Home Nyheder Guvernør erklærer krig mod apotekergigant, der ikke vil sælge abortpille

Guvernør erklærer krig mod apotekergigant, der ikke vil sælge abortpille

2
0
guvernor-erklaerer-krig-mod-apotekergigant,-der-ikke-vil-saelge-abortpille

Californien har opsagt en aftale til 58 millioner dollars med USA’s næststørste apotekerkæde. Kæden føler sig uretfærdigt gjort til syndebuk.

Den store amerikanske apotekerkæde Walgreens er havnet midt i en giftig politisk strid om en lille pille.

Det begyndte for en uge siden, da Walgreens meddelte, at den ikke vil udlevere abortpillen Mifepriston til kunder i 21 delstater.

En beslutning, der ikke blev truffet uden pres udefra.

Californien vil ikke se passivt til, mens store virksomheder giver efter for ekstremister

Gavin Newsom, guvernør, Californien

Forinden havde de republikanske justitsministre i 21 delstater skrevet til Walgreens og andre større kæder med trusler om retslige efterspil.

Walgreens svarede dem med en forsikring om, at kæden hverken vil udlevere medicinen med posten eller i sine butikker i de pågældende stater.

Men hovedpinen var ikke ovre for USA’s næststørste apotekerkæde.

Trækker sig fra millionkontrakt

For i Californien reagerede den demokratiske guvernør, Gavin Newsom, prompte.

På Twitter meddelte han, at USA’s folkerigeste stat ikke længere vil lave forretninger med Walgreens.

– Vi er færdige, skrev han.

En talsmand for den magtfulde guvernør uddybede over for blandt andre NPR, at alle aftaler mellem apotekerkæden og delstaten nu skulle efterses.

Onsdag kom så den kontante afregning. Gavin Newsom meddelte, at Californien trækker fornyelsen af en millionkontrakt med Walgreens tilbage som direkte konsekvens af, at kæden ikke vil udbyde Mifepriston i de 21 republikanske delstater.

– Californien vil ikke se passivt til, mens store virksomheder giver efter for ekstremister og fjerner adgangen til reproduktiv sundhed og frihed, udtalte han til sin egen hjemmeside.

Beslutningen betyder, at Walgreens ikke længere skal levere medicin til de indsatte i det californiske fængselssystem, når kontrakten med delstaten udløber 1. maj. Californien vil i stedet lede efter en anden udbyder.

Aftalen med Walgreens havde en værdi af 54 millioner dollars (381 millioner kroner), fremgår det af guvernørens hjemmeside.

Men det er kun første skridt i en ”udtømmende gennemgang” af alle delstatens bånd til Walgreens, har Gavin Newsom sagt til mediet Politico. Han tilføjede, at det kan blive nødvendigt at ændre delstatens lovgivning i jagten på flere aftaler, der kan opsiges.

Gjort til syndebuk

Walgreens føler sig imidlertid uretfærdigt gjort til syndebuk af Californien. Andre store apoteker- og butikskæder er nemlig under lige så stort pres fra de abortfjendtlige delstater. De har bare forholdt sig anderledes tavse.

Walgreens har da heller aldrig lovet at ville sælge Mifepriston-tabletterne i alle delstater.

Mifepriston bruges i kombination med et andet præparat, der hedder Misoprostol, og er ifølge Politico blevet den mest populære metode til at afbryde uønskede graviditeter i USA. Præparaterne bruges også til medicinske aborter i Danmark, men først efter en forundersøgelse på sygehuset.

I januar gjorde den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, det muligt for apoteker i USA at sælge Mifepriston i butikker eller med posten ved fremvisning af en recept.

Siden da har det været Walgreens hensigt at sælge præparatet, men kun hvor det er i overensstemmelse med loven. Det understregede virksomheden mandag i en pressemeddelelse ovenpå kritikken af, at den ikke vil udlevere medicinen i 21 stater.

Men det er overilet, når Walgreens allerede har besluttet ikke at tilbyde produkterne i visse stater, mener Californiens justitsminister, Rob Bonta.

– De burde vente, indtil en dommer har taget stilling, og ikke tage denne livreddende og livsvigtige medicin fra millioner af mennesker, har han sagt ifølge Politico.

Stadig lovligt i flere stater

Siden sidste års omgørelse af højesteretsdommen Roe mod Wade, der siden 1973 havde sikret amerikanernes ret til abort, har 13 delstater forbudt abort, mens andre stater har begrænset adgangen til sikker abort.

I flere af de 21 stater, der har truet med sagsanlæg, er abort teknisk set stadig lovlig. Flere af staterne forsøger dog at begrænse adgangen til abortmedicinen. Det gælder Alaska, Iowa, Kansas og Montana.

Omvendt har flere demokratiske delstater som Californien taget yderligere skridt til at sikre adgangen til abort for egne borgere og folk fra stater, hvor abortrettighederne indskrænkes.

Præsident Joe Biden har også lovet at kæmpe for at sikre kvinders ret til abort ved lov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here