Home Nyheder Her kommer store problemer med spritbilister nu Ukraine til gode på slagmarken

Her kommer store problemer med spritbilister nu Ukraine til gode på slagmarken

2
0
her-kommer-store-problemer-med-spritbilister-nu-ukraine-til-gode-pa-slagmarken

Aflagte køretøjer finder ny anvendelse på slagmarken i Ukraine, hvor de er stærkt efterspurgte af soldaterne ved frontlinjen.

Letland har et stort problem med spirituskørsel.

Det kommer nu Ukraine til gode i krigen mod Rusland.

I november sidste år strammede Letlands regering grebet om spritbilister med en ny lov. Den gav myndighederne mulighed for at konfiskere en bil, hvis føreren blev snuppet med en promille over 1,5.

Allerede efter den første måned var de statslige parkeringspladser fyldt godt op, skrev Letlands statslige tv- og radiostation LSM.

De konfiskerede biler er indtil videre blevet solgt på auktion. Men der er rigeligt af dem, for Letland har ifølge LSM et af de højeste antal spritbilister i Europa.

Hvert år mister 3500 bilister kørekortet på grund af spirituskørsel i det lille land med 1,9 millioner indbyggere. Med den nye lov blev der konfiskeret 200 biler i løbet af bare to måneder.

Derfor fik Reinis Poznaks en lys idé.

Drikker hurtigere end de kan nå at sælge dem

Han er grundlægger af den frivillige organisation Twitter Convoy for Ukraine, som indsamler, reparerer og opgraderer biler for at køre dem til Ukraine, hvor de blandt andet kan bruges til at fragte våben og forsyninger til soldaterne ved frontlinjen.

– Ingen forventede, at folk kører så mange biler i spirituspåvirket tilstand, at de ikke kan nå sælge dem, lige så hurtigt som folk drikker. Derfor fik jeg idéen om at sende dem til Ukraine, siger Reinis Poznaks til Reuters.

Og forslaget faldt i god jord hos politikerne. Finansministeriet tog idéen op, og i midten af februar meddelte premierminister Krišjānis Kariņš, at der var opbakning til det i regeringen. Også parlamentet vendte tomlen op.

Så onsdag i denne uge forlod de første syv biler en statslig parkeringsplads bag på en autotransporter med kurs mod Ukraine. Til Reinis Poznaks’ store morskab fandt han et russisk flag i en af de biler, der nu skal gøre nytte for Ukraine.

Hans organisation har fået løfte om to dusin biler fra staten om ugen.

Siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar sidste år, har Twitter Convoy sendt 1200 køretøjer til Ukraine og indsamlet to millioner euro (knap 15 millioner kroner) til indkøb, renoveringer og logistik.

Stærkt efterspurgte på slagmarken

Selvom det især er kampvogne og pansrede mandskabsvogne, Ukraine efterspørger fra sine vestlige allierede, kan ukrainske militær også sagtens gøre brug af mindre potente køretøjer. Det viste en reportage, som TV 2s korrespondent Uffe Dreesen lavede i februar.

Her besøgte han et nedslidt garageanlæg i nærheden af Lviv i det vestlige Ukraine, hvor frivillige fra organisationen Car for Ukraine gik og svejsede tykke stålplader på terrængående køretøjer doneret fra hele Vesteuropa.

Og de ombyggede biler er stærkt efterspurgte på slagmarken, hvor de blandt andet bruges til at fragte sårede soldater væk fra frontlinjen.

Men der skal også bruges mange af dem. For de har en kort levetid på et par uger i gennemsnit.

Hver fredag tager en ny konvoj afsted fra Letland med frivillige chauffører bag rattet. En af dem, der tager turen, er grundlæggeren Reinis Poznaks.

– Jeg ryster, og jeg ved ikke, om det er af kulde eller af had. En smule magtesløshed over den mangel på moral, landet (Rusland, red.) arbejder med, har han tidligere sagt til LSM.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here