Home Silkeborg Midtjyske Meninger: Anton Rosen satte sit præg på Silkeborg | Midtjyllands Avis

Midtjyske Meninger: Anton Rosen satte sit præg på Silkeborg | Midtjyllands Avis

1
0
midtjyske-meninger:-anton-rosen-satte-sit-praeg-pa-silkeborg-|-midtjyllands-avis

Af Kim Dyrholm. Sydbyen Silkeborg

Silkeborg er beriget med flere arkitektonisk flotte bygninger tegnet af Anton Rosen. Denne meget visionære arkitekt, der er født på dato 100 år før mig, er derfor af nogen opfattet som et bysbarn. Den gode Anton er dog født i Horsens, og boede det meste af sit liv i København. Hans tilhørsforhold til Silkeborg kom efter han boede en kort periode i byen, og der blev gift med en skøn (tror jeg) kvinde, der var datter af et silkeborgensisk hotelejerpar.

Der er stadig en del af Anton Rosens oprindeligt over 40 bygningsværker i Silkeborg, og de overlevede også den massakre, der skete i byens centrum i starten af 70’erne, hvor blandt andet hele den vestlige side af Christian 8. s Vej blev fældet, og man fuldstændig udslettede Kirkebakken, der løb på sydsiden af Silkeborg Kirke. Dog er en del andre Anton Rosen-bygninger – blandt andet det store »Kneippkuranstalten« på Sejsvej – desværre revet ned af andre årsager, lige som sabotage i 1945 kostede Håndværkerforeningens store bygning på Torvet livet.

Læs også

Billedserie med kendte bygninger før og nu: Lær Silkeborgs markante bygninger at kende Billedserie med kendte bygninger før og nu: Lær Silkeborgs markante bygninger at kende

Læs også

Billedserie med kendte bygninger før og nu: Lær Silkeborgs markante bygninger at kende

Der er imidlertid stadig Anton Rosen værker at glædes over i Silkeborg – nogle af de mest kendte er nok det lille kapel ved sygehuset, vandtårnet på Amaliegade, Th. Langs på Skoletorvet, det tidligere seminarium på Hostrupsgade, den lukkede restaurant Vivi på Havnen, det nuværende College 360 på Bindslevs Plads, den store »Skovvilla« på Silkeborg Bad, »Henryhus« på Søndertorv samt Ørneapotektet i Vestergade. Men lige overfor har Imerco også til huse i en Anton Rosen-bygning, der for et par år siden blev bragt tilbage til nogenlunde oprindeligt udseende.

Udenfor Silkeborg tegnede Anton Rosen hele boligområder i blandt andet Odense og Hellerup, men også i København er der mange store og flotte bygninger af Anton Rosen – blandt andet Palace Hotel på Rådhuspladsen. Og uden for Danmark var der også projekter tegnet af Anton Rosen, der sågar også designede møbler samt Silkeborgs byvåben.

Anton Rosen er derfor en vigtig del af Silkeborgs historie, og som en af de byer, som har mange af hans bygningsværker, er det noget vi både kan være stolte over og har en kæmpe forpligtigelse til at værne om. Derfor er hele historien om istandsættelsen af det lille kapel ved Silkeborg Sygehus også så glædelig, og stor ros til den ihærdige gruppe af lokale, som har stået i spidsen for projektet med flot økonomisk støtte af Jyske Bank, Mascot og Jysk.

Processen – som med Imerco – med at genskabe de oprindelige facader må dog også meget gerne »smitte«. Vi vil få et meget mere spændende miljø i handelsgaderne, hvis flere tog initiativ til at bringe nogle af de gamle facader tilbage. Både i Søndergade og Vestergade er der mange flotte huse – fra 1. sal og opad. Jyske Bank ejer stort set alle bygninger på den nordlige del af Vestergades gågade, og det vil være et flot signal, hvis den økonomisk stærke bank går forrest med at føre stueetagerne tilbage til deres oprindelige udseende. Tiden med store butiksvinduer er passé, og butikkerne vil fremstå meget mere interessante ved, at man skal ind i dem, fremfor alt er udstillet i vinduet.

Læs også

Kaj Munk: 80-året for likvideringen og nyrenoveret kapel markeres i Silkeborg Kaj Munk: 80-året for likvideringen og nyrenoveret kapel markeres i Silkeborg

Læs også

Kaj Munk: 80-året for likvideringen og nyrenoveret kapel markeres i Silkeborg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here