Home Nyheder Nu må børn overnatte på krisecenter uden forældrenes tilladelse

Nu må børn overnatte på krisecenter uden forældrenes tilladelse

2
0
nu-ma-born-overnatte-pa-krisecenter-uden-foraeldrenes-tilladelse

Tidligere skulle medarbejderne i børne- og ungekrisecenteret Joannahuset indhente forældresamtykke, før de kunne tilbyde en sengeplads til børn under 18 år.

Men det er nu fortid.

I fredags besluttede et politisk flertal nemlig, at mindreårige må overnatte på krisecenteret i 48 timer uden forældrenes tilladelse.

Børnene, som søger mod krisecenteret, flygter blandt andet fra hjem med psykisk og fysisk vold, omsorgsvigt eller fra æresrelaterede konflikter.

Jette Wilhelmsen, daglig leder og stifter af Joannahuset, har kæmpet for at få indført rettigheden, siden huset slog dørene op for tre år siden.

– Det er en kæmpe anerkendelse af børns ret til at søge hjælp, siger Jette Wilhelmsen.

Børnene må maksimalt overnatte på krisecenteret i 14 dage. Foto: Joannahuset

Ifølge Social- og Ældreministeriet skal Joannahuset stadig orientere forældremyndighedshaveren om, at barnet overnatter på krisecenteret, selvom de ikke længere skal indhente samtykke.

Derudover lægger ministeriet op til, at børn på 14 år eller derover kan opholde sig på centeret i op til 14 dage. Tidligere lå grænsen på syv dage.

Opkald fra bekymrede forældre

Ledere og rådgivere fra Københavns Kommune har tidligere oplevet, at forældre kontakter kommunen, når Joannahuset har ringet til forældrene om samtykke til overnatning.

En leder fra kommunen fortæller blandt andet, at vedkommende er blevet kontaktet af en bekymret og oprevet mor til en omtrent 13-årig pige.

– Der sidder en mor, som faktisk ringer ind til os sent en lørdag aften, og siger “jeg føler, at mit barn er blevet kidnappet”, udtaler en leder fra Københavns Kommune i rapporten.

Hos Joannahuset er man opmærksomme på, at forældrene befinder sig i en svær situation. Jette Wilhelmsen understreger, at hensynet til forældrene ikke må veje tungere end hensynet til barnet.

– Forældrene skal selvfølgelig have en ordentlig behandling. Vi oplyser dem, om deres mulighed for at søge rådgivning hos kommunen. Vi ved også, at der ofte er tale om en interessekonflikt. Børnene kan fortælle os ting, som forældrene ikke vil have frem i lyset, siger Jette Wilhelmsen.

Hver tredje barn som henvender sig til krisecenteret ønsker vejledning og støtte i forbindelse med at lave en underretning, mens hver fjerde ønsker at anmode om en anbringelse.

Dette fremgår også af rapporten fra Ankestyrelsen.

‘De gemmer sig i toget’

Ifølge Jette Wilhelmsen giver den garanterede sengeplads børnene et tiltrængt sikkerhedsnet.

– Som det er aktuelt, er de ikke sikret en soveplads. Det er et kæmpe dilemma, som måske betyder, at nogle børn ikke banker på vores dør, siger Jette Wilhelmsen.

Hun håber, at retten til en sengeplads kan være med til at bane vejen for, at flere børn i akut krise får den hjælp, de har behov for, når selvstændigt rækker ud efter hjælp.

I forvejen oplever Joannahuset en tilstrømning fra hele landet.

Siden huset slog dørene op har 361 børn henvendt sig fra hele landet.

Flere af de mindreårige vælger lange togture for at komme til krisecentret i København.

– Vi hører, at nogen kører uden billet. Så gemmer de sig i toget for ikke at blive opdaget, siger Jette Wilhelmsen.

Hun uddyber, at nogle af børnene ringer i forvejen. Her hjælper Joannahuset dem med at få booket en billet. Andre børn når dog ikke så langt.

– Vi har også været i kontakt med en, hvor forældrene steg på toget og fik barnet ud af det, siger Jette Wilhelmsen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here