Home Ikast Ledigheden er steget siden 2022: Men tendensen vender igen | Ikast-BrandeNyt

Ledigheden er steget siden 2022: Men tendensen vender igen | Ikast-BrandeNyt

2
0
ledigheden-er-steget-siden-2022:-men-tendensen-vender-igen-|-ikast-brandenyt

Journalist

IKAST-BRANDE Ordet ledighed er et ord, som vi efterhånden hører rigtig ofte – ikke kun i positive vendinger, men bestemt også i negative vendinger. Og nu tager vi lige en svingom med ordet igen.

For Danmarks Statistik har netop offentliggjort nye tal om ledigheden i Danmark.

Tallene viser, at ledigheden i Danmark i første kvartal af 2023 var højere end den var på noget tidspunkt i 2022. Og hvis vi vælger den kategori, som statistikbanken har kaldt »Landsdel Vestjylland«, så er tendensen den samme.

Da ledigheden således var størst i 2022, hvilket var i årets sidste kvartal, lød tallet i Vestjylland på 4117. I første kvartal i 2023, lød tallet på 5175 – altså lidt over 1000 flere ledige.

Og det har man også kunnet mærke i Ikast-Brande Kommune.

– Man skal jo huske at tænke på, at 2022 har været det mest fantastiske år i hele Ikast-Brande Kommunes historie. Vi har aldrig haft så lav en ledighed og vi har aldrig haft så mange i job, så det skal selvfølgelig ses i sammenhæng med, at vi kommer med et meget højt udgangspunkt, siger Charlotte Gye Sørensen, arbejdsmarkeds- og borgerservicechef i kommunen.

– Og det næste er selvfølgelig, at når det begynder at gå den anden vej, så mærkes det jo oftest i de her midtjyske virksomheder, fordi der er ret mange timelønsansatte. Så med både inflation, energikrise og alt muligt andet, så er det jo relativt nemt, at komme af med folk. Når man er på timeløn, så har man 14 dages opsigelse, og der er jo selvfølgelig nogle, der har været ramt. Det ser lidt anderledes ud på funktionærkommunerne, som har tre måneders opsigelse, siger Charlotte Gye Sørensen.

Vinterfyringer

Ud over de større problemer i samfundet, som alle har oplevet, så påpeger arbejdsmarkeds- og borgerservicechefen også, at vinterfyringer er en ret normal praksis i mange vestjyske virksomheder.

– Det er jo lige præcis sådan i Vestjylland, at der har vi jo også en del vinterfyringer, fordi der er mange ansatte i landbrug, det grønne område, skovbrug og den slags, og derfor er der faktisk en del, som er vinterfyret og det tæller jo også inde i vores dagpengetal. Men den stigende ledighed er jo også en landstendens – så vi følger jo bare med der. Vi er ikke ekstra hårdt ramt, siger Charlotte Gye Sørensen.

Derudover beretter Charlotte Gye Sørensen også, at tendensen ser ud til at vende her i årets andet kvartal.

– Op til sommerferien har vi set en lidt mere positiv udvikling end i første kvartal. Og vi skal stadig holde fast i, at der stadig er mange virksomheder, som har en stor mangel på arbejdskraft, så den gruppe vi står tilbage med er jo også fordi, at de ikke har de kompetencer, der efterspørges derude. Vi oplever også en del virksomheder, som vil gå langt for at fastholde deres medarbejdere, fordi det er svært at rekruttere – så det er jo også ud fra en forventning om, at det går okay i virksomhederne, når de egentlig også fastholder dem, siger arbejdsmarkeds- og borgerservicechefen.

Og nu hvor inflationen og energikrisen virker til at bevæge sig mod et normalt niveau igen, tror Charlotte Gye Sørensen på, at den positive tendens i andet kvartal kan fortsætte.

– Da de første regninger kom på gas og den slags, som jo var tårnhøje, så gik der et chok gennem arbejdsgiverne, men nu hvor det er begyndt at stabilisere sig, så kommer der også noget optimisme tilbage, siger hun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here