Home Nyheder DR Nyheder Lokalformænd mener ikke, at store bededag bliver ikke en hindring: Anbefaler et...

Lokalformænd mener ikke, at store bededag bliver ikke en hindring: Anbefaler et ja til overenskomst efter 'kanonresultat'

1
0
lokalformaend-mener-ikke,-at-store-bededag-bliver-ikke-en-hindring:-anbefaler-et-ja-til-overenskomst-efter-'kanonresultat'

For en måned siden havde lokalformand svært ved at stå på mål for en aftale, der ikke havde løst knuden med store bededag.

Overenskomstforhandlingerne har i år fået meget opmærksomhed. Blandt andet da demonstranter samledes på Rådhuspladsen i København, før forhandlingerne på 3F’s byggeområde gik i gang. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Stem ja. Stem ja. Stem ja. Stem ja. Stem ja. Stem ja.

Opfordringen til medlemmerne i Dansk Metal fra seks af fagforeningens lokalformænd er ikke til at tage fejl af.

Den klare udmelding er bemærkelsesværdig, for tonerne fra fagbevægelsens bagland var noget anderledes for bare en måned siden.

Samtidig lød meldingen, at lokalformanden havde svært ved at se sig selv stå på mål for en aftale, der ikke havde løst knuden med bededag.

Men nu har piben fået en anden lyd, og lokalformanden anbefaler nu sine medlemmer at stemme ja, selvom store bededag ikke nævnes med ét ord i det nye overenskomstforlig.

– For det første er vi kommet ud med et kanonresultat. Det er nok den bedste overenskomst, vi nogensinde har fået, fortæller Henrik Fausing.

– Derudover må man bare sige, at det her med bededag kan kun ordnes ét sted, og det er ved næste valg. Dér må vi jo kigge på, hvem vi så skal stemme på.

Henrik Fausing var ligesom andre lokalformænd i Dansk Metal inviteret til fælles møde på fagforeningens hovedkontor i København mandag. (© DR Nyheder)

Henrik Fausing mener, at det er regeringen, som må kompensere de danske arbejdere for den mistede helligdag, og ikke noget der skal ske i en overenskomstforhandling.

Nogle ville nok sige, at fagbevægelsen var god til at få blandet overenskomstforhandlingerne sammen med netop store bededag. Nu lyder det til, at I forsøger at skille det ad?

– Det gjorde man nok lige i starten. Det gjorde jeg nok i hvert fald. Jeg er da nødt til at sige, at når man efterrationaliserer på det, så er man nødt til at have skæg for sig og snot for sig.

Lokalformænd tror på et ‘ja’

Lokalformanden i Horsens er langt fra alene om at være begejstret for resultatet af overenskomstforhandlingerne. Han er heller ikke alene om at forsøge at adskille overenskomstresultatet fra store bededagsdiskussionen.

– At nogle politikere tager store bededag, det må de jo stå til ansvar for selv. Vi laver en overenskomst, som er god for vores medlemmer og for deres arbejdsliv, fortæller Daniel Dallerup, der er lokalformand for Dansk Metal i Østjylland.

Samme melding kommer fra lokalformanden i den anden ende af landet.

– Nu bliver vores opgave at få det adskilt. Arbejdsmarkedets parter har lavet en historisk flot overenskomst nu. Så derfor: Store bededag for sig og overenskomst for sig, siger afdelingsformand i Dansk Metal Hovedstaden, Henrik Stilling.

For lokalformændene venter der nu en række snakke med deres medlemmer rundt omkring i landet.

Men medlemmerne vil blive mødt med en opfordring til at stemme ja til overenskomsten, når der skal sættes et kryds den 17. april, fortæller blandt andre lokalformanden i Vejle-Grindsted, John Rasmussen.

– Når først alle har fået en ordentlig forklaring, og vi får klædt vores tillidsfolk ordentligt på til, at de ude på arbejdspladserne kan argumentere ordentligt for det – for det er trods alt der, det store slag skal slås – så tror jeg, at det bliver et klart ja.

Selvom lokalformændene tror, at medlemmerne vil kvittere med et ja, så er der aldrig noget, som er sikkert, understreger de.

– Jeg er da ikke sikker. Det skal man aldrig være. Men jeg tror, at det bliver et ja. Vi har fornuftige medlemmer, og de kan godt se, at det her peger den rigtige vej, siger Palle Langkjær, der er lokalformand for Metal i Skanderborg-Oddder.

Hvordan vil medlemmerne forholde sig?

Tilbage i januar var meldingen fra blandt andre Henrik Fausing i Dansk Metal Horsens, at medlemmernes “eneste mulighed” for at vise deres utilfredshed med regeringens bededags-planer var at stemme nej til overenskomsten.

Men nu tror han også, at der vil blive stemt ja.

– Jeg tror, at vores medlemmer vil stemme ja til det her. Og så vil man vise sin utilfredshed næste gang, der er valg.

– Vi skal ikke smide et godt resultat væk. Store bededag er der kun én, der kan redde, og det er regeringen, siger Henrik Fausing.

For DR’s økonomikorrespondent Casper Schrøder ser det ud til, at toppen af industrien er lykkedes med at “få samlet tropperne” og få folk til at gå med på planen om, at man “må og skal” adskille overenskomstforliget og afskaffelsen af store bededag.

– Alt andet ville være for risikabelt. Det ville kunne føre til en konflikt. Det er den eneste måde, man faktisk kan ende med at få landet en aftale på, forklarer han.

– Nu har de formået at få store dele af deres bagland til at bakke op om den plan. Der har været stærke kræfter – også i industriens bagland, der har sagt: “Jamen vi er nødt til at have noget med store bededag ind i overenskomsterne”.

– Men når vi nu hører de her røster fra baglandet, så er der meget, der tyder på, at man har fået mange med på planen om at forsøge at adskille de to ting. Og det er ret afgørende for den videre udvikling.

Selvom de seneste mange overenskomster i industrien er endt med en klar ja-stemme fra medlemmerne, er det ikke sikkert, at resultatet er givet denne gang, vurderer Casper Schrøder.

– Der udestår en stor opgave for fagbevægelsens top i at overbevise industrimedlemmerne om, at de skal stemme ja – også selvom man er nået et skridt ad vejen.

– Det er jo stadig et åbent spørgsmål, hvordan medlemmerne vil forholde sig. For der er næsten en halv million underskrifter mod afskaffelsen af store bededag, fortæller Casper Schrøder med henvisning til Fagbevægelsens Hovedorganisations underskriftsindsamling for at bevare helligdagen.

– Det er jo et tegn på, at der er en dyb utilfredshed derude. Og det er stadig en mulighed, at mange af de mennesker vil rette deres utilfredshed mod overenskomstresultatet, selvom det jo er regeringen, som vil afskaffe store bededag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here