Home Nyheder Putin-allieret affejer Nord Stream-teori: – Er eksplosionerne gavnlige for Ukraine?

Putin-allieret affejer Nord Stream-teori: – Er eksplosionerne gavnlige for Ukraine?

2
0

Der er fremsat adskillige teorier om Nord Stream-sprængningerne, men grundlægende ved vi ganske lidt om hændelserne i Østersøen.

Sekretæren for det russiske sikkerhedsråd, Nikolaj Patrusjev, tvivler på, at en pro-ukrainsk gruppe skulle stå bag eksplosionerne på Nord Stream-rørledningerne 26. september sidste år.

Det skriver russiske nyhedsbureauer, herunder RIA.

Patrusjev er kendt som en tæt allieret af den russiske præsident, Vladimir Putin, og hans udmelding kommer, efter at der sidste uges blev fremsat teorier i vestlige medier om, at Ukraine-sympatisører skulle stå bag sprængningerne.

Formanden for det russiske sikkerhedsråd sætter for det første spørgsmålstegn ved, at en ikke-statsligt støttet gruppe overhovedet kan have haft kapaciteten til at udføre aktionerne.

– Når aviserne hævder, at en gruppe ukrainske terrorister har begået sabotagehandlingen, må spørgsmålet stilles, om der overhovedet findes en sådan gruppe, og om den i princippet er i stand til at gøre dette, siger Patrusjev.

Dernæst sætter Patrusjev spørgsmålstegn ved, hvad et pro-ukrainsk motiv overhovedet skulle være.

– Er eksplosionerne gavnlige for Ukraine? Kyiv har hverken mistet eller opnået noget ved ødelæggelsens af gasrørledningen, siger han og tilføjer:

– Dernæst er der ikke nogen grund til, at Zelenskyj-regimet – som står med hånden udstrakt til Berlin i håb om øget militær og humanitær hjælp – begår en sådan handling.

Nikolaj Patrusjev tilføjer, at Rusland stadig ikke ved, hvem der står bag angrebet.

Han påpeger i samme omgang, at Moskva insisterer på, at der skal gennemføres en international undersøgelse med deltagelse fra Rusland.

Uklart hvem der står bag

Siden eksplosionerne på rørledningerne fandt sted 26. september, har flere og flere teorier om mulige gerningsmænd og motiver fundet vej til medierne.

Her følger en gennemgang af de mest omdiskuterede teorier:

  • Umiddelbart efter angrebet i september pegede eksperter på, at Rusland sandsynligvis stod bag. Der var energikrise i Europa, og med sabotagen kom der ekstra pres på de europæiske lande, lød ræsonnementet.
  • 30. september 2022 afviste Rusland beskyldningen og anklagede i stedet ”angelsaksere” for at sprænge Nord Stream-rørledningerne i stykker.
  • 8. februar 2023 pegede den kontroversielle 85-årige graverjournalist Seymour Hersh på baggrund af én anonym kilde på, at USA og Norge skulle være de skyldige. Det har Det Hvide Hus afvist som “helt og aldeles falsk og ren fiktion”.
  • 7. marts 2023 skrev to tyske samt en amerikansk avis, at en pro-ukrainsk gruppe kan stå bag. Der tages store forbehold, og de tyske medier fremhæver, at de ikke kan afvise, at russerne i sidste ende står bag en såkaldt “falsk-flag-operation”, der skal stille Ukraine i et dårligt lys.

Tilbage står, at ingen grupper eller stater har taget ansvaret for sprængningerne. Samtidig er der god grund til at være skeptisk, når man læser de mange historier om Nord Stream-eksplosionerne.

Det sagde Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, i kølvandet på de seneste teorier, der blev fremsat 7. maj.

– Der er et informations-tomrum fra myndighederne, som betyder, at vi i bund og grund ikke er blevet meget klogere siden september – og som igen betyder, at vi spekulerer i det her, sagde han og tilføjede:

– Grundlæggende ved vi ganske lidt.

Du kan læse mere om eksperternes vurdering af de mange teorier i artiklen her.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here