Ifølge Diabetesforeningen har en kampagne fundet over 2.000 personer med uopdaget type 2-diabetes.
Diabetesforeningen har gennem en opsporingskampagne fundet over 2.000 personer, der gik rundt med uopdaget diagnose for type 2-diabetes.
Opsporingskampagnen, der blev indledt i 2022, bestod af flere indsatser. Dels kørte en sundhedsbus rundt til 22 danske byer, hvori man gratis kunne blive testet for diabetes.
Dels foregik kampagnen via Facebook og reklamer på internettet, der opfordrede danskere til at teste deres risiko for type 2-diabetes gennem en digital test på Diabetesforeningens hjemmeside.
Annonce
– Kampagnen har gået ud på at være med til at løfte danskernes sundhed, ved at vi har været ude at opspore nogle af de danskere, som går rundt med enten et forstadie til diabetes, eller nogle af de mange, som går rundt med diabetes, uden det er opdaget, siger Claus Richter, direktør i Diabetesforeningen.
Direktør: utrolig farlig sygdom
Han påpeger, at det er vigtigt at få en diagnose, hvis man har type 2-diabetes uden at vide det.
– Det er en sygdom, som er utrolig farlig, og hvis ikke man får diagnosen og ikke kommer i behandling, så risikerer man at få en lang række af de meget, meget farlige følgesygdomme, lyder det.
Af følgesygdomme nævner han blandt andet hjertekarsygdomme, nyresygdomme og mavesygdomme.
Foruden 2.000 personer med diabetes blev der gennem kampagnen opsporet omkring 10.000 personer med prædiabetes, hvilket er et forstadie til type 2-diabetes.
De er fundet gennem blandt andet den digitale test på Diabetesforeningens hjemmeside. Testen giver svar på, hvor stor risiko der umiddelbart er, for at man har eller udvikler diabetes.
Annonce
Søg læge
Hvis man har fået konstateret prædiabetes, opfordrer Claus Richter til, at man opsøger en læge.
– Så kan man få gode råd om for eksempel kost og motion, som gør, at man kan forebygge, at man får en type 2-diabetes, siger han.
Type 2-diabetes er en kronisk sygdom, hvor ens blodsukker er forhøjet, fordi kroppen enten ikke kan udnytte insulinen eller ikke producerer nok.
Mindst 322.000 danskere lever med type 2-diabetes. Det skønnes, at omkring 100.000 går rundt med en uopdaget diagnose.
Til efteråret vil sundhedsbussen igen lægge vejen forbi 12 byer, hvor borgere direkte kan få testet, om de har en type 2-diabetes.