Home Nyheder Dagbladet Arbejderen Præsidentvalg, sundhedsbrigader og aflyste flyvninger – Verden rundt på to minutter

Præsidentvalg, sundhedsbrigader og aflyste flyvninger – Verden rundt på to minutter

2
0
praesidentvalg,-sundhedsbrigader-og-aflyste-flyvninger-–-verden-rundt-pa-to-minutter

FN: Rusland har indkaldt til et møde i FN’s Sikkerhedsråd om bombningen af Nord Stream-rørledningerne efter at have udsendt en resolution med krav om, at FN hasteundersøger sagen. Indkaldelsen kommer, efter at den prisvindende amerikanske journalist Seymor Hersh har skrevet en artikel, der anklager USA og Norge for at stå bag eksplosionerne ved Bornholm.

NATO: I sidste uge afholdte NATO-landenes forsvarsministre møde. “Krigen i Ukraine forbruger en enorm mængde ammunition og udtømmer de allieredes lagre. Ukraines nuværende forbrug af ammunition er mange gange højere end vores nuværende produktion. Dette sætter vores forsvarsindustri under pres”, sagde Jens Stoltenberg, NATO’s generalsekretær, op til mødet.

Verdensbanken: David Malpass, chef for Verdensbanken, opsiger sit job, efter at han har modtaget kritik for sit svar på spørgsmålet om, hvorvidt han troede på, at menneskabt afbrænding af fossile brændstoffer bidrager til klimaforandringer. “Det ved jeg ikke engang. Jeg er ikke en videnskabsmand”, sagde han.

Sverige: Det svenske politi er stoppet med at give Rasmus Paludan og andre hadprædikanter tilladelse til at afholde demonstrationer, hvor Koranen afbrændes. Afvisningerne kommer efter, at Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan har fastslået, at Sverige kan glemme alt om at blive optaget i NATO, hvis Sverige bliver ved med at tillade disse afbrændinger.

Tyskland: Tusindvis af flyvninger til og fra tyske lufthavne blev aflyst fredag, da arbejderne gik i strejke for at håndhæve deres krav om lønforhøjelser der kompenserer for inflationens prisstigninger.

Storbritannien: Ud af 61 britiske firmaer, der i otte måneder har eksperimenteret med en fire-dages arbejdsuge uden nedsat løn for deres ansatte, har 91 procent af virksomhederne ingen planer om at gå tilbage til en arbejdsuge på fem dage.

Storbritannien: Paul Nowak, generalsekretær for den britiske sammenslutning af fagforeninger TUC, kritiserer den konservative regerings antistrejkelov, der vil indføre minimumsbemanding under strejker. “Denne ondskabsfulde lovgivning er udemokratisk, uigennemførlig og næsten helt sikkert ulovlig, og den vil sandsynligvis forgifte arbejdsmarkedsrelationerne og forværre konflikterne i stedet for at bidrage til at løse dem”, siger han.

Hviderusland: Et lækket dokument fra den russiske præsidentadministration viser, at den russiske regering har planer om at absorbere Hviderusland inden 2030. Dokumentet beskriver, hvordan Hviderusland militært og økonomisk kan integreres med Rusland.

Rusland: Den danske shippinggigant Mærsk har solgt sine to logistikanlæg i Rusland. Salget er en del af Mærsks intention om at trække sig fuldstændig ud af Rusland som følge af krigen i Ukraine.

USA: Endnu et tog – denne gang lastet med kul – er kørt af sporet i USA, hvilket udgør landets tredje større togulykke indenfor et par uger. “Vores nation har ikke længere råd til privat ejerskab af jernbanerne; den almene velfærd kræver, at de bliver offentligt ejede”, skriver fagforeningen Amerikas Maskinarbejdere (UE).

Den Afrikanske Union: Sharon Bar-Li, israelsk diplomat, blev eskorteret ud af sikkerhedspersonalet under Den Afrikanske Unions (AU) årlige topmøde i lørdags, hvor hun ikke var inviteret. Israels regering bebrejder Sydafrika og Algeriet for at stå bag episoden, mens AU begrunder det med, at Israels observatørstatus i unionen er blevet suspenderet.

Nigeria: Den 25. februar er der præsidentvalg i Nigeria, Afrikas mest befolkede land. For første gang siden landets tilbagevenden til demokratisk styre i 1999 er ingen af kandidaterne en siddende eller tidligere militærleder.

Swaziland: Education International, global føderation af fagforeninger for lærere, fordømmer de fortsatte angreb mod fagforeningsledere i Swaziland, hvor den enevældige monark Mswati III beordrer sine styrker til at slå hårdt ned på det igangværende folkelige oprør mod monarkiet.

Cuba: Cubanske sundhedsbrigader er på en tidsubegrænset mission i Tyrkiet, hvor de yder basal sundhedspleje og operationer til indbyggerne i de jordskælvsramte områder i landet.

Peru: Amnesty International kritiserer, at mindst 48 mennesker har mistet livet til “statslig undertrykkelse” under protesterne mod Perus højrefløjsregering, der har overtaget statsmagten gennem et parlamentarisk kup. Militæret og politiet bruger dødbringende våben mod demonstranterne.

Brasilien: Hundredvis af redningsarbejdere har ledt efter overlevende fra jordskred og oversvømmelser, der har kostet mindst 44 mennesker livet langs kysten i Brasiliens sydlige delstat Sao Paulo i kølvandet på et voldsomt regnskyl i weekenden.

Tyrkiet: Den øverstkommanderende for den væbnede gruppe Kurdistans Arbejderparti (PKK), Cemil Bayık, erklærede en hidtil uset våbenhvile den 9. februar som følge af den nylige jordskælvskatastrofe. Bayık opfordrede de kurdiske militærstyrker til ikke at foretage nogen aktioner i Tyrkiet og opfordrede til solidaritet mellem kurdere og tyrkere.

Afghanistan: At USA fortsat har indefrosset Afghanistans aktiver på over 9 milliarder dollars gør, at vinteren er ekstra hård at komme igennem for den almene afghanske befolkning. “Det er sådanne sanktioner, der har forårsaget prisstigninger og fattigdom. Prisen for syv kilo træ plejede at være 40-50 afghani, men nu er det uden for almindelige menneskers rækkevidde”, siger afghaneren Zarif.

Kina & Japan: Kina og Japan har indledt deres første formelle sikkerhedsdrøftelser i fire år. Kinesiske embedsmænd har udtrykt bekymring over Tokyos militære oprustning, og japanske diplomater har taget sigte på Beijings tætte forbindelser med Rusland.

Kan du lide, hvad du læser?

Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.

Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:

MobilePay: 87278

Abonnér

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here