Home Nyheder Regeringspartier afviser inflationshjælp til økonomisk pressede unge

Regeringspartier afviser inflationshjælp til økonomisk pressede unge

2
0

SF og Danske Studerendes Fællesråd mener, at Christiansborg svigter de unge.

Frederik Vad Nielsen (S) mener ikke, at man skal uddele en mere generel inflationshjælp til unge, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Samme budskab lyder fra Moderaterne.

Tre gange så mange unge oplever at have problemer med økonomien, sammenlignet med for et år siden.

Det viser Finans Danmarks årlige rapport om unges gæld, forbrug og opsparing, som er lavet i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk.

30 procent af unge mellem 18 og 30 år svarer, at de har problemer med at få økonomien til at hænge sammen. Sidste år var det tal 10 procent.

Det er særligt studerende uden studiejob, ledige og selvstændige, der oplever presset fra inflation og stigende priser.

Esben Bjørn Salmonsen, der er forperson for Danske Studerendes Fællesråd, kalder det “et helt vildt tal”.

– Det, synes jeg, burde kalde på politisk handling, siger han.

Han mener, der mangler en anerkendelse af, at de studerende er lige så hårdt ramt af stigende priser som for eksempel pensionister og udsatte børnefamilier, som har modtaget inflationshjælp.

SF: ‘Christiansborg svigter de unge’

Den kritik deler de i SF, hvor finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen mener, at Christiansborg “svigter de unge”.

– Der er grænser for, hvad den her gruppe kan gøre for at afhjælpe deres egen økonomiske situation, og jeg synes klart, de er blevet overset i forhold til at få inflationshjælp, siger hun.

Partiet er kommet med et udspil om, at studerende og unge på overførselsindkomster skulle have 5.000 kroner i inflationshjælp, men det har der indtil videre ikke været politisk flertal for.

Lisbeth Bech-Nielsen (SF) mener sagtens, man kan give inflationshjælp til unge uden at puste til inflationen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

I rapporten fra Finans Danmark lyder det, at hver femte ung mellem 18 og 30 år flere gange om ugen har svært ved at sove, fordi de bekymrer sig om deres privatøkonomi.

Og det bekymrer Lisbeth Bech-Nielsen.

– Det skuldertræk, som mange politikere og partier har overfor de unges mistrivsel, synes jeg er ekstremt usympatisk. Det her er en ungdomsårgang, der er presset på så mange fronter, siger hun.

Inflationen er på vej ned igen – er det ikke for sent at komme med hjælpepakker til de unge nu?

– Nej, for mange har slået et hul i deres økonomi, som de ikke har penge til at rette op på. Vi synes absolut ikke, det er for sent at komme med en hjælpende hånd, siger hun.

Regeringspartier afviser inflationshjælp

Hos Socialdemokratiet kalder trivselsordfører Frederik Vad Nielsen det “voldsomt og meget ulykkeligt”, at mange grupper bliver påvirket af inflationskrisen.

Men regeringspartiet står ikke umiddelbart klar med den økonomiske håndsrækning til de unge, som SF og de studerende efterspørger.

Vad Nielsen peger på, at der allerede er blevet lavet hjælpepakker til unge, der modtager handicaptillæg, samt enlige forsørgere.

Derudover har man hævet beløbet for, hvor meget studerende må tjene uden at blive modregnet deres SU med 4.000 kroner om måneden.

– Rigtigt mange af de unge har det hårdt lige nu, men de kan se frem til at komme ud på et arbejdsmarked, som skriger på arbejdskraft, når de er færdige, siger han.

– Det er også stadig muligt at tage nogle meget lukrative SU-lån, så studerende har nogle andre muligheder for at forbedre deres situation, end andre udsatte grupper har.

Så de unge skal bare spænde livremmen ind?

– Alle må spænde livremmen ind, for udfordringen lige nu er, at der er så mange pressede grupper derude, så hvis vi bare lukker en masse penge ud i systemet i stedet for at give målrettet hjælp, så vil inflationen bare vokse yderligere.

Hos Moderaterne mener trivselsordfører Rasmus Lund-Nielsen heller ikke, at inflationshjælp til de unge er vejen frem.

Inflationen rammer os alle sammen. Der vil være mange grupper i samfundet, som vi ikke kan hjælpe gennem inflationshjælp, siger han.

LA: Penge er ikke løsningen på trivselsproblemer

Samme toner lyder fra Liberal Alliances retsordfører, Steffen Larsen, som udtaler sig om sagen.

Partiet har ikke været med i de foregående inflationspakker og mener heller ikke, at de unge skal have en økonomisk håndsrækning.

– Vi mener ikke, det hjælper at pumpe flere penge ud i samfundet, for det er det, der skaber inflationen i første omgang, siger han.

Liberal Alliance mener i stedet, at bundfradraget bør hæves til 7.000 kroner, så unge i arbejde får flere penge mellem hænderne.

Og selvom Steffen Larsen kalder de unges trivsel “et grundlæggende problem, som vi skal kigge på”, så mener han ikke, at løsningen på den manglende trivsel er at give de unge flere penge.

– Penge er bare et middel til at kunne købe flere ting, og det er jo ikke det at kunne købe ting i sig selv, der skal gøre en glad, siger han.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here