Home Nyheder TV 2 Nyhederne 3F advarer mod lockout og voldsom lønnedgang i højtprofilerede restauranter

3F advarer mod lockout og voldsom lønnedgang i højtprofilerede restauranter

2
0
3f-advarer-mod-lockout-og-voldsom-lonnedgang-i-hojtprofilerede-restauranter

Brdr. Price vil give en højere løn til faglærte i forhold til ufaglærte, men afviser 3Fs kritik af, at der er “dumping-løn” på vej til de ufaglærte.

Dragsholm Slot, Brdr. Price-restauranter og Jørgensens Hotel i Horsens vil give ufaglærte kokke og tjenere en lavere løn end de ufaglærte i fastfood-kæden Max Burger.

Sådan lyder kritikken fra 3F, der har sendt en pressemeddelelse ud under de igangværende overenskomstforhandlinger med en overskrift om “lockout og dumping-løn”.

– Restauranterne vil indføre en helt ny, lav indslusningsløn til ufaglærte på 125 kroner i timen. Det er inklusive alle tillæg. Det er en voldsom lønnedgang, siger forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration til TV 2.

Vi sidder og forhandler med dem med en pistol for panden

Peter Lykke Nielsen, 3F

Han opfordrer restauranterne til at genoptage dialogen med 3F.

Hos Brdr. Price, der ejer Dragsholm Slot, Jørgensens Hotel og Brdr. Price-restauranterne, er man “helt uforstående” over for denne måde at udlægge sagen på, fortæller talsperson Katia Østergaard.

– Vi er ikke gået fra en dialog. Tværtimod. Vi tror, at vi er i forhandling om det oplæg, vi har givet til forbundet, siger hun.

Spørgsmålet er, hvad dette oplæg indeholder.

– Jeg vil meget nødigt forhandle overenskomst i pressen. Men jeg vil gerne bekræfte, at vi har lavet et oplæg, der giver et incitament til at tage en faglig uddannelse. Det betyder, at vi har lagt en væsentlig højere løn ind til faglærte i forhold til ufaglærte, siger hun.

En lønnedgang på 30 procent

Katia Østergaard understreger, at ingen af de nuværende ansatte vil skulle gå ned i løn, uanset om der kommer en ny overenskomst eller ej.

Så spørgsmålet er, hvad restauranterne vil tilbyde nye medarbejdere.

Ifølge 3F er der en lønnedgang på 30 procent på vej til nye fuldtidsansatte ufaglærte medarbejdere hos Brdr. Price, hvis restaurantselskabet får sin vilje. Og ifølge 3F har selskabet spillet hårdt ud for at nå dette mål.

– De har varslet lockout og skrevet til forligsmanden, at det er for at komme af med den nuværende overenskomst. De har samtidig skrevet, at de bagefter gerne vil indgå en ny overenskomst med helt andre vilkår – og det er det, vi farer i flint over, siger Peter Lykke Nielsen og tilføjer:

– Vi ender i en situation, hvor vi sidder og forhandler med dem med en pistol for panden. Enten giver vi dem det, de vil have. Eller også mister vi det hele.

– En hån mod de faglærte

Katia Østergaard kan ikke genkende, at restaurantselskabets udspil lægger op til en lønnedgang på 30 procent for de ufaglærte. Men hun afviser at gå i yderligere detaljer, da hun “ikke vil forhandle overenskomst i pressen”.

Til gengæld fremhæver hun, at den nuværende overenskomst fastsætter samme løn til ufaglærte og faglærte.

– Det, synes vi, er en hån mod de faglærte tjenere, der har stået i lære i 4,5 år for at dygtiggøre sig, siger hun.

3F påpeger, at restauranterne er hjerteligt velkomne til at differentiere lønnen ved at hæve den yderligere for de faglærte.

Men coronakrise og inflationen gør, at restauranterne “ikke bare kan skrue mere og mere op for lønnen”, lyder det fra Katia Østergaard.

Hvordan vil I så finde penge til at hæve lønnen til de faglærte, hvis de ufaglærte ikke skal ned i løn?

– Fordi på sigt vil lønfordelingen blive anderledes. Alle, vi har ansat nu, bliver på den høje ”faglærte løn”, de har, siger Katia Østergaard.

Hvad så med de ufaglærte, I fremover kommer til at ansætte?

– Hvis vi opnår en ny overenskomst med en omfordeling, så vil nye ufaglærte blive ansat på en anden løn end i dag, siger Katia Østergaard uden at ville komme det nærmere.

Kun få restauranter har en overenskomst

Katia Østergaard fremhæver, at Brdr. Price er blandt de få restauranter i Danmark, der overhovedet har indgået en overenskomst.

– Under 10 procent af danske restauranter har overenskomst. Og jeg vil gerne understrege, at den løn, vi i det nye overenskomstudspil lægger op til for ufaglærte, stadig ligger markant over den løn, markedet generelt tilbyder ufaglærte – og dermed de lønninger, vi hver dag skal konkurrere med i branchen, siger hun.

3F er ikke enig i, at andelen af restauranter på overenskomst er så lav. Men den er lav, og fagforeningen vil meget gerne have andelen op, fortæller Peter Lykke Nielsen.

Er det rimeligt at rette skarp kritik af de få restauranter, der rent faktisk har en overenskomst?

– Det gør vi heller ikke. De er jo i gang med at skille sig af med den. Det her er ikke en forhandling, hvor man kan snakke om tingene, siger han.

Men de siger, at de gerne vil lave en ny aftale med jer?

– Ja, men de vil have det på en markant anderledes måde end i dag. Det kan vi bare ikke være med på, svarer han.

Overenskomsterne på hele det private arbejdsmarked skal fornyes i 2023, og forhandlingerne startede i januar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here