Home Lolland Falster Ingen dans på roser: Par siger stop efter 25 år

Ingen dans på roser: Par siger stop efter 25 år

ingen-dans-pa-roser:-par-siger-stop-efter-25-ar

Lokal nyt

Ingen dans på roser: Stopper efter 25 år

Annelise og Søren Nielsen med hunden Malou i den mark, som for sidste gang bød sig til i et større åbent arrangement. Marken er begyndt at blomstre i et væld af farver, men planterne mangler dog vand, så de er ikke så store, som parret ellers kunne ønske sig lige nu. Men de bliver helt sikkert store og kraftige planter, inden de skal graves op i oktober måned. Foto: Kim Møller Pedersen

Alderen er begyndt at sætte en ny dagsorden hos Søren og Annelise Nielsen, der har haft årlig åben rosenmark i 25 år.

Kim Møller Pedersen kmp@ftgruppen.dk

Det er ingen dans på roser at have flere hundrede gæster hen over en weekend og servere spandevis af kaffe. Heller ikke hos Æblehaven, som ellers har en hel masse dufte, som kan “lokke” de mange gæster til at sprede sig ud på en hel mark.

Den succesfulde opskrift med en årlig åben rosenmark sluttede således i den forgangne weekend. I hvert fald hos Søren og Annelise Nielsen, som mange har lært at kende gennem den åbne rosenmark på Aastrupvej.

En ny mark til 2024

– Det er sidste gang, vi inviterer til åben mark i Æblehaven. Vi har lavet en ny mark til 2024, og den er mindre end hidtil. Så nu er det slut med at holde åben rosenmark og frugtplantage med et stort årligt tilbagevendende arrangement, vi har holdt i nu 25 år, fortæller Søren Nielsen under en søndagsrundtur blandt de tilbageværende blomster på den mark, som rummer omkring 8500 roser fordelt på i alt 83 forskellige sorter.

Annonce

Ikke kun den 24. udgave

Det kom desværre ved en fejl til at fremgå af Folketidende i en foromtale, at det i år var den 24. udgave af åben rosenmark.

– Men det er nu i 25 år, at vi hvert år sidst i juli måned har holdt åben mark, hvor man har kunnet se roserne i blomst, præciserer Søren Nielsen.

Parret med de tusindvis af blomstrende rosenplanter i fersken, orange, røde, gule, lilla og hvide nuancer måtte i weekenden gentage en del gange, at det vitterlig var sidste chance i år for at opleve åben rosenmark.

Annonce

Ned til 4000 blomster

Der bliver brygget meget kaffe på sådan et par dage.

Annelise Nielsen, Æblehaven

– Nu går vi fra de her 8500 blomster til cirka 4000-4500 på en mindre mark. Og selv om man selvfølgelig stadig er velkommen til at kigge forbi, stopper vi med de store arrangementer, hvor der også i denne weekend nok har været omkring 500 mennesker forbi. Der bliver brygget meget kaffe på sådan et par dage, for vi byder alle gæster på kaffe, fortæller Annelise Nielsen oven på endnu et velbesøgt arrangement med gæster fra nær og fjern.

De mange besøgende til åben rosenmark nøjedes heller ikke denne weekend med “kun” at nyde synet af og duften fra de mange blomstrende roser. Der blev også stillet mange spørgsmål om roserne og deres pleje.

Annonce

Snakken går fortsat

Den snak kan man såmænd stadig få med Søren og Annelise Nielsen. De tager fortsat mod kunder i Æblehaven samt på torvet i Køge. Gæster er også stadig velkommen til at gå rundt mellem roserne i marken på den adresse, hvor parret siden 1996 har dyrket både roser og frugt.

– Men nu må vi sige, at det er alderen, der spiller ind. Derfor slutter vi med de store arrangementer, fortæller Søren Nielsen, der som lille knægt fik interessen for roser via sin far og hans selvsamme passion.

Annonce

Okulation og håndværk

De mange år med rosenproduktion har for Søren Nielsens vedkommende handlet om okulation. Her bruger man bruger knopper eller “øjne” fra ædle sorter og poder dem på en grundstamme af en vildrose.

– Det er det håndværk, vi stadig godt kan lide. Der er kommet en trend med stiklingeformering. Men det er vi ikke rigtig til. Vi synes, det giver en bedre kvalitet med et kraftigt rodnet, forklarer Søren Nielsen.

Han er med andre ord ikke meget for at afskære en stikling og stikke den med rodenden nedad for at lade plantedelen danne rødder og dermed en ny plante. Derimod er han glad for at have gæster i Æblehaven. Bare ikke så mange som før.

Gode råd fra Søren og Annelise Nielsen

  • Alle haveroser skal plantes i god jord og så dybt, at de nederste 8-10 centimeter af grenene er under jordens overflade. Hvis der har stået roser før, skal jorden skiftes i to spadestiks dybde. Hvis jorden er meget sandet vil det være en god ide at tilføre lergranulat. 
  • Husk ingen gødning i plantehullet – og vent i øvrigt med gødning til cirka fire uger efter plantning. Ved plantning i oktober/november skal der ikke gødes, før det atter bliver forår.
  • Roser elsker sol, og de trives bedst på solfyldte steder. Plant ikke roserne for tæt på huset, i nærheden af store buske, træer og hække. På disse steder er jorden ofte meget tør, hvilket kan hæmme rosernes vækst og give større risiko for sygdom. 
  • Det anbefales, at roserne tilføres gødning en gang om måneden april til juli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here