Home Nyheder BBC pillede kendt sportsvært af skærmen – nu diskuteres mediets uafhængighed

BBC pillede kendt sportsvært af skærmen – nu diskuteres mediets uafhængighed

1
0
bbc-pillede-kendt-sportsvaert-af-skaermen-–-nu-diskuteres-mediets-uafhaengighed

Den tidligere fodboldstjerne og sportsvært Gary Lineker blev suspenderet efter at have sammenlignet den britiske asylpolitik med ‘Tyskland i 30’erne’.

Gary Lineker er blevet suspenderet, efter han udtalte sig kritisk om den britiske regerings asylplaner. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Ritzau Scanpix)

Et opslag på det sociale medie Twitter har kastet det britiske mediehus BBC ud i noget af en modvind.

Den tidligere fodboldstjerne og vært på fodboldprogrammet Match of The Day, Gary Lineker, sammenlignede den britiske regerings retorik om nye asylplaner med 30’ernes Tyskland.

– Vi tager langt færre flygtninge end andre store europæiske lande. Dette er bare en umådelig grusom politik rettet mod de mest sårbare mennesker, og sproget er ikke ulig det, som Tyskland brugte i 30’erne, skriver Lineker blandt andet i en kommentar på Twitter.

Og den kommentar fik BBC til i fredags at pille 62-årige Gary Lineker af skærmen og suspendere ham.

Den beslutning har de seneste to dage skabt kaos i det britiske mediehus og er blevet en varm kartoffel i den politiske top.

Et spørgsmål om BBC’s uafhængighed

Forklaringen på den midlertidige suspendering er ifølge BBC, at tweetet fra Linekers hånd strider imod mediets retningslinjer om upartiskhed.

– Vi bestræber os altid på at handle på passende vis, og det har vi gjort, lød det i går fra generaldirektøren i BBC, Tim Davie, da han blev spurgt, hvorfor BBC så ikke havde valgt at fyre Lineker.

Det er dette tweet, Gary Lineker nu er blevet suspenderet for at have skrevet.

Lederen af det britiske oppositionsparti Labour, Keir Starmer, mener dog ikke, at det er at handle på passende vis.

Han anklager BBC for at være ført af den konservative regerings hånd.

BBC handler ikke uvildigt, når de giver efter for konservative parlamentsmedlemmer, der beklager sig over Gary Lineker. Det har de taget helt fejl af, lyder det fra Keir Starmer.

– Nu står de i et virkelig dårligt lys, og det gør regeringen også, for kernen i det er regeringens fejlslagne asylsystem.

Derfor handler diskussionen i Storbritannien nu om, hvorvidt BBC er et uafhængigt medie, fortæller Poul Fritz Kjær, der er professor på CBS i politisk økonomi med fokus på blandt andet Storbritannien.

– De konservative siger, at hvis BBC skal være uafhængigt, skal man ikke have en politiserende person siddende.

– På den anden side siger Labour, og de, der ikke er Konservative, at hvis man kan intervenere og fjerne tv-værter, når de er imod regeringen, så underminerer det også BBC‘s uafhængighed, lyder det fra Poul Fritz Kjær.

Et billede på det britiske samfund

Tweetet og den efterfølgende suspendering af Lineker handler ikke kun om BBC‘s uafhængighed.

Den debat, der er opstået, er nemlig blevet et symbol på splittelsen i det britiske samfund.

For Gary Lineker har længe været en torn i øjet på den konservative regering, fortæller Poul Fritz Kjær.

– Gary Lineker var klart mod Brexit og den konservative regering. Nu er han også begyndt at kritisere deres migrationspolitik.

– Derfor er det gået fra en brexitdebat til en debat om migrationspolitik til nu at handle om mediernes uafhængighed. Og alle tre ting er i spil på samme tid.

For endnu engang er fløjene i Storbritannien trukket hårdt op overfor hinanden.

– Det viser en fundamental krise og konflikt i det britiske samfund. Pludselig bliver noget relativt ligegyldigt som sport til en potentiel politisk konflikt, der breder sig ud i alle mulige dele af samfundet, og alt bliver pludselig noget, der kan ende i konflikt, siger Poul Fritz Kjær og tilføjer:

– Det var nok ikke sket for 10 eller 20 år siden. Det er et meget illustrativt billede på statussen af det britiske samfund.

En person i kaninkostume viste sin støtte til Gary Lineker foran den nu suspenderede fodboldværts hjem i dag med et skilt med teksten “Gary er folkets stemme”. Også på Twitter har mange briter tweetet til fordel for Lineker under hashtagget #IstandwithGary – jeg støtter Gary. (Foto: © Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix, Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix)

Medværter og fodboldspillere nægter at stille op

Suspenderingen har også fået medkommentatorer, eksperter og en lang række fodboldspillere til at nægte at optræde på BBC i solidaritet med Gary Lineker.

– De store klubbers forening har været ude og sige, at de accepterer, at deres spilleres kontraktlige forpligtelser til at stille op i medierne bliver suspenderet, så de har ret til at boykotte det, lyder det fra Poul Fritz Kjær.

Derfor er BBC for anden dag i træk nødt til at reducere sportsprogrammet ‘Match of The Day’ markant.

Linekers ansigt ses her på en skærm, der viser nyheder ved indgangen på BBC’s hovedkontor. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)

Gårsdagens forkortede udgave var et 20 minutter langt program uden kommentatorer, værter eller eksperter. Selv programmets temamusik var droppet.

– Det er nogle af de mest sete programmer overhovedet, og han er den højest betalte vært på BBC. Så det, at han bliver suspenderet, er i sig selv en stor ting.

– Og at man ikke kan få ordentlig service på fodboldfronten, kan bringe en betydelig del af seerne i kog, siger Poul Fritz Kjær.

Flere kritiske røster har opfordret forpersonen for BBC, Richard Sharp, til at træde tilbage.

– Der er mange krav nu om, at BBC-chefen skal gå, hvis det ikke skal udvikle sig til en skandale. Hvor det ender, er det ingen, der ved lige nu, siger Poul Fritz Kjær.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here