Home Nyheder Penge skal gøre det sikrere at være kvindelig stofmisbruger: 'De bliver udsat...

Penge skal gøre det sikrere at være kvindelig stofmisbruger: 'De bliver udsat for vold, voldtægter og får stjålet deres stoffer'

2
0
penge-skal-gore-det-sikrere-at-vaere-kvindelig-stofmisbruger:-'de-bliver-udsat-for-vold,-voldtaegter-og-far-stjalet-deres-stoffer'

En ny pulje skal gøre det muligt at søge midler til fixerum kun for kvinder.

Stofindtagelsesrummet H17 på Vesterbro giver stofmisbrugere mulighed for at tage stoffer under ordnede forhold. Men udsatte kvinder er ofte udsat for vold og voldtægt i og omkring fixerummene. (Foto: © Tobias Kobborg, Ritzau Scanpix)

Et bredt flertal er i dag blevet enige om fordelingen af de såkaldte SSA-midler, der før var kendt som satspuljemidler.

I alt har man fordelt 947 millioner kroner over perioden 2023 til 2026, og dykker man lidt ned i aftaleteksten, falder man over et nyt initiativ, der skal gøre det mere sikkert at være kvindelig stofmisbruger.

Der afsættes fem millioner kroner til en ansøgningspulje i 2025 og endnu fem millioner i 2026, der skal bruges til et “pilotprojekt om begrænsning af risiko og frygt for voldtægter og vold mod kvinder og eventuelt andre grupper i stofindtagelsesrum”.

Landets kommuner vil kunne søge om midler fra puljen til foranstaltninger, der kan nedbringe vold og voldtægter i stofindtagelsesrum – de såkaldte fixerum, hvor stofmisbrugere kan tage deres stoffer under ordnede forhold.

Det kunne for eksempel være et fixerum kun for kvinder og andre udsatte grupper.

Reden København: Dejligt med politisk fokus

Og det er en rigtig god idé, lyder det fra Pernille Nørløv, som er leder hos Reden i København, der er et værested for udsatte kvinder i misbrug og prostitution.

– Jeg synes, at det er dejligt, at der er politisk fokus på, hvor udsatte mange kvindelige stofmisbrugere er, siger hun.

Hverdagen for mange af kvinderne er nemlig præget af overfald og seksuelle overgreb.

– De bliver udsat for vold, voldtægter og får stjålet deres stoffer af andre brugere, og af dem, der sælger stofferne.

– Det sker både i fixerummene og på den åbne stofscene på Vesterbro.

Reden København har sidste år registreret 274 voldsepisoder og 37 voldtægtsepisoder – dog ikke nødvendigvis i fixerum.

I København ville et fixerum kun for kvinder for eksempel kunne give de udsatte stofmisbrugere en slags helle fra det voldsprægede miljø omkring H17, der er nordens største fixerum og ligger i området Den Grå Kødby i København, siger Pernille Nørløv.

– Det er ikke vores forestilling, at kvinderne helt ville blive væk fra H17, fordi det er der, deres pushere og kærester findes, men det, at kunne have et alternativ til H17, ville være attraktivt.

Hvad siger du til, at puljen først åbner i 2025?

Jeg havde da gerne set, at den kom i 2023, men det gør den ikke, og så må det være sådan, siger Pernille Nørløv.

Stofindtagelsesrum på H17. (Foto: © Tobias Kobborg, Ritzau Scanpix)

Andre grupper er også udsatte

I aftalen om SSA-midlerne nævnes det også, at den forebyggende indsats mod vold og voldtægt ligeledes kan rettes mod andre udsatte grupper.

Og det er der alt mulig grund til, lyder det fra Pernille Nørløv.

Flere mandlige stofmisbrugere udsættes nemlig også for både vold og overgreb. Både på gaden og i fixerummene.

– Der er også en gruppe af mænd, der typisk er meget vold- og voldtægtsudsatte. Det kan for eksempel være ældre stofbrugere, der ikke har den samme voldsparathed som nogle af de yngre misbrugere og pushere, og derfor er nederst i hierarkiet, forklarer hun.

For at kunne få adgang til midlerne fra puljen kræves det, at den kommune, der ønsker at søge midlerne, selv kommer med en finansiering, som mindst svarer til den statslige medfinansiering.

Det betyder, at kommunerne selv skal være klar til at lægge minst en million, hvis man for eksempel ansøger om en million fra puljen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here