Home Nyheder Nyt studie viser, hvordan man får flere til at tage en influenzavaccine

Nyt studie viser, hvordan man får flere til at tage en influenzavaccine

2
0

Det var især informationen om, at influenzavacciner også reducerer risikoen for hjerteproblemer, der fik folk til lægen.

Forskerne håber på og regner med, at deres måde at nudge befolkningen til at få en vaccine, kan bruges i andre lande og med andre vacciner. (© Grafik: Nathalie Nystad/DR)

Hvordan kan man få flere til at takke ja til en influenzavaccine?

Ved at sende en ekstra påmindelse og oplyse om, at vaccinen også potentielt kan beskytte mod hjerte-kar-sygdomme.

Det har en gruppe forskere fra blandt andet Herlev og Gentofte Hospital fundet ud af i et nyt studie, der er blevet udgivet i tidsskriftet The Lancet.

Forskerne har testet otte måder at inkludere information i de elektroniske breve, Statens Serum Institut hvert år sender til borgere over 65 år, der er i særlig risiko for at blive alvorlig syg med influenza.

Den ekstra information skal på forskellige måder tilskynde borgerne til at takke ja til vaccinen – det kaldes også nudging.

Vi kender det også fra cigaretpakkerne, hvor billeder af syge organer skal få os til at lade være med at ryge.

Denne gang har man blandt andet understreget vacciners gavnlige effekter for at ramme nogle af de målgrupper, der ellers ikke ville tage imod influenzavaccinen.

Det fortæller én af forskerne bag projektet, Tor Biering-Sørensen, der er læge på hjerteafdelingen Rigshospitalet og forskningsleder og på Herlev og Gentofte hospital og Københavns Universitet.

– Det er vigtigt, at vi finder nye måder at øge andelen af borgere, som lader sig vaccinere mod influenza og andre infektionssygdomme, da vaccination er med til at forebygge smitsomme sygdomme, siger han.

Én sætning gjorde udfaldet

Det var især én sætning, der fik folk til at bestille tid til influenzavaccination.

– Den mest effektive metode var at informere personer om, at man også potentielt beskytter mod følgevirkninger såsom en blodprop i hjertet eller hjertesvigt, siger han til P1 Morgen.

– Den information øgede vaccinationsoptaget med 0,89 procent, så altså næsten et helt procentpoint. Det er meget, når man snakker om 1,2 millioner mennesker over 64 år i et land, hvor optaget i forvejen er omkring 80 procent.

Det lykkedes også at få flere til at tage imod vaccinen ved at sende SSI‘s informationsbrev ud to gange med 14 dages mellemrum.

Den fremhævede sætning i SSI’s invitation til vaccination fik 0,89 procent flere borgere over 64 år til at tage imod tilbuddet om en influenzavaccine.

Gavnlig i andre lande og med andre vacciner

Sidste år lod flere end 1,7 millioner danskere sig vaccinere mod influenza, viser tal fra SSI. Det er cirka dobbelt så mange som før corona. Så det er ikke for meget at sige, at danskerne i forvejen er rigtig gode til at lade sig vaccinere mod influenza.

Sådan står det ikke til i andre lande, siger Tor Biering-Sørensen.

– Især når det kommer til influenza, er andelen af borgere på verdensplan, der bliver vaccineret, langt under de 75 procent, der ifølge WHO som minimum bør blive vaccineret, siger han.

Derfor både håber og tror forskerne bag studiet, at deres resultater om brug af nudging i vaccine-regi vil have en endnu større effekt i andre lande.

– Det er til hjælp for sundhedsmyndighederne i Danmark, fordi det er her, vi udsender brevene i e-Boks, men det er også til brug for sundhedsmyndigheder generelt, der gerne vil have, at befolkningen bliver vaccineret, siger Tor Biering-Sørensen.

Og det gælder, uanset hvilken vaccine sprøjten er fuld af, tilføjer han.

– De her nudging-strategier kan formentligt bruges, uanset hvilken vaccine, man tester. Målet er, at det skal bredes ud.

DR Nyheder har spurgt Statens Serum Institut, om de vil gøre brug af nogle af studiets nudging-metoder, når de fremover skal sende invitation ud til influenzavaccination. De har ikke nået at vende tilbage på vores henvendelse inden artiklens udgivelse.

Du kan høre hele interviewet med Tor Biering-Sørensen i P1 Morgen her.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here