Home Nyheder TV 2 Nyhederne Journalists “ulovlige” togtur til Krim vækker vrede i Ukraine

Journalists “ulovlige” togtur til Krim vækker vrede i Ukraine

1
0
journalists-“ulovlige”-togtur-til-krim-vaekker-vrede-i-ukraine

NBC-journalistens reportage beskyldes for at være misvisende og i strid med ukrainsk lov. Ukraine undersøger nu sagen og varsler mulige sanktioner.

Der er russiske soldater og militærkøretøjer over alt.

Ruslands røde, hvide og blå farver vajer i flagstængerne, og gaderne er fyldt med russiske propagandaplakater med udsagn som “Vesten har ikke brug for Rusland, vi har brug for Rusland”.

Det rapporterer den britiske journalist Keir Simmons fra den amerikanske tv-kanal NBC News, efter at han mandag aflagde et sjældent vestligt besøg på Krim-halvøen, som siden 2014 har været annekteret af Rusland.

Men selvom Rusland har taget kontrol over den ukrainske halvø med magt og i strid med international lov, støtter store dele af befolkningen Rusland, rapporterer NBC-journalisten på baggrund af sine samtaler med folk på gaden.

Heriblandt 73-årige Praskovja Baranova, der fortæller, at hun både taler og føler sig russisk.

– Dette er vores land. Vi er alle sammen klar til at tage uniformer på og tage til grænsen for at forsvare os selv, siger hun om udsigten til Ukraines ønske om at generobre halvøen.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har gentagne gange slået fast, at Krim stadig er ukrainsk territorium, og at Ukraines mål er at tvinge de russiske besættere væk derfra.

Men det ønsker de Krim-borgere, som NBC’s journalist har talt med, slet ikke.

– Selv hvis der blev krig her, ville vi stadig forsvare Sevastopol. For hvis vi ikke forsvarer vores moderland, bliver vi slaver. Ingen ønsker at være en slave, siger 36-årige Rusland Nalgijev.

Ukraine overvejer sanktioner

Russiske medier var hurtige til at viderebringe NBC’s reportage, men i Ukraine er modtagelsen langt mere kritisk.

På sociale medier udtrykker ukrainere bekymring for, om man kan stole på Krim-borgernes svar, så længe de er under russisk besættelse.

Den ukrainske journalist Nika Melkozerova fra Politico Europe kritiserer NBC’s historie for kun at medtage prorussiske stemmer. Hun henviser til, at flere hundredtusinder russere – ifølge Ukraine – ulovligt er flyttet til Krim-halvøen de seneste år.

– Keir Simmons, vær ikke overrasket, hvis du ikke bliver lukket ind i Ukraine efter denne ‘vidunderlige’ historie, skriver hun på Twitter og tilføjer:

– Jeg er bare så skuffet.

Tirsdag aften skrev talsmanden for det ukrainske udenrigsministerium, Oleg Nikolenko, på Facebook, at Ukraine er ved at undersøge omstændighederne ved “en NBC-journalists ulovlige besøg på Krim-området”.

– Når resultatet af undersøgelsen foreligger, vil der blive truffet en beslutning om yderligere skridt, fastslår han.

NBC fortæller i sin reportage, at Keir Simmons og hans fotograf er rejst til Krim med tog fra Rusland via Kertj-broen. Men ifølge ukrainsk lov er det ulovligt at rejse til Krim fra russisk territorium.

– Lovovertrædere er underlagt juridisk ansvar. Særligt udlændinge kan få forbud mod at komme ind i Ukraine efter sådanne handlinger, advarer Oleg Nikolenko.

Uklart billede

FN har anklaget Rusland for adskillige brud på menneskerettighederne på Krim – herunder uretmæssige anholdelser, bortførelser, tortur og henrettelser af modstandere.

Men selvom det er bredt rapporteret, at ytringsfriheden har trange kår i Rusland og russiskkontrollerede områder som Krim, afviser indbyggerne over for NBC, at de er undertrykte.

– Ingen forsøger at pålægge os frygt. Ingen siger til os, at vi skal passe på. Der er intet af den slags. De planter ikke frygt i os, siger 26-årige Diana Galastjan.

I dag er det dog svært at sige noget om, hvor pålidelige udtalelserne fra Krim-borgerne er, mener Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

– Vi ved, at det er kontrolleret dernede, hvor det kan få konsekvenser, hvis medierne udtaler sig kritisk. Derudover er der en ekstremismelovgivning i Rusland, hvor man kan blive straffet for sine udtalelser. Men samtidig ved vi, at der på Krim er etniske russere og lommer af prorussere, som ønsker at være en del af Rusland, forklarer han til TV 2.

Hvordan fordelingen af henholdsvis prorussere og proukrainere ser ud i dag, er der ikke noget overblik over. Men der kan være sket en befolkningsforskydning i takt med, at dem, der ønsker at være en del af Ukraine, er rejst til Ukraine, imens mange russere siden 2014 er flyttet til Krim og i dag anses som Krim-borgere.

Da der i 2014 blev gennemført en folkeafstemning på Krim, stemte 97 procent ifølge det officielle resultat for at blive en del af Rusland. Afstemningen og Krims løsrivelse fra Ukraine er ikke internationalt anerkendt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here