Home Nyheder Ringbergs analyse: 5 ting vi lærte af dagens Venstre-rokade

Ringbergs analyse: 5 ting vi lærte af dagens Venstre-rokade

2
0
ringbergs-analyse:-5-ting-vi-laerte-af-dagens-venstre-rokade

Stephanie Lose er ny minister og Ellemann er fortsat syg. DR’s politiske analytiker vurderer konsekvenserne af Venstres rokade.

Stephanie Lose sammen med statsminister Mette Frederiksen, da hun var på Amalienborg. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Regeringen fik i dag sin 24. minister, da Venstres næstformand Stephanie Lose trådte ind i magtens centrum som fungerende økonomiminister.

Samtidig bliver hun en del af regeringens ledende udvalg.

Det skete som en direkte konsekvens af, at Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen fortsat er sygemeldt.

For arbejdsmængden for Troels Lund Poulsen er blevet for stor, efter at han som følge af Ellemanns sygemelding i februar både har fungeret som forsvars- og økonomininister.

Nu skal han koncentere sig om at være forsvarsminster.

Her er fem ting, der er værd at bemærke efter dagens rokade i Venstre.

1

Venstre og Ellemann selv forventer, at formanden kommer tilbage

Jakob Ellemann-Jensen skriver i dag på Facebook, at han er sygemeldt med stress, og at det går fremad med hans helbred. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Partisekretær Christian Hüttemeier skrev det næsten som en besværgelse til Venstres medlemmer og tillidsfolk i morges: “Sikkert er det dog, at formanden vender tilbage”.

Alle andre Venstrefolk – inklusive Ellemann-Jensen selv – gentog i dagens løb, at det kun er et spørgsmål om tid. Ja, selv Mette Frederiksen pointerede, at vicestatsministeren kun er fraværende og skal erstattes “for en stund”.

Der er to grunde til Venstres omhyggelige præcisering af, at Ellemann kommer tilbage.

Den ene: Partiet er overbevist om, at det sker, og ønsker det hele vejen igennem.

Den anden: Partiet ønsker at lægge låg på alle spekulationer om, at formanden må droppe politik. Og i forlængelse heraf – hvem der så skulle afløse ham. De spekulationer var begyndt at dukke op, også i etablerede medier.

2

Der er stadig usikkerhed om Venstres fremtidige ledelse

Jakob Ellemann-Jensen på vej til møde på Ramstein Air Base Tyskland i januar 2023. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Af naturlige og helt forståelige grunde er det umuligt at sige, hvornår Jakob Ellemann-Jensen kommer tilbage.

Dermed er der usikkerhed om Venstres ledelse i den næste tid – og potentielt også længere frem på året.

For Ellemanns genindtræden på den politiske scene er i sagens natur først et faktum, når han faktisk er tilbage igen.

Derfor er den nøgterne status, at Venstre med dagens rokade har sikret en stabil og funktionsduelig løsning til den daglige, travle, politik på kort- eller mellemlang sigt.

Men der er stadig usikkerhed om Venstres ledelse. Den forsvinder først, når partiet igen har en permanent og aktiv formand.

3

Troels Lund Poulsen er stadig Venstres stærke mand – og regeringens

Troels Lund Poulsen vil nu fokusere på opgaverne som forsvarsminister. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Rokaden begrundes med Troels Lund Poulsens arbejdspres og med, at han skal have tid til at løse en lang række vigtige opgaver som forsvarsminister. Men den betyder ikke, at hans rolle og magt svækkes i hverken Venstre eller SVM-regeringen.

Troels Lund Poulsen har stadig sæde i regeringens allerinderste kabinet – udvalget for regeringsledelse, sammen med Frederiksen, Løkke, Wammen og nu Lose.

Han vil stadig være en helt central spiller i alle regeringens beslutninger om økonomi – eksempelvis det kommende finanslovsforslag. Der vil ikke blive truffet en eneste overordnet strategisk beslutning i regeringen uden et nik fra Troels Lund.

Samtidig er Troels Lund Poulsen også fortsat helt i top, hvad angår magt og indflydelse i Venstre.

4

Stephanie Lose er en magtfaktor i Venstre

Stephanie Lose overtog posten som næstformand i Venstre efter Inger Støjberg i januar 2021. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Rokaden bekræfter, at Stephanie Lose er en central og magtfuld aktør i Venstre anno 2023.

pressemødet i Forsvarsministeriet benyttede Troels Lund Poulsen lejligheden til at understrege, at selv om Lose ikke var med ved forhandlingsbordet på Marienborg, så var hun ganske tæt på processerne.

Underforstået: Der foregår ikke noget i det aktuelle Venstre, uden at Stephanie Lose har en finger med i spillet.

Læg dertil, at Stephanie Lose repræsenterer en hel perlerække af ting, som Venstre har brug for. Sagt i én sætning: Hun er en jysk kvinde, der på grund af et dygtigt arbejde som regionspolitiker står stærkt i Venstres bagland.

Det er ikke så ringe.

5

Lose vælger selv, hvornår hun skifter til landspolitik

Stephanie Lose sammen med Jakob Ellemann-Jensen og partisekretær Christian Hüttemeier ved Venstres årsmøde i 2021. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Det er øjensynligt Venstres formand, der direkte har opfordret Stephanie Lose til at indtræde i regeringen.

Han mener altså, at hun er kompetent til at løfte en politisk post på nationalt plan.

Det er sandsynligt, at hun var i spil til en ministerpost allerede, da SVM-regeringen blev dannet, men sagde nej.

Selv om hun i dag bedyrer, at hun først fremmest drømmer om at komme tilbage til arbejdet i Region Syddanmark, så er der ingen tvivl: I det øjeblik Stephanie Lose måtte vælge at skifte spor, så ligger vejen til Christiansborg åben. Hvis hun ellers har lyst.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here