Home Economy Aldi lukker: Nu åbner discountkæde 60 nye danske butikker

Aldi lukker: Nu åbner discountkæde 60 nye danske butikker

2
0
aldi-lukker:-nu-abner-discountkaede-60-nye-danske-butikker

Lidl-chefen om markedet: Vi skal længere ud i landet og hurtigt nå 200 butikker

Mens en anden tyskejet discountkæde trækker sig fra Danmark, har Lidl ambitioner om ekspansion og at kapre flere af danskernes forbrugskroner. Det sker i et marked med store forandringer.

Artiklens øverste billede
Tyske Jens Stratmann blev for to år siden ny chef for Lidl Danmark. Foto: Joachim Ladefoged.

især Netto under Salling Group samt Lidl Danmark kan udvide ved overtagelse af andre Aldi-butikker. For Lidls vedkommende er der tale om fire butikker, der snart bliver del af kæden. På samme måde er fire byggeprojekter, som Aldi har påbegyndt, nu overtaget.

»De indgår i vores strategi om, at vi skal ekspandere for at nå ud til flere danskere. Men trods de store forandringer i markedet, holder vi fast i vores egen strategi. I den har vi lavet en minutiøs opdeling af Danmark med steder, der har plads til os. Vi åbner kun nye butikker, som vi er sikre på kan klare sig økonomisk,« siger Jens Stratmann.

Lidl Danmark er del af en tysk storkoncern med 12.000 discountbutikker i 31 lande. Lidl åbnede den første butik her i landet for 18 år siden og har indtil nu sammen med den anden tyskejede kæde, Aldi, været de mindste. Det over for discountkonkurrenterne Netto, Rema 1000 og Coop365.

Samlet sidder discountkæderne på over 40 pct. af markedet – og netop nu måske tæt på 50 pct. i en tid med pres på priser og supermarkeder.

Lidl har aktuelt 139 danske butikker. Målet er hurtigt at komme over 200.

»Vi har hidtil kun lukket én butik i Danmark for at flytte til andre rammer. Målet er at vinde flere kunder. Det sker ikke mindst med øget salg i de nuværende butikker og dermed med øget omsætning. På samme tid skal vi længere ud med nye butikker, så vi er bedre repræsenteret i hele landet,« siger Mads T. Nielsen.

Mads T. Nielsen er udviklings- og ejendomsdirektør for Lidl Danmark. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup.

Han understreger samtidig, at der er mange ting i spil lige nu i markedet. Det med bl.a. Coops Irma-kæde som lukker og dermed skaber ledige butikslejemål i hovedstadsområdet. 

På samme måde er det usikkert, hvad der sker med de butikker, som Rema 1000 overtager fra Aldi, når handlen er godkendt af konkurrencemyndighederne, men som køberen ikke selv skal bruge.

»Der er mange ting i spil, og vi kigger selvfølgelig på alle muligheder. Vi kigger rigtigt meget alle steder i landet. Men det sker altid ud fra vores plan. En nyåbning må passe ind vores lagte mønster for landet. Selvfølgelig er vi klar til at afvige, hvis der er basis for en god handel, men vi har et landkort som vi er fokuseret på. Vi køber ikke tabsgivende omsætning for at forsvare vores markedsposition,« siger Mads T. Nielsen.

Mens konkurrenterne på det danske marked offentliggør regnskaber for deres aktiviteter, er der ikke et sådant for Lidl Danmark, der kører som kommanditselskab via samhandel med det tyske moderselskab. Derfor er der ikke offentlige tal for Lidls ageren rent økonomisk her i landet.

»Vi har klart fokus på, at der er overskud også i den enkelte butik. Sunde butikker er, når de giver overskud og omsætningen kan øges. Så kedelige er vi,« siger Jens Stratmann – uden at han vil kommentere tallene yderligere.

Lidl-chefen erkender, at der er store bevægelser i markedet. Derfor arbejder Lidl bl.a. med at markedsføre sig yderligere med nye produkter og tiltag. Lige fra senest introduktion af varm leverpostej i butikken til endnu flere egne varer.

I inflationskrisen er salget af såkaldt private label – kædernes egen varer – nemlig vokset. Her ligger Lidl i forvejen i front med en andel på ca. 80 pct. af egne varer i salget.

»Som alle andre har vi været gennem en periode med prisstigninger og forbrugernes fokus på flere prisbillige varer. Vi har faktisk en god udvikling. Opgaven er kontinuerligt at udvikle sortimentet. Når Aldi forlader Danmark, har vi den største andel af private label. På samme måde har vi løbende tilpasset os med et sortiment rettet mod danske forbrugere,« fortæller Jens Stratmann.

Jens Stratmann er adm. direktør for Lidl Danmark. Foto: Joachim Ladefoged.

Ud over kampen om forbrugerne er jagten på medarbejdere en udfordring i dagligvarehandlen. Lidl har aktuelt 3.800 ansatte og forsøger sig med nye kampagner med fokus på personale-branding.

»Vi investerer i udvikling, og det gælder også medarbejdere i alle led – fra butik og lager til hovedkontor. Vi vil vokse, så vi har brug for flere kolleger. Vi vil gerne adskille os, men kan jo heller ikke betale dobbelt så meget løn som andre for at trække folk til. Så vi må spille på andre emner. Eksempelvis at vi er en koncern med aktiviteter i hele Europa og dermed internationale karrieremuligheder,« mener Jens Stratmann.

Lidl Danmark bygger i øvrigt netop nu et nyt hovedsæde i Aarhus og flytter senere i år fra de nuværende rammer i Kolding dertil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here