Home Nyheder TV 2 Nyhederne Oliegiganten Nigeria humper til valg – uden penge og benzin – og...

Oliegiganten Nigeria humper til valg – uden penge og benzin – og strøm må de selv lave

2
0
oliegiganten-nigeria-humper-til-valg-–-uden-penge-og-benzin-–-og-strom-ma-de-selv-lave

Afrikas folkerigeste land og stærkeste økonomi skal finde en afløser for manden, der lovede at udradere terrorgruppen Boko Haram.

De står eller holder i kø overalt, sommetider en hel dag eller en hel nat. Mange af Nigerias 213 millioner indbyggere bruger en stor del af deres liv på at vente i det uendelige for at få fingrene i det mest fornødne.

Folk ses sove foran bankerne, indtil de åbner. Der er eksempler på, at de ligefrem har angrebet dem. De vil have deres penge, men i en tid, hvor pengesedlerne er ved at blive skiftet ud, kan det have lange udsigter.

De gamle Naira-sedler er ubrugelige, og de nye er ikke kommet endnu – ikke nok i hvert fald. Årsagen til udskiftningen er, at myndighederne vil have suget alle de milliarder op, som kører udenom banksystemet.

Situationen er den samme for benzin og diesel. Køerne er uendelige ved benzinstationerne. Ofte må folk tage tomhændede hjem til et hus eller en lejlighed, der lige så ofte ligger hen i buldrende mørke på grund af de evige strømafbrydelser.

– Jeg holder som regel i kø til midnat eller endda til næste dag for at få benzin. Hvis det ikke lykkes, går det ud over min taxaforretning, siger Ismaila Jimoh til avisen The Nation.

Man må lave sin egen strøm

Med til billedet hører, at Nigeria er en af Afrikas største olieproducenter. Alligevel er landet nødt til at importere benzin og diesel, fordi de statsejede raffinaderier ikke fungerer. Det har været sådan i årevis, men det er blevet værre. Præsidentens forklaring på manglen lyder, at råolien smugles ud af landet til højere priser. Korruption med andre ord.

– Lige siden jeg blev født, har jeg på intet tidspunkt oplevet en stabil strømforsyning. Vi kalder os for Afrikas gigant, men vi kan ikke fikse elektriciteten, siger Ozu Adah til BBC.

På trods af enorme olie- og gasreserver, vand- og solenergi har ingen nigeriansk regering kunnet levere en stabil strømforsyning siden uafhængigheden i 1960. De fleste må lave deres strøm selv med generatorer. Afrikas største økonomi kører på generatorer fra Kina og Libanon.

Fly mangler brændstof

Manglen påvirker ikke bare private – hele produktionsapparatet lider. Priserne på alt muligt er skudt i vejret, og luftfartsselskaber må aflyse afgange, fordi de mangler brændstof.

Alt sammen en del af hverdagen for indbyggerne i Afrikas folkerigeste land, der går til valg på lørdag. Der skal findes en afløser for præsident Muhammadu Buhari, der har siddet de to perioder, som forfatningen tillader.

Han blev i sin tid valgt på især ét løfte, nemlig et endeligt opgør med terrorgruppen Boko Haram, der hærgede – og til dels stadig gør – i den nordøstlige del af landet. Deres største claim to fame var bortførelsen af 276 hovedsageligt kristne piger fra byen Chibok i 2014. Mange af dem er stadig forsvundne. Millioner er fordrevet fra deres hjem.

Mange er bange for at stemme

Her flere år efter er situationen forbedret, regeringen har genvundet noget af det land, der var under terroristernes kontrol. Men Boko Haram – og andre grupper, der går under betegnelsen bandits – er stadig en trussel, og i store områder er det stadig for farligt at færdes medmindre man kan flyve, og det kan de færreste.

Tidligere har mange afholdt sig fra at stemme ved valgene på grund af frygt for vold. Det gælder også denne gang. Maria Sani på 45 blev bortført men slap væk. Hun ville ikke have kunnet betale de løsepenge, som bortførerne tit forlanger.

– I lod bortførerne tage mig, og nu vil I have min stemme, siger hun til BBC.

Hun har tidligere stemt på Buhari men vil ikke stemme denne gang.

Med Buhari ude af billedet hvem bliver så den næste præsident? Præsidentvalg i Nigeria plejer at være en kamp mellem to kandidater, men denne gang fører en outsiderkandidat fra det lille Labour-parti i meningsmålingerne.

De forventer en messias

Han hedder Peter Obi, er 61 år, og Al Jazeera skriver, at han kan vende op og ned på ”plejer”. Han er oppe imod to lidt ældre herrer fra de to store partier – Peoples Democratic Party og All Progressives Congress, der har domineret nigeriansk politik siden slutningen på militærstyret i 1999.

Mange unge nigerianere har aldrig oplevet et land, hvor de kan være glade for og stolte over, at landet leverede det, det skulle i form af uddannelse, økonomiske muligheder, reel demokratisk deltagelse og ordentligt politisk lederskab.

BBC skriver, at nigerianerne som regel forventer en messias, der kan løse deres myriader af problemer. På de sociale medier har især horder af unge vælgere nærmest givet Peter Obi helgenstatus. Det er ham, der har forstået de nye tider, hvor man uden flair for sociale medier godt kan pakke sammen.

– En video med stor betydning

– Det er på tide at tage jeres land tilbage, det er det gamle imod det nye, siger han og appellerer til de unge under 30, der er viljestærke, stræber efter uafhængighed og kun har foragt for de gamle politikere, som ikke har gjort meget for dem, som de siger.

Måske vil de unge gøre forskellen denne gang. For et par år siden gik en video viralt. Den viste angiveligt, hvordan medlemmer af en politienhed, Special Anti-Robbery Squad (SARS), slog en mand ihjel.

Videoen var gnisten, der tændte bålet og de unge. De samledes i demonstrationer og protester under hashtagget #End Sars. Det var begyndelsen til en bevægelse, der stadig samler de unge, og måske rammer den gamle garde denne gang, for indignationen lever stadig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here