Home Nyheder Dagbladet Arbejderen Kinas Kommunistiske Parti har øjnene rettet mod fremtidens udfordringer

Kinas Kommunistiske Parti har øjnene rettet mod fremtidens udfordringer

2
0
kinas-kommunistiske-parti-har-oejnene-rettet-mod-fremtidens-udfordringer

Den 16.-22. oktober gennemførte Kinas Kommunistiske Parti (KKP) sin 20. nationale kongres, hvor Xi Jinping blev genvalgt som generalsekretær for KKP’s centralkomité.

På kongressen konkluderede KKP’s centralkomité i sin beretning, at Kina i de seneste år har gjort fremskridt indenfor blandt andet fattigdomsbekæmpelse, modernisering, grøn omstilling og internationalt diplomati.

Men for det kinesiske regeringsparti er tiden endnu ikke til at slå benene op og læne sig tilbage. KKP har øjnene rettet mod fremtiden, hvor Kinas landdistrikter skal få nyt liv, den grønne omstilling skal føres længere ud i livet, og Taiwan skal genforenes med Kina. Samtidig vil Kina spille en større rolle i global politik.

– Visionen om en fælles fremtid for menneskeheden vil fortsat være Kinas dagsorden, skriver Feng Tie, Kinas ambassadør i Danmark, i en mail til Arbejderen.

Socialistisk modernisering

“Kongressen konkluderer, at vores parti har lykkedes med at fremme og udvide den kinesiske modernisering, baseret på årtiers udforskning og praksis siden Folkerepublikken Kinas grundlæggelse i 1949”, skriver KKP’s centralkomité.

Ambassadøren Feng Tie fortæller, at målet med Kinas “socialistiske modernisering” er “fælles velstand for alle, materiel og kulturel-etisk fremgang, harmoni mellem menneske og natur og fredelig udvikling”.

– Kinas succes med at udrydde den absolutte fattigdom er et stort skridt i retning af fælles velstand. I alt 832 fattige amter og næsten 100 millioner fattige indbyggere i landdistrikterne er blevet løftet ud af fattigdom, og blandt dem er mere end 9,6 millioner fattige mennesker blevet flyttet fra ugunstige områder, uddyber han.

Vi er stadig nødt til at styrke og udvide resultaterne af fattigdomsbekæmpelsen.

Feng Tie, Kinas ambassadør i Danmark

Sidste år erklærede Xi Jinping, at Kina var nået i mål med at udrydde ekstrem fattigdom. Tre ud af fire mennesker, der på verdensplan er blevet løftet ud af fattigdom i de seneste 40 år, er indbyggere i Kina, oplyser Verdensbanken.

Ifølge Feng Tie er det værd at huske på, at Kinas økonomi i dag er vokset til verdens næststørste; andelen af kinesere, der bor i urbane byer, er steget fra 11,6 til 64,7 procent; mens Kina har etableret verdens største netværk af højhastighedstog og gennemført bemandede rumflyvninger.

Udfordringer tages op i landdistrikterne

Men selvom KKP har nået flere milepæle indenfor modernisering af det kinesiske samfund, så anerkender det kommunistiske parti, at der fortsat er områder, hvor moderniseringen endnu ikke er blevet fuldt implementeret.

I sin beretning skriver KKP’s centralkomité, at partiet i den nærmeste fremtid vil arbejde for at “give nyt liv til landdistrikterne over hele linjen”.

– Den mest udfordrende og vanskelige opgave i opbygningen af et moderne socialistisk Kina i alle aspekter findes på landet. Vi står stadig over for en række udfordringer, når vi skal give nyt liv til landdistrikterne, understreger ambassadøren Feng Tie, der peger på fire specifikke udfordringer:

1) I løbet af det seneste årti er næsten 100 millioner fattige indbyggere i landdistrikterne blevet løftet ud af fattigdom, men der er stadig områder uden en langsigtet mekanisme til støt at øge indbyggernes indkomst. Vi er stadig nødt til at styrke og udvide resultaterne af fattigdomsbekæmpelsen ved at udvikle forskellige industrier og forbedre beskæftigelsen.

2) Der er mere at gøre med hensyn til anvendelsen af nye teknologier i landdistrikternes økonomi og samfund. Der er stadig behov for at udvikle den videnskabelige og teknologiske innovation i landbruget.

3) Det økologiske miljø i landdistrikterne bør forbedres yderligere. I årenes løb er forurening af det økologiske miljø generelt blevet forhindret, men vi skal stadig løbende forbedre kvaliteten af det økologiske miljø.

4) Systemet for finansielle tjenesteydelser i landdistrikterne skal videreudvikles.

Klart vand og frodige bjerge

Et andet område, hvor det kinesiske kommunistparti vil sætte yderligere ind, er den grønne omstilling til et bæredygtigt og klimavenligt samfund.

“Vi bør fremskynde overgangen til en miljøvenlig udviklingsmodel”, beretter KKP’s centralkomité.

– Vi mener, at klart vand og frodige bjerge er uvurderlige aktiver. Vi har fortsat en holistisk og systematisk tilgang til bevarelse og forbedring af økosystemer i bjerge, vand, skove, landbrugsjord, græsmarker og ørkener, og vi har sikret en stærkere økologisk bevarelse og miljøbeskyttelse over hele linjen, fortæller Feng Tie.

– Dette har ført til historiske, transformative og omfattende ændringer i den økologiske og miljømæssige beskyttelse og har gjort vores himmel mere blå, bjergene grønnere og vandet renere, tilføjer ambassadøren.

Kina, der allerede var verdens største investor i vedvarende energi, tredoblede sine investeringer i solenergi i løbet af de første fire måneder af 2022, oplyser nyhedsagenturet Bloomberg. Men solenergi er ikke det eneste punkt indenfor grøn omstilling, hvor Kina er en førende nation.

– Den installerede kapacitet til generering af vandkraft, vindkraft, solenergi og biomassekraft topper i verden på nuværende tidspunkt. Antallet af elkøretøjer er nået op på 10,99 millioner, cirka halvdelen af det samlede antal i verden, påpeger Feng Tie.

Ifølge transportplatformen Transition China har en række kinesiske byer som Shenzhen, Tianjin og Zhengzhou sikret, at alle busser i byerne kører på elektricitet.

Tillid til kommunistisk regering

Førende vestlige medier og politikere har en tendens til at beskrive politikere i Kina som værende fri for kritik uden behov for at stå til regnskab for folkets vilje. Men KKP og Feng Tie har et andet syn på sagen.

“Vi bør fuldt ud udvikle det rådgivende demokrati, aktivt udvikle demokratiet på det primære niveau og konsolidere og udvikle den bredest mulige patriotiske enhedsfront”, skriver kommunistpartiet.

– Kina har verdens største græsrodsvalg. Siden reformen og opåbningen har valgdeltagelsen ved Kinas valg til folkekongresserne på amts- og byniveau ligget på omkring 90 procent, oplyser Feng Tie.

Medlemmer af de kinesiske folkekongresser på lokalt niveau er direkte valgt af lokalbefolkningen. Kinas forfatning sikrer desuden, at folkekongresserne vælger guvernører, borgmestre og formænd for amter, distrikter, kommuner og byer.

En mand i byen Fuyang ser Xi Jinping holde tale ved KKP’s kongres.
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Ifølge tillidsbarometeret 2022 Edelman Trust Barometer, der i over 20 år har målt befolkningers tillid til regeringer, ligger den kinesiske befolknings tillid til deres kommunistiske regering på et usædvanligt højt niveau.

“De kinesiske borgeres tillid til deres regering er rekordhøj på 91 procent, hvilket er det højeste niveau i et årti. Resultatet er endnu mere slående sammenlignet med USA, hvor tilliden til regeringen er på 39 procent”, rapporterer tillidsbarometeret.

Alligevel ser den kinesiske ambassadør Feng Tie stadig rum til forbedringer.

– Der er altid mulighed for at forbedre det demokratiske system. For at opfylde de nye krav, som moderniseringen stiller, og befolkningens nye forventninger til demokratiet, er vi stadig nødt til at foretage yderligere forbedringer, mener Feng Tie.

Internationalt

Foruden at give nyt liv til Kinas landdistrikter, føre den grønne omstilling længere ud i livet og forbedre det kinesiske demokrati, vil KKP “øge Kinas internationale status og indflydelse” samt “give Kina mulighed for at spille en større rolle i global ledelse.”

– I sin rapport til KKP’s 20. nationale kongres sagde generalsekretær Xi Jinping, at verden endnu en gang er nået til en skillevej. Han opfordrede verden til at styrke samarbejdet og fremme sammenholdet ved at følge den rette vej til global udvikling for at opbygge et fællesskab med en fælles fremtid for menneskeheden, oplyser Feng Tie.

Ambassadøren fortæller, at KKP har til hensigt at udvide den form for indflydelse, som Kina har opbygget gennem de seneste år. Det gælder både indenfor internationale organer som FN, fredsarbejdet og økonomisk udvikling.

– Kina bidrager med cirka 30 procent af den årlige globale vækst og er den største drivkraft for den globale økonomi, fortæller Feng Tie og fortsætter:

– Kina har ydet udviklingsbistand til mere end 160 lande. Kina er også blandt de første til at love at gøre covid-19-vacciner til et globalt offentligt gode og har leveret over 2,2 milliarder doser vacciner til mere end 120 lande og internationale organisationer.

I 2021 donerede Kina flere coronavacciner til fattigere lande end COVAX, der ellers er Verdenssundhedsorganisationens (WHO’s) initiativ til at sikre vacciner til verdens fattige, oplyser sundhedsmediet Health Policy Watch. Imens har blandt andre EU og USA nægtet at ophæve patenter på vacciner, hvilket både har forhindret fattigere lande i selv at producere vacciner og vaccinere deres indbyggere hurtigere.

– Den vej, som Kina følger, er en vej med fred og udvikling, ikke en vej med udplyndring og kolonialisme; det er en vej med win-win-samarbejde, ikke en vej med nulsumsspil; og det er en vej med harmoni mellem menneske og natur, ikke en vej med destruktiv udnyttelse af ressourcerne, forklarer Feng Tie.

Taiwan

Et afgørende emne i Kinas fremtidsplaner omhandler øen Taiwan, hvis styre betragter øen som en selvstændig stat, i modsætning til langt størstedelen af verden inklusive Danmark, der officielt anerkender Taiwan som værende en del af Kina.

Dette stadfæstede Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod så sent som i november 2021, da han på et møde med den kinesiske udenrigsminister Wang Yi i Kina bekræftede Danmarks forpligtigelse til ét-Kina-politikken. Ét-Kina-politikken anerkender, at der kun findes ét Kina, og at Taiwan er en del af Kina.

“Vi bør tage beslutsomme skridt til at modsætte os “Taiwans uafhængighed” og fremme genforeningen, bevare initiativet og evnen til at styre relationerne på tværs af Taiwanstrædet og urokkeligt fremme sagen om national genforening”, skriver KKP’s centralkomité i sin beretning.

Taiwan har de seneste måneder været et brændpunkt for spændinger mellem stormagterne Kina og USA, efter Nancy Pelosi, formanden for Repræsentanternes Hus i USA, arrangerede et besøg til Taiwan uden om den kinesiske regering. Desuden har USA udstationeret militært personel på Taiwan.

Læs også

– Vi vil fortsat stræbe efter en fredelig genforening med den største oprigtighed og den største indsats, men vi vil aldrig love at give afkald på brugen af militær styrke, og vi forbeholder os muligheden for at træffe alle nødvendige foranstaltninger, fastslår Feng Tie.

– Dette er udelukkende rettet mod indblanding fra eksterne kræfter og de få separatister, der søger “Taiwans uafhængighed”, og deres separatistiske aktiviteter; det er på ingen måde rettet mod vores taiwanske landsmænd, fortsætter ambassadøren.

Hongkong

En anden del af Kina, der de seneste år har skabt overskrifter internationalt, er Hongkong. Hongkong er i Kina en “særlig administrativ region”, der har en relativ høj grad af autonomi.

Hongkong var i 2014 og 2019 præget af protester mod KKP’s indflydelse i den særlige administrative region. Protesterne, der fik bred opmærksomhed i vestlige medier, blev først standset, da den kinesiske regering indførte den nationale sikkerhedslov.

Den nationale sikkerhedslov har i Hongkong indført fire særlige forbrydelser, nemlig løsrivelse, undergravende virksomhed, terrorisme og hemmelige forbindelser med udenlandske organisationer.

“Vi har hjulpet med at genoprette ro og orden i Hongkong, hvilket har ført til en stor forandring til det bedre”, fremgår det af KKP’s centralkomités beretning.

– Siden vedtagelsen af den nationale sikkerhedslov er den nationale sikkerhed blevet sikret, livet er vendt tilbage til normalt, og retsstatsprincippet og retfærdigheden er blevet opretholdt, mener Feng Tie.

Ambassadøren peger på en rapport udarbejdet af Den Internationale Valutafond (IMF), der komplimenterer, at Hongkongs “finansielle system er fortsat med at ekspandere selv under pandemien og samtidig fastholdt sin rolle som et vigtigt internationalt finanscenter”.

– I første halvår af 2022 blev der etableret i alt 50.087 virksomheder i Hongkong, og antallet af nye virksomheder steg støt og roligt, oplyser Feng Tie, der anser det voksende finansliv som et bevis for, at den nye nationale sikkerhedslov fungerer.

Kan du lide, hvad du læser?

Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.

Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:

MobilePay: 87278

Abonnér

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here