Home Nyheder TV 2 Nyhederne Dansk-kurdisk journalist politianmelder Facebook-trussel: Jeg bliver en skydeskive

Dansk-kurdisk journalist politianmelder Facebook-trussel: Jeg bliver en skydeskive

2
0
dansk-kurdisk-journalist-politianmelder-facebook-trussel:-jeg-bliver-en-skydeskive

Deniz Serinci frygter for sin sikkerhed efter opfordringer til at melde ham til den tyrkiske efterretningstjeneste.

Efter kritiske ytringer hos blandt andet TV 2 om det tyrkiske regime opfordrede en Facebook-bruger andre brugere i en Facebook-gruppe til at melde den dansk-kurdiske journalist Deniz Serinci til den tyrkiske efterretningstjeneste.

Deniz Serinci har nu meldt Facebook-opfordringen til politiet, siger han til TV 2.

– Jeg bliver gjort til en skydeskive og frygter for min sikkerhed. På grund af den slags tør jeg ikke rejse til Tyrkiet og besøge min syge mor dernede, siger Deniz Serinci.

Københavns Vestegns Politi bekræfter, at man har modtaget en politianmeldelse fra Deniz Serinci.

– Vi kan oplyse, at det er en sag, som politiet undersøger, skriver Københavns Vestegns Politi i en mail til TV 2.

Kritik i interview

I Facebook-kommentaren, som TV 2 har et screenshot af, opfordres der til at melde Serinci og to andre journalister til de tyrkiske myndigheder.

– Du skulle klage over dem til myndighederne, og så kan du se, om de tør træde ind i Tyrkiet igen, lyder den danske oversættelse af kommentaren, som er skrevet på tyrkisk.

TV 2 har fået kommentaren oversat af en tolk.

TV 2 har talt med de to andre journalister, som kommentaren drejer sig om, men de ønsker ikke at medvirke.

TV 2 har også på Messenger kontaktet Facebook-brugeren, som har skrevet kommentaren, men brugeren har ikke reageret på TV 2s henvendelse.

Kommentaren blev skrevet som reaktion på et opslag i en stor tyrkisk Facebook-gruppe i Danmark.

Den direkte anledning til Facebook-kommentaren var et program på DR’s P1, men Deniz Serinci har også forholdt sig kritisk over for det tyrkiske regime på TV 2 NEWS.

– Der har altid været meget korruption i Tyrkiet, sagde Serinci blandt andet til TV 2 NEWS i februar i et længere interview om kritikken af standarden for byggeri i Tyrkiet efter jordskælvet.

Ikke første gang

Det er langt fra første gang, at kritik af det tyrkiske regime fører til repressalier mod danskere med tyrkisk baggrund.

I 2017 kom det frem, at der ligefrem eksisterede en stikkerlinje hos de tyrkiske myndigheder, hvor man kunne ringe og angive kritikere.

Flere personer, blandt dem det tidligere SF-folketingsmedlem Özlem Cekic og gymnasielærer Mustafa Gezen, stod frem i Berlingske og fortalte, hvordan de var blevet truet med at blive meldt til de tyrkiske myndigheder.

– Jeg er blevet angivet. Det er jeg sikker på. Jeg er ikke sikker på, hvad der ville ske med mig, hvis jeg tog til Tyrkiet. Jeg vil ikke risikere at komme derned og så skulle til afhøring, sagde Mustafa Gezen til Berlingske.

Han havde udtalt sig kritisk om den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Og alt tyder på, at Gezen havde ret. I januar i år kom det frem i Ekstra Bladet, at Mustafa Gezen er havnet på en terrorliste hos de tyrkiske myndigheder.

– Det er ikke hverdagskost, at man havner på sådan en liste. Jeg har jo ikke gjort noget. Men jeg ved, at hvis man er kritisk over for det tyrkiske regime, kan man havne på listen, siger Mustafa Gezen i dag til TV 2.

Ligesom Deniz Serinci tør han heller ikke rejse til Tyrkiet. Han var sidst i landet i 2015.

– Jeg forstår godt Deniz og andre, der oplever det her, kan blive bekymrede. Og det er det helt rigtige at gøre at melde den slags til politiet. Det skal man gøre, hvis man opfatter sig selv som demokratisk tænkende, siger Mustafa Gezen.

Seks måneders fængsel

At nogle gør alvor af truslerne om at melde kritiske personer til de tyrkiske myndigheder, viser en dom fra retten i Hillerød i marts sidste år.

Her blev en nu 50-årig herboende tyrkisk kvinde idømt 6 måneders fængsel for i en mail til et politikontor i Ankara at have udpeget 15 personer, som ifølge hende kunne sættes i forbindelse med den såkaldte Gülen-bevægelse.

Bevægelsen betragtes af de tyrkiske myndigheder som en terrororganisation.

Kvinden blev dømt for stikkeri efter den såkaldt milde spionageparagraf i straffeloven, paragraf 108.

Deniz Serinci siger, at truslen om at blive stukket til de tyrkiske myndigheder er grænseoverskridende.

– Det er ubehageligt og føles intimiderende for mig at blive truet med at blive angivet til Tyrkiet på den måde, siger han.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here