Home Nyheder TV 2 Nyhederne Danskernes donationer til Ukraine slår alt

Danskernes donationer til Ukraine slår alt

2
0
danskernes-donationer-til-ukraine-slar-alt

Nødhjælpsorganisationer melder om fortsat stor opbakning fra danskerne til ofrene for krigen i Ukraine.

Det slår alt.

Nødhjælpsorganisationer mærker fortsat danskernes velvilje til at hjælpe ofrene for krigen i Ukraine et år efter Ruslands invasion.

Hos Røde Kors Danmark har man fra krigens udbrud til februar i år modtaget 693 millioner kroner til indsatser i Ukraine. Beløbet dækker både donationer fra private danskere og fra virksomheder.

– Vi har aldrig nogensinde oplevet sådan en massiv støtte i en katastrofe, siger Røde Kors’ generalsekretær, Anders Ladekarl.

Alene i løbet af krigens første uge modtog Røde Kors Danmark 200 millioner kroner.

– Beløbene er faldet en del siden, men de er stadig meget høje i forhold til det normale ved krige og katastrofer. I sidste uge modtog vi ti millioner kroner mere fra Lego, fortæller Anders Ladekarl.

Historisk velvilje

Unicef Danmark melder om stor villighed til at hjælpe Ukraines børn – både fra private, fonde og virksomheder. Organisationen har indsamlet over 195 millioner kroner, hvoraf 155 millioner kom fra virksomheder og fonde.

– Mere end halvdelen af alle indsamlede midler blev givet inden for de første to uger efter, at krigen brød ud. Det er usædvanligt hurtigt. Gennem hele 2022 har vi fået over 70.000 donationer fra private donorer til vores arbejde i Ukraine og de omkringliggende lande – og vi oplever, at denne støtte også fortsætter her et år inde i katastrofen, siger Susanne Dahl, generalsekretær i Unicef Danmark. Hun er lige nu i Rumænien tæt på grænsen til Ukraine, fordi en stor del af organisationens arbejde foregår i Ukraines nabolande, hvortil millioner af børn er flygtet.

– De har virkelig brug for støtte til at bearbejde deres traumer og til at genoptage deres skolegang, fortæller Susanne Dahl.

Det er ifølge Merete Gotsæd Falkenstrøm, chef for fundraising i Red Barnet, en indsamling, som slår alt. Hun har været i branchen i mange år og mindes ikke noget, der har været lige så overvældende.

– Det slår alt, hvad jeg kan huske at have været med til. Interessen var selvfølgelig størst ved krigens begyndelse, men vi oplever fortsat fornyet interesse fra danskerne.

Siden krigens start har de samlet 40 millioner kroner ind bare fra virksomheder og private danskere. Langt størstedelen af donationerne kom i de første tre måneder. I den periode modtog Red Barnet omkring 21 millioner fra virksomheder, mens private danskere støttede med cirka 15 millioner kroner. Dertil kommer de store millionbeløb, som organisationen har modtaget fra fonde og andre aktører.

Ser ud til at fortsætte

Hos Folkekirkens Nødhjælp har man samlet omkring 80 millioner kroner ind til Ukraine, hvor de 36 af dem er fra private danskere, mens 43 millioner er fra Danida, danske fonde og andre organisationer. Og de høje beløb ser ud til at fortsætte, fortæller generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen.

– Når der er særlige begivenheder som tørke eller oversvømmelser, ser vi en stor givervilje hos danskerne, men det er usædvanligt, at støtten er fortsat, som den er med Ukraine. Det er faktisk kun inden for de sidste 14 dage i forhold til jordskælvet i Tyrkiet og Syrien, at vi har oplevet et fald i støtten til Ukraine.

SOS Børnebyerne har ligeledes oplevet en ekstraordinær indsamling. Fra krigens begyndelse til nu har organisationen modtaget over 45 millioner kroner. Beløbet dækker over donationer fra både private danskere og fra virksomheder, fortæller Peter Hermann Kamph, chef for kommunikation og partnerskaber.

– Vi oplever i den grad, at krigen stadig optager danskerne. Vi håber naturligvis, at den opbakning, vi indtil nu har oplevet, vil fortsætte nu, når vi nærmer os etårsdagen for krigen.

Krigen er tæt på danskerne

Der er formentlig flere årsager til, at vi har set en så stor velvillighed fra private danskere og fra virksomheder, mener Røde Kors’ generalsekretær, Anders Ladekarl.

– Først og fremmest er det tæt på danskerne, og så er der store erhvervsinteresser, og derfor har vi også set, at danske fonde og virksomheder har bidraget helt ekstraordinært til indsatser i Ukraine. Tilmed har vi set en enorm medieeksponering af krigen og katastrofen.

Det kommer ikke bag på Michael Bang Petersen, at danskernes engagement i Ukraine er vedvarende. For det passer ind i billedet med andre observationer.

– Vi ved, at krig virkelig er noget, som aktiverer villighed til at inddrage og til at hjælpe. Selv når medieopmærksomheden har været mindre intens, har borgerne fortsat været villige til at bære omkostninger forbundet til krigen. Den vedvarende lyst til at hjælpe er en indikation af, at den almindelige dansker også ser det som deres konflikt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here