Home Nyheder Færre skoleelever med høj trivsel: »Det er bekymrende«

Færre skoleelever med høj trivsel: »Det er bekymrende«

2
0
faerre-skoleelever-med-hoj-trivsel:-»det-er-bekymrende«

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Allerede abonnent? Log ind

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag var folkeskolens nationale trivselsdag.

Spørgsmålet er, hvor meget der er at fejre.

For andelen af elever med høj trivsel er faldet i løbet af de seneste tre skoleår.

Det viser en analyse, som Dansk Industri har foretaget på baggrund af tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Analysen viser, at faldet gør sig gældende i ni ud af ti af landets kommuner.

»Det kan godt være, at det er covid-19, som er forklaringen, men det er meget vigtigt, at kommunerne gør noget for at øge elevernes trivsel,« siger Mikkel Haarder, underdirektør for uddannelse og forskning i Dansk Industri.

Det er ikke sådan, at »skolen brænder«, som han formulerer det, for langt de fleste elever trives. På landsplan er andelen af elever med høj trivsel således faldet fra 91,5 procent 89,9 procent i løbet af tre skoleår.

Det er faldet over tid, som får ham til at rynke brynene.

»Det er bekymrende, hvis ikke vi får gjort noget ved denne faldende tendens i trivslen. Bekymrende for os alle sammen,« siger Mikkel Haarder.

Tallene viser også, at andelen af elever i den triste ende af trivselsskalaen er vokset fra 8,5 procent til 10,1 procent.

»Trivsel har betydning for det faglige udbytte. Det har betydning for at ende i den gruppe af unge, som ikke er i beskæftigelse eller under uddannelse,« forklarer Mikkel Haarder og tilføjer:

»Det her er et vigtigt indsatsområde.«

Den højeste trivsel ses i Vestjylland og Nordsjælland i kommuner som Lemvig, Lyngby-Taarbæk og Rebild. Sjællandske kommuner som Kalundborg, Faxe og Sorø er at finde i den kedelige ende af spektret.

Adspurgt hvad man kan gøre for at forbedre elevernes trivsel, henviser DI-underdirektør Mikkel Haarder til initiativer fra eksempelvis Københavns Kommune.

Her forsøger man at sikre god trivsel gennem et initiativ om »barnets stemme«, hvor børnene blandt andet har ret til at blive inddraget i møder, som vedrører dem.

»Hvis man ser på det oppefra, handler det langt hen ad vejen om, at lærerne skaber så god og motiverende en undervisning som overhovedet muligt, så vi laver forebyggelse frem for brandslukning,« lyder det fra underdirektøren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here