident, Xi Jinping, ville møde op i Moskva for at markere kinesisk støtte til Ruslands krig, men mandag sagde Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, at der ikke kommer nogen udenlandske gæster for at overvære talen.

Dmitrij Peskov har dog før sagt ting, som var i strid med sandheden.

For eksempel sagde han 18. februar sidste år, at Rusland ikke ville invadere Ukraine – som du kan se i tweetet herunder.

Exactly one year ago Putin’s spokesman Dmitriy Peskov said Russia wasn’t going to attack Ukraine and “it never attacked anyone.”

Four days remained until the full-scale invasion of Russia into Ukraine. pic.twitter.com/em05xfk3Jr

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 20, 2023

Hvad der bliver sagt, og hvad der kommer til at ske under Putins tale, får vi at vide, når nedtællingsuret på Rossiya 24 når nul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here