Home Bornholm Aftenens to første mandater fordelt: S og V vinder på Bornholm

Aftenens to første mandater fordelt: S og V vinder på Bornholm

1
0
aftenens-to-forste-mandater-fordelt:-s-og-v-vinder-pa-bornholm

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Allerede abonnent? Log ind

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Bornholm er stemmerne optalt, og dermed er de første to mandater tirsdag aften fordelt. Her står Socialdemokratiet og Venstre til at genvinde deres mandat.

I den foregående valgperiode var det miljøminister Lea Wermelin, der tog det socialdemokratiske mandat, mens Peter Juel-Jensen løb med Venstres.

Det er særligt Peter Juel-Jensens mandat, der har været spænding om. Mens Socialdemokratiet er gået en lille smule frem til 35 procent af stemmerne, er Venstres stemmeandel på Bornholm faldet fra 25 til knap 19 procent.

Tilbagegangen for Venstre er dog ikke nok til at sende begge mandater til Socialdemokratiet, og det tredjestørste parti på Bornholm, Danmarksdemokraterne, har fået 6,4 procent af stemmerne.

Når de personlige stemmer er talt op, må Lea Wermelin og Peter Juel-Jensen betragtes som klare favoritter til at genvinde pladserne.

Efter resultatet på Bornholm står det klart, hvor fire af mandaterne i det næste folketing havner. På Færøerne tilfaldt de to mandater Sambandspartiet, der er Venstres søsterparti, og Javnaðarflokkurin, der er Socialdemokratiets støtteparti.

Ud over de to mandater fra Færøerne og to mandater fra Grønland skal der fordeles 135 kredsmandater og 40 tillægsmandater i Danmark.

Med to tredjedele af stemmerne optalt viser prognoser fra DR og TV 2, at de partier, der peger på Mette Frederiksen (S) som statsminister, står til henholdsvis 83 og 85 mandater.

Samtidig står de partier, der peger entydigt på en borgerlig regering, til henholdsvis 75 og 74 mandater.

Derimellem er Lars Løkke Rasmussens Moderaterne med henholdsvis 16 og 17 mandater i de to prognoser. Dermed ser han ud til at få de afgørende mandater.

/ritzau/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here