Home Sport Dartsportens største gave er også den største hæmsko: Dansk Dart Union døjer...

Dartsportens største gave er også den største hæmsko: Dansk Dart Union døjer med fulde spillere

2
0
dartsportens-storste-gave-er-ogsa-den-storste-haemsko:-dansk-dart-union-dojer-med-fulde-spillere

Sport og alkohol er ikke to ting, der hører sammen. Eliteatleter er toptrimmede og lader fans på tribunerne om at valfarte til fadølshanerne.

Men der er enkelte sportsgrene, hvor alkohol er en del af kulturen blandt de udøvende.

Blandt andet dart, der kommer fra den engelske pub-kultur, og som har indfundet sig på langt de fleste værtshuse og bodegaer i landet.

Det er en sportsgren, der måske dyrkes af flest fredag eller lørdag aften i venners lag med et par genstande indenbords. Men også i den bedste danske række, 1. division, er alkohol en integreret del af sporten. Og det skal der være plads til, fortæller formanden for Dansk Dart Union, Henrik Vestbo.

– Vi er en sportsgren med højt til loftet, og det er vores kæmpestore styrke i den politisk korrekte verden. Vi har mulighed for at favne dem, som ikke hører hjemme i en fodboldklub eksempelvis.

Lad os være ærlige. Det er jo hyggeligt at stå med en fadøl eller en drink i hånden, mens der dyrkes lidt venskabelig konkurrence.

Og i dart er pub-kulturen en så integreret del af sporten, at spillerne i 1. division også må drikke øl før kampe – dog ikke under. Det kan langt de fleste spillere indordne sig efter. Men enkelte brodne kar ødelæger legen for de andre og befinder sig i kampens hede med en for høj promille.

– Det, som er den største gave, er også vores største hæmsko.

– Når vi favner så bredt, så har vi også nogle, som ikke har forståelsen af hvad pli og ordentlighed er, som måske får drukket lidt for meget, og fulde mennesker er ikke nemme at tale til fornuft. Det er ganske få mennesker, som normalvis skaber de store problemer, fortæller Henrik Vestbo.

Klubberne skal tage medansvar

Formanden fortæller, at problemer består i fuldskab, hvor personerne bliver ulydige overfor dommere, hvor der kan råbes med grimt sprogbrug.

Problemet bliver først rigtig alvorligt til de store stævner, hvor både eliten, bredden og ungdommen er samlet det samme sted. Med børn tilstede ved den grimme opførsel bliver alvoren endnu større.

– Problemet er, at vi blander elite og bredde. Det er nogle af de bedste spillere, som har lidt udfordringer med alkoholkulturen, og dem betragter jeg ikke som elitespillere.

– Bare fordi man har et talent, så er man ikke elitespiller i min verden. Nogle af de bedste spillere har været nogle af dem, som vi har måttet give karantæne, og det er ærgerligt, for når du er blandt de bedste, så er du også et forbillede, siger Henrik Vestbo.

Våbnet, som DDU de sidste par år har taget i brug, er karantæner. De bliver delt ud, når “man opfører sig på en måde, der bringer sporten i miskredit.”

Dem har unionen delt seks ud af det sidste års tid på en varighed mellem et halvt til to år alt afhængig af, hvor slemt tilfældet var.

– I mange årtier har man tilladt for meget, hvor man kunne se, at det ikke havde den store konsekvens. Det er det, vi prøver at rette op på nu, men det tager nok lidt flere år, end jeg regnede med. Men vi får fjernet de værste med karantæner, og det gør, at der falder mere ro på, siger DDU-formanden.

Til kampene mellem holdene i de danske rækker er det frivillige og spillerne selv, der agerer dommer og styrer pointtavlen. Og når man er dommer for sin egen holdkammerat, kan det være svært at irettesætte vedkommende.

– Reglen for alkohol lige nu er, at du ikke må være synligt beruset, men det bliver ikke altid håndhævet. For det er ikke professionelle dommerne som i fodbold. Når der så er sket noget, som var over grænsen, er det holdkaptajnen, der skal indberette det. Der bliver det et problem, om man vil indberette sin egen holdkammerat, fortæller Henrik Vestbo.

Formanden appellerer dog til, at klubberne selv tager hånd om deres medlemmer, som ikke kan opføre sig ordenligt.

– Vi er nødt til at blive bedre til at få klubberne til at tage et medansvar. Det kan jo ikke være unionen, som skal komme ud og straffe. Det bliver det selvfølgelig i sidste ende. Men hvis klubberne tog et medansvar mere end i dag, så kunne vi måske undgå, at det skete.

Alkoholforbud er ikke trapperne

Henrik Vestbo erkender, at reglen om, at man ikke må være synligt beruset er “ret fluffy”.

Men for at bevare sportens kultur og sjæl vil man ikke forbyde alkohol ved DDU-kampe. Og det skal enkelte brodne kar ikke ødelægge.

– Det har været diskuteret. Problemet er, at langt de fleste af vores medlemmer er breddespillere, og de kommer for at hygge sig, og det kan de godt lide at gøre med alkohol. Det er der stort set aldrig problemer med.

Derfor fortsætter unionen med deres karantæner og straffe for at udrydde den dårlige opførsel.

Henrik Vestbo er glad for at, man er kommet et stykke af vejen. Men så længe, at der bare er én spiller, der ikke kan opføre sig ordentligt, så er det en for meget.

– Hver gang der sker et tilfælde, så er jeg ikke tilfreds. Jeg er selvfølgelig tilfreds med, at vi får givet nogle lange karantæner for at vise, at vi mener det her. Men jeg er ikke helt tilfreds med, at vi ikke er kommet helt i mål endnu.

Selv hvis DDU kommer i mål med målsætningen, så vil der formentlig stadig være dem, der ikke kan se det charmerende i alkoholkulturen. Det affinder man sig dog fint med i dart-verdenen.

– Uanset hvad vi gør, så vil vi ikke blive betragtet som stuerene, og det behøver vi sådan set heller ikke være.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here