Home Lolland Falster Nyt studie understøtter behov for testanlæg til 215 millioner på Falster

Nyt studie understøtter behov for testanlæg til 215 millioner på Falster

1
0
nyt-studie-understotter-behov-for-testanlaeg-til-215-millioner-pa-falster
Proteiner til fødevareindustrien lavet af roetoppe, er en af mulighederne, som kan afprøves på det ønskede testcenter. Arkivfoto: Anders Knudsen

En plan om at gøre Lolland-Falster verdensførende til udvikling af plantebaserede produkter ved hjælp af avanceret bioraffinering er rykket et lille skridt nærmere.

Jakob Poulsen jap@ftgruppen.dk

Testanlægget er ikke bygget endnu, men der arbejdes stadig med planerne, og ifølge en nylig pressemeddelelse fra Business Lolland-Falster er det stadig ambitionen bag Baltic Plant Solution, som projektet kaldes, at etablere Danmarks første og et af Nordeuropas største testanlæg for bioraffinering på Falster.

Projektet er kommet et lille skridt videre, idet et såkaldt feasibility studie (et studie, der kan bruges til at vurdere, hvorvidt en projektplan kan blive succesfuld eller ej, red.) fra Niras har fastslået, at der med fordel kan bygges sådan et anlæg til test og udvikling af plantebaserede fødevarer og fødevareingredienser.

Annonce

Studiet kommer også med en anbefaling til, hvor anlægget skal placeres – og peger på områder enten ved motorvejsafkørsel 43 ved Nørre Alslev, eller afkørsel 44 ved Ønslev. Man anbefaler desuden, at anlægget etableres fra grunden af i nye bygninger.

Ifølge studiet vil det koste knap 215 millioner kroner at bygge testanlægget. Ifølge pressemeddelesen vil byggeriet kunne begynde allerede næste år og stå færdigt i 2026.

– Store perspektiver og en god forretning

– Feasibilty-studiet bekræfter, at der er store perspektiver i at etablere testanlægget, der både henvender sig til danske og udenlandske virksomheder. Efterspørgslen på plantebaserede fødevarer og produkter vil stige markant de kommende år, og derfor skal der gang i udviklingen af nye produkter basereret på biomateriale.

– Testanlægget kan blive en god forretning, der endnu engang sætter Lolland-Falster på det grønne verdenskort, siger Steffen Lund, investeringschef Business Lolland-Falster, i pressemeddelelsen.

Studiet foreslår, at anlægget bruges til at teste indenfor følgende tre produktgrupper: Nye grønne fibre udvundet fra biomateriale, plantebaserede fødevarer og proteiner samt olier og smagsingredienser.

Tanken er, at virksomheder, der er i gang med at udvikle nye plantebaserede produkter og fødevarer, kan leje sig ind på testanlægget og gennemføre test og færdigudvikling af deres produkter i stor skala.

– Bioraffinering er en smart måde at bruge vores landbrugsarealer på, fordi vi får mere ud af det samme areal på en mere klimavenlig måde. Vi kan få mere ud af biomassen end vi gør i dag samtidig med, at vi reducerer klimabelastningen, siger Steffen Lund i pressemeddelelsen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here