Home Nyheder DR Nyheder DR's udsendte har svært ved at genkende smadret tyrkisk by: 'Det ligner...

DR's udsendte har svært ved at genkende smadret tyrkisk by: 'Det ligner nærmest en regulær krigszone'

2
0
dr's-udsendte-har-svaert-ved-at-genkende-smadret-tyrkisk-by:-'det-ligner-naermest-en-regulaer-krigszone'

Mens folk henter ejendele ud af deres smadrede hjem, er det usikkert, hvad der skal ske med dem fremover, fortæller Erkan Özden.

Ødelæggelserne er massive i det sydlige Tyrkiet, hvor DR’s Erkan Özden befinder sig. (Foto: © Kim Dang Trong, DR Nyheder)

De voldsomme jordskælv, der ramte Tyrkiet for snart tre uger siden, har sat dybe spor flere steder i den sydlige del af landet.

Det gælder ikke mindst i byen Kahramanmaraş, hvor ødelæggelserne er enorme.

Det fortæller DR’s udsendte reporter, Erkan Özden, der befinder sig i den ødelagte by, der før krigen var hjem for over 400.000 mennesker.

– Jeg bliver en smule tom for ord, når jeg ser det her. Jeg kan nok ikke beskrive det bedre end, at det nærmest ligner en regulær krigszone. Det ser simpelthen ud som om, at der er faldet en bombe.

Her kan du se Erkan Özden gå rundt på gaden i Kahramanmaraş, hvor det er svært at genkende før og efterbillederne:

Nogle bor på gaden

Det er ikke kun i Kahramanmaraş, at titusinder af mennesker har mistet deres hjem.

Kollapsede bygninger, teltlejre og indbyggere, der sidder foran deres ødelagte hjem, som snart skal rives ned, er status i den tyrkiske by Adiyaman, hvor de voldsomme jordskælv fik bygninger såvel som indbyggernes tilværelse til at styrte i grus.

– Adiyaman er voldsomt hårdt ramt. Det er nærmest uanset, hvor man kigger hen, så er der huse, der er væltet, klappet sammen og bygninger, der skal rives ned. Der er ikke rigtig noget tilbage til de overlevende andet end nødhjælp, fortæller Erkan Özden, der besøgte byen i går.

Før jordskælvet boede der over en kvart million mennesker i byen. Nu har halvdelen af indbyggerne forladt byen, men det betyder ikke, at der er telte eller containere nok til alle.

Der bor nemlig stadig folk på gaden, fortæller Erkan Özden:

Genopbygningsarbejde kan tage årtier

Og ødelæggelserne er da også enorme, fortæller, Thorbjørn Nesjan, der er teamleder i Beredskabsstyrelsen og tilstede i Adiyaman.

– Det var et meget voldsomt jordskælv, og det var specielt, fordi det dækker et areal på omkring to gange Danmarks størrelse, fortæller han.

– Så det er et enormt redningsarbejde, der har været i gang, og nu er der et helt koloenormt oprydnings- og genopbygningsarbejde. Det kommer formodentligt til at tage årtier, siger han.

Bygninger er fovandlet til dukkehuse i det sydøstlige Tyrkiet. (Foto: © Erkan Özden, DR Nyheder)

Derfor står mange tyrkere nu tilbage uden at vide, hvad de skal gøre, fortæller Erkan Özden.

De lokale, han har talt med, fortæller, at de får nok nødhjælp og er glade for støtten, men de ved ikke, hvordan de skal leve deres liv fremover.

– De har ikke noget hus at bo i. Det kan godt være, at der er telte, og at der kommer containere, og det er de også taknemmelige for, men de spørger, “hvad skal vi gøre efter det her?”. Det kommer til at tage årtier at bygge det her op.

‘Alt, hvad jeg ejer, er væk’

Rundt omkring i Adiyaman bruger flyttefolk lifte til at komme op til ødelagte lejligheder, så familier kan få de sidste ejendele med.

En af dem er 63-årige Sahin Gülsen. På få minutter mistede han og sin hustru tre lejligheder og to forretninger, fortæller han, mens alt fra familiens fjernsyn til børnebørnenes legetøj hentes ned og pakkes væk.

– Alt, hvad jeg ejer, er væk. Jeg er 63 år, og hele min opsparing er væk. Gudskelov har vi livet i behold, siger han.

Sahin og Radime Gülsen har fået vendte op og ned på deres liv. (Foto: © Kim Dang Trong, DR Nyheder)

– Før frygtede vi for vores liv. Nu er vi bekymrede for det materielle. Fra nu af er alt op til gud, siger Sahin Gülsen, inden han og hustruen, Radime Gülsen, forlader deres ødelagte hjem og sætter kurs mod det eneste sted, de kan være lige nu: på et værelse hos deres datter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here