Home Lolland Falster Hjertet svigtede: To mænd blev genoplivet af deres medspillere

Hjertet svigtede: To mænd blev genoplivet af deres medspillere

hjertet-svigtede:-to-maend-blev-genoplivet-af-deres-medspillere

To mænd har inden for få år prøvet at falde døde om under fodboldtræningen. De har reddet hinandens liv, og nu fortsætter de træningen, næsten som om intet var hændt. Vi har talt med dem om, hvordan det føles at dø, og hvordan man kommer tilbage til livet – og fodboldbanen.

NYKØBING: Nogen oplever døden ganske visuelt med et stærkt og klart lys, der viser sig for enden af en tunnel og med elskede familiemedlemmer, der står på den anden side og venter.

Sådan en fortælling skal du ikke forvente at få her. For da Claus Olsen og Vagn O. Jensen døde, var der ganske sort. Alt gik simpelthen i stå. Da de så et lys, var det skæret fra loftslamperne i Ejegodhallen i det øjeblik, deres fodboldkammerater fik dem tilbage til livet.

Hver torsdag formiddag pakker Claus Olsen, Vagn O. Jensen, Hans Erik Hansen og Gunnar Vilhelm Huge sportstasken og kører til Fodbold-Fitness. Om sommeren foregår det på NFC’s sydlige baner, imens det i de kolde måneder rykker ind i Ejegodhallen.

Annonce

Det har de gjort i nogle år nu, og de har aldrig overvejet, at det var noget, der skulle taget livet af dem.

De havde heller aldrig overvejet, at deres holdkammerater ville blive de helte, der gav dem livet tilbage. Men det blev de.

Fra venstre er det Vagn O. Jensen, Claus Olsen, Arne Jensen og Gunnar Vilhelm Huge. Hans Erik Hansen, der fik hjerteblackout under træningen, kunne desværre ikke deltage i fotograferingen. Foto: Maria Glasius Lange

Det var en helt almindelig dag i januar 2022, da spillerne dryssede ind i Ejegodhallen til en omgang fodbold. Rutinen var den samme. Man fik skoene på og småsnakkede i grupper på tre eller fire personer. Og da Ruddi var ankommet, vidste de, at alle nu var til stede.

Ansigtet blev blåt

Der var ikke gået mere end fem minutter af kampen, før Hans Erik Hansen ved et tilfælde drejede hovedet skråt bagud og fik øje på Claus Olsen. Han havde netop scoret et mål, og imens alle andre var på vej retur, stod han ganske stille i et par sekunder, før han faldt bagover i sin fulde længde. Lyden af ham, der ramte trægulvet, sidder stadig i hans holdkammerater.

Det var som at se en knap to meter lang trækævle falde til jorden, husker Hans Erik Hansen. Han lå en smule på sin ene side med armene spredt.

Nu går den altså ikke længere!

Gunnar Vilhelm Huge

– Det gik ikke op for alle, hvor alvorligt det var. Der er en jargon på fodboldbanen, og selvom der ikke var nogen i nærheden, kan man godt finde på at råbe “frispark”. Men lynhurtigt gik det op for alle, at det var alvorligt.

Gunnar Vilhelm Huge gik med raske skridt hen mod Claus og råbte højt, at nogen skulle ringe efter en ambulance. Claus blev liggende helt stille på gulvet, og Gunnar kunne se, at den ene side af hans ansigt blev blåt.

Hvad er hjerte-blackout?

Svimmelhed, nærbesvimelse og besvimelse kan skyldes hjertesygdom. Oftest vil der også være andre symptomer, såsom kraftig hjertebanken, uro eller trykken i brystet, kortåndethed og træthed.

Det kan skyldes en forstyrrelse i hjertets elektriske system. For at dit hjerte skal virke normalt og pumpe blod rundt i kroppen, skal det stimuleres af elektriske impulser.

Disse impulser følger den elektriske ledningsrute helt præcist. Forstyrrelser langs denne rute kan derved medføre, at hjertet slår for langsomt eller for hurtigt. Langsom hjerterytme ses hos mange raske personer uden at være tegn på sygdom, særligt hos veltrænede personer.

Læger formidler

– Nu går den altså ikke længere, råbte han, før han med venstre hånd tog fat i skulderen og fik Claus vendt om på ryggen.

Annonce

Måtte spille videre

Her begyndte han hjertemassage. På grund af to nye, kunstige knæ kunne Gunnar ikke sætte sig på hug. I stedet måtte han stå med strakte ben og bøje sin overkrop ned over holdkammeraten.

Ved et stort held var pedellen til stede, og han vidste, at der var en hjertestarter på genoptræningscentret ved siden af. Gunnar Huge fortsatte med hjertemassage, indtil hjertestarteren var monteret.

– Her begyndte der at komme nogle snorkeagtige lyde fra ham. Han reagerede ikke rigtig, men det blå forsvandt fra hans ansigt. Vi var nødt til at fortsætte, indtil ambulancen kom. De gav ham et enkelt stød og fik ham op på en båre. Og der begyndte han at mumle og tale lidt. Og ligeså snart han var på den båre, var han ligesom ude af vores hænder.

– Skal vi genoptage spillet? spurgte de hinanden.

Og det kan måske lyde morbidt, når man netop har set en ven dø og komme tilbage til livet. Men de blev enige om at spille lidt videre for at få oplevelsen ud af kroppen. Claus Olsen var i gode hænder. Og nu skulle de også igennem det.

Annonce

Genoplivet fem gange

Imens satte Gunnar Huge sig på bænken for at sunde sig. Hans krop og hjerne havde udført en ekstraordinær indsats, som han ikke var forberedt på. Han havde aldrig prøvet at give hjertemassage før. Men han gjorde, hvad han kunne. Det var ikke mere end to år siden, at han selv fik fik hjertestop nytårsaften og blev genoplivet af sin søn.

Handling redder liv, og han har hørt nogen sige, at man hellere skal give et los bagi til en person, der er faldet om, end slet ikke at gøre noget.

– Jeg er så glad for, at vi på holdet kunne tale om, hvad der er sket. Alle kender historien, og vi har et rigtig godt sammenhold. Vi er vidt forskellige, men vi støtter hinanden og laver sjov. Og når det er alvor, så er vi der for hinanden.

Vagn O. Jensen (til venstre) fik hjerteflimmer 19. januar 2023. Han husker datoen tydeligt, fordi han har spillet mange år i klubben B1901 og faktisk også havde en trøje på med klublogo. Både han og Claus Olsen ved siden af har det i dag godt og er ikke mærket af den hårde oplevelse. Foto: Maria Glasius Lange

Claus Olsen blev med ambulancen sendt direkte til Rigshospitalet, og på vejen måtte de genoplive ham fem gange. Han husker intet, før han vågnede op i ambulancen. Han havde ikke været svimmel, og han mærkede kun sin ømme brystkasse fra hjertemassagen. Efterfølgende fik han konstateret hjertesvigt, og han har fået indopereret en ICD i hjertet – også kendt som en pacemaker.

Nu tager du til læge, for vi gider ikke at skulle til at genoplive flere.

Arne Jensen, initiativtager til Fodbold-Fitness

Det samme har Vagn O. Jensen. Han fik – præcis et år og 14 dage senere – hjerteflimmer efter en indendørs fodboldkamp 19. januar 2023. Og for at det ikke skal være løgn, så oplevede Hans Erik Hansen også hjerteflimmer i januar 2020. Også han blev kørt på sygehuset og senere opereret.

Annonce

Større fokus på førstehjælp

Men det har aldrig fået dem til at stoppe med at spille fodbold. Som Claus Olsen udtrykte det:

– Holder man op på grund af hjertet, så mister man alt. Det her sammenhold er meget mere værdifuldt, og så vil jeg faktisk hellere falde død om, end at mangle det.

Men Arne Jensen, der igennem Atriumfonden har været initiativtager til Fodbold-Fitness holdet, er begyndt at gå til de spillere, der oplever det mindste med hjertet.

– Nu tager du til læge, for vi gider ikke at skulle til at genoplive flere, hvis vi kan undgå det, siger han med et smil.

Og seniorerne på holdet oplever også, at de kan hjælpe hinanden med at skabe bevidsthed om helbredet. I NFC 55+ er det for eksempel vedtaget, at man vil tilbyde et kursus i førstehjælp og hjertemassage.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here