Home Lolland Falster Bytte-biks i Nykøbing: Skal du forbi?

Bytte-biks i Nykøbing: Skal du forbi?

bytte-biks-i-nykobing:-skal-du-forbi?
Bytte-biks i Nykøbing: Skal du forbi?

Lokal nyt

Bytte-biks i Nykøbing: Skal du forbi?

Udover selv at bytte tøj eller købe brugt, prøver Soumia Khadimou også at bruge mindre plastic og handle bæredygtig, når hun køber mad. Foto: Anne Katrine Petersen

Modeindustrien er lidt af en klimasynder. Men der findes alternativer til at købe nyt. For eksempel i Kuturfabrikkens midlertidige bytte-biks.

Anne Katrine Petersen akp@ftgruppen.dk

Ifølge Forbrugerorganisationen Tænk er danskerne helt i top, når det kommer til forbrug af tøj. I gennemsnit køber vi 10,2 kilo tøj om året.

Tøjet bliver ofte ikke slidt, før forbrugerne lader sig lokke af modeindustrien til at købe nyt. Med den slags historier inmente har Kulturfabrikken i denne uge startet en swop-shop på minifestivalen, som har bæredygtighed som omdrejningspunkt.

Swopshop på kulturfabrikken

I en swop-shop er det muligt at aflevere tøj og finde noget nyt. Bag Kulturfabrikkens udgave står Soumia Khadimou, som er på udveksling fra Italien.

Annonce

– I Italien gør jeg det selv. Det meste af mit tøj er byttet og for mig er det egentlig forbundet med en sjov leg. Derfor kom det også naturligt til mig, at vi skulle have en swop-shop, da vi planlagde festivalen, lyder det.

Soumia fortæller, at hun selv elsker tøj og mode, men er også klar over, at modeindustrien er en stor trussel mod klimaet.

– Det er en lille del af livet, som efterlader et stort aftryk.677 tons smidt ud

Forbrugerorganisationen Tænk har fået udarbejdet en analyse af affalds-rådgivningsfirmaet Econet af, hvor meget nyt tøj danske producenter smider ud. På baggrund af data fra perioden 2018-2020 viser undersøgelsen, at cirka 677 tons nyt tøj hvert år bliver smidt ud. Det svarer til cirka 2,7 millioner t-shirts om året.

Blandt de der har fundet vej til swop-shoppen torsdag eftermiddag er Medina Færch, der bor i gåafstand fra Kulturfabrikken. Hun er på besøg med sin søn på 12 år.

– Vi har sommerferie og jeg tænkte, det kunne være hyggeligt. Det er et godt koncept. Mit tøj ryger aldrig bare ud, men når man fylder det i en tøjcontainer, tænker man nogen gange over, om det overhovedet gør gavn, der hvor det ender. Her giver det mening på en anden måde, når man ser tøjet komme på bøjle og blive hængt op, siger hun.

Når man fylder det i en tøjcontainer, tænker man nogen gange over, om det overhovedet gør gavn, der hvor det ender

Medina Færch, Nykøbing

Griseri i Ghana

Og det kan der være god grund til at dvæle lidt ved det her med, hvor tøjet ender. Ifølge organisationen OR Foundation, der arbejder for at skabe større bevidsthed omkring den globale miljøkrise, modeindustrien skaber, modtager et land som Ghana hver uge omkring 15 millioner stykker brugt tøj. 40 procent af produkterne kasseres på grund af dårlig kvalitet og ender ofte i havet ud for Ghana.Det fremgår af en artikel fra Information.

Noget tøj skiftes ud, fordi man gerne vil være moderne. Noget andet af ren og skær nødvendighed.

– Min søn er 12 år og tøjet er nærmest for småt, før det kommer på, siger Medina Færch, der er kommet fra Kulturfabrikken med en pose halvfuld af nyt, brugt tøj.

– Der er også et par jokere imellem. Man tager større chancer, når man ikke skal have penge op af lommen.

Annonce

Må gøre mere

Lidt under 50 personer havde torsdag først på eftermiddagen været forbi Soumias og Kulturfabrikkens swop-shop.

– Det er især unge mennesker, som er bevidste om det her, både i Italien og Damark. I hele EU er der de samme mentalitet. At vi må gøre mere for at passe på klimaet, siger hun.

Der er Minifestival med flere workshops og swopshop igen fredag på Kulturfabrikken. Swop-shop er åben fra 11-16.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here