Erik Brandt var en vaskeægte levemand, der formåede at vride goderne ud af livet. Og vennerne var heller ikke til den kedelige side.
Det er en overordentlig svær opgave i én nekrolog at rumme et så begivenhedsrigt og spektakulært liv som Erik Brandts.
For hvor skal man egentlig begynde…
Ved hans venskaber med Prins Henrik, Mick Jagger og David Bowie? Ved hans enorme betydning for modeverdenen? Hans store kærlighed Margit Brandt eller den aften på Studio 54, hvor bodyguards troede, han ville give Sylvester Stallone én på skrinet?
Den ikoniske modemand og jetsetter er død i en alder af 79 år, og han er ikke en, der lige går i glemmebogen.
– Erik var sådan en med store armbevægelser, masser af champagne, ballade og lækre halsklude. Han levede livet fuldt ud, siger Frederik Lentz Andersen, der er kreativ direktør hos reklamebureauet Holidays og særligt gennem sin tidligere rolle som moderedaktør på Euroman lærte Erik Brandt at kende.
En charmør, der kunne åbne døre
Det er så godt som umuligt at nævne Erik Brandt uden også at nævne hans afdøde kone og – med Erik Brandts egne ord – soulmate, Margit Brandt.
Den anden halvdel af brandet Margit Brandt Design, der i 60’erne og 70’eren satte det smukke og celebre par på modeverdenskortet.
Margit Brandt var den kreative, Erik Brandt den forretningsansvarlige, og mens hun var forholdsvis indadvendt, var han det stikmodsatte.
– Når man laver en modevirksomhed, er det vigtigt med en, der er god til at tale med folk og åbne døre. Det var Erik. Han kom ud i verden, charmerede folk og fik Margit Brandt Design ind i butikkerne, siger Frederik Lentz Andersen og forklarer, at brandet skilte sig ud ved at være målrettet den “almene bruger”.
– Det var i den billigere ende, når man sammenlignede med mærker som Dior og Louis Vuitton. Og det var der behov for i 1966, da de startede brandet, og op igennem 70’erne, hvor det var ekstremt populært, siger han.
Og det var ikke kun hos butikkerne, at Erik Brandt formåede at slå døren ind.
Warhol, Bowie, Jagger og Stallone
Det samme gjorde han blandt verdens mest feterede stjerner, klubber og kendis-miljøer, og Erik og Margit Brandt mængede sig derfor ofte på det legendariske Studio 54, da de i 80’erne boede i New York.
De var smukke, unge, rige, succesfulde og alt det, tidens ungdom gerne ville være i 60’erne.
Modeekspert Chris Pedersen om Erik og Margit Brandt
Her kunne de komme ind, hvornår de ville, fordi de kendte ejeren Steve Rubell, og her festede de med de helt store navne. Som Andy Warhol, David Bowie og Mick Jagger. Og så en vis amerikansk skuespiller, som ikke faldt i helt god jord hos ægtefællen:
– Vi har mødt de mest fantastiske mennesker, men der var en aften, hvor vi mødte Sylvester Stallone, og ham syntes Margit ikke så godt om. Det fortalte hun ham så, hvorefter jeg var nødt til at forsvare hende, mens det fløj rundt med bodyguards, der troede jeg ville slå ham, fortalte Erik Brandt til Berlingske i 2018 i anledningen af sin 75 års-fødselsdag.
Ifølge Chris Pedersen, der er modeekspert og redaktør på Børsen Weekend, lykkedes Erik Brandt fra 60’erne og frem med at gøre parrets egen fortælling til en del af deres brand.
– De var smukke, unge, rige, succesfulde og alt det, tidens ungdom gerne ville være i 60’erne. Frigjorte og vilde, vilde typer, lyder det fra Chris Pedersen.
En “meget smuk” pik
Netop frigjortheden lagde Erik Brandt aldrig fra sig. Journalister har gennem årene gjort bedst i at være forberedt på lidt af hvert, og ofte er den sprudlende levemand i interviews lykkes med at indsnige anekdoter af en art, der ellers sjældent får spalteplads.
– Jeg er sgu da fuldstændig ligeglad med, om jeg har trukket bukserne ned og vist min pik. Jeg er meget stolt af min pik – den er meget smuk, har han eksempelvis sagt til Berlingske i 2019.
Og da B.T. to år senere, i 2021, spurgte ham, om der var noget, han manglede at opnå, lød svaret:
– Ja, jeg har fået for lidt fisse, sagde Erik Brandt, der også har proklameret at have ”knaldet 5000 piger”.
– Han har sikkert stødt nogen på sin vej, men det er også befriende med en, der siger sin mening og gør, hvad der passer ham, siger den tidligere moderedaktør på Euroman Frederik Lentz Andersen.
Margit venter i himlen – eller helvede
Margit Brandt døde i 2011, og i fødselsdagsportrættet i Berlingske i 2018 fortalte Erik Brandt, at han i de syv år siden konens død hver dag havde sat en hvid rose i vand foran en billede af hende.
Som avisen skrev, lavede den dengang 75-årige Erik Brandt sjov med, at han vidste, at Margit ventede på ham i himlen.
– Og hvis hun er i helvede, så er han også villig til at tage derned, lød det.
Erik Brandt efterlader sig to døtre, Emilie og Julie Brandt, og til Billedbladet siger de lørdag formiddag:
– Han syntes, det var på tide at komme op til mor.