Home Nyheder Regeringspartiets kandidat får flest stemmer ved valg i Nigeria

Regeringspartiets kandidat får flest stemmer ved valg i Nigeria

2
0
regeringspartiets-kandidat-far-flest-stemmer-ved-valg-i-nigeria

Hvis Bola Tinubu har vundet over 25 procent af stemmerne i 24 af Nigerias stater, kan han kalde sig præsident.

Tidligere guvernør Bola Tinubu fra regeringspartiet All Progressives Congress (APC) har vundet flest stemmer ved lørdagens præsidentvalg i Nigeria.

Det viser de endelige resultater natten til onsdag dansk tid, efter at stemmerne er talt op i samtlige 36 delstater og hovedstaden Abuja.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Den Uafhængige Nationale Valgkommission (Inec) mangler fortsat at bekræfte, om Tinubu har klaret sig over grænsen på mindst 25 procent af stemmerne i to tredjedele af de 36 stater samt hovedstaden.

Kandidat skal sikre sig mere end 25 procent af stemmerne i mindst 24 delstater.

For at blive valgt som præsident, skal en kandidat sikre sig mere end 25 procent af stemmerne i mindst 24 delstater.

Hvis ingen opfylder dette krav, skal der afholdes en anden runde mellem de to kandidater, der fik flest stemmer i første valgrunde.

Tinubu vundet 8,8 millioner stemmer

Tinubu har ifølge Inec vundet 8,8 millioner stemmer.

De to andre kandidater, tidligere vicepræsident Atiku Abubakar fra det største oppositionsparti, Peoples Democratic Party (PDP), og Peter Obi fra det mindre Labour Party, har vundet henholdsvis 6,9 millioner og 6,1 million stemmer.

Tirsdag aften dansk tid viste foreløbige resultater ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Tinubu, som tilhører den afgående præsident Muhammadu Buharis parti, har fået omkring 35 procent af stemmerne.

Nigeria er med sine mere end 200 millioner indbyggere Afrikas mest folkerige land. Cirka 93 millioner personer kunne stemme ved valget.

70-årige Bola Tinubu er en veteran i nigeriansk politik. Han har blandt andet været guvernør i staten Lagos fra 1999 til 2007.

Mange nigerianere håber, at landets nye leder vil være i stand til at håndtere usikkerheden, forbedre økonomien og tage hånd om fattigdommen i det vestafrikanske land.

Valg kun ramt af enkelte voldsepisoder

Lørdagens valg forløb i det store og hele fredeligt, men blev dog ramt af enkelte voldsepisoder og store forsinkelser.

Tekniske problemer gjorde det flere steder svært at uploade de enkelte resultater til en central hjemmeside, hvilket gav anledning til bekymring for snyd.

Både PDP og Labour har opfordret til, at valgresultatet bliver skrottet, og krævet, at der bliver udskrevet et nyt valg.

Begge partier hævder, at der har været snyd med stemmerne, dog indtil videre uden at fremlægge nogen beviser for denne påstand.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here