Home Nyheder Seksuel chikane er med til at fastholde et kønsopdelt arbejdsmarked

Seksuel chikane er med til at fastholde et kønsopdelt arbejdsmarked

2
0
seksuel-chikane-er-med-til-at-fastholde-et-konsopdelt-arbejdsmarked

Moderne Tider

8. marts 2023

Vil du lytte til artiklen? Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang.

Vil du lytte til artiklen?

Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang

#MeToo-historier fra magtens tinder kan få stor opmærksomhed. Magtfulde mænd, der gennem årtier har krænket unge kvinder, er i de senere år blevet stillet til ansvar for deres handlinger.

Men de fleste sager om seksuel chikane på arbejdspladsen foregår langt fra mediernes søgelys. De har store konsekvenser, ikke mindst for ofrene, som kan få alvorlige psykiske mén. Og der findes også omkostninger af samfundsøkonomisk karakter. Seksuel chikane er nemlig med til at fastholde et opdelt arbejdsmarked, hvor kvinder i gennemsnit tjener mindre end mænd.

For risikoen for krænkelser er ikke lige stor i alle job. Et omfattende studie har kortlagt mønstre i chikane på det svenske arbejdsmarked, og de to økonomiprofessorer bag studiet, Johanna Rickne og Olle Folke, peger på et jobkendetegn med stor betydning for risikoen for chikane: kønssammensætningen.

Jo mere mandsdomineret et job er, desto større er risikoen for, at kvinder bliver chikaneret. Og omvendt: På de kvindedominerede arbejdspladser er det mere sandsynligt, at mænd bliver chikaneret.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here