Home Nyheder Sif udskyder tandlægebesøg med smertestillende: Hver femte ung ligger søvnløs over økonomien

Sif udskyder tandlægebesøg med smertestillende: Hver femte ung ligger søvnløs over økonomien

2
0
sif-udskyder-tandlaegebesog-med-smertestillende:-hver-femte-ung-ligger-sovnlos-over-okonomien

Antallet af danskere mellem 18 og 30 år, der oplever problemer med at få økonomien til at hænge sammen, er mere end tredoblet siden sidste år.

En analyse fra Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk viser, at hver femte unge ligger søvnløs en eller flere gange om ugen, fordi de bekymrer sig om deres økonomi. En af dem, der bekymrer sig, er 25-årige Sif Stokholm.

I sit køkken på Amager står 25-årige Sif Stokholm og skyller et par smertestillende piller ned med et glas postevand.

Det er blevet hendes løsning på en visdomstand, der længe har gnavet i hendes tandkød og ofte giver den 25-årige studerende store smerter.

– Jeg er ret sikker på, at enhver tandlæge ville sige, at jeg skulle have trukket den ud, men det er simpelthen ikke en udgift, jeg har råd til lige nu, siger hun.

De fleste kan sikkert nikke genkendende til, at stigende priser og højere renter langsomt æder sig ind på rådighedsbeløbet, og gør økonomien noget strammere end før Ukraine-krig og inflation.

Og for mange unge som Sif Stokholm har prisstigningerne ramt hårdt.

Mere end en tredobling i forhold til sidste år

Af Finans Danmarks årlige rapport om unges gæld, forbrug og opsparing, som er lavet i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk, fremgår det, at 30 procent af unge mellem 18 og 30 år svarer, at de har problemer med at få økonomien til at hænge sammen.

Det er mere end en tredobling i forhold til sidste år og særligt studerende uden studiejob, ledige og selvstændige oplever presset fra de stigende priser.

– Hvis de unge skal have det samme liv og forbrug som for et år siden, så koster det i dag otte procent mere, siger Niels Arne Dam, der er cheføkonom hos Finans Danmark.

Niels Arne Dam kalder det “bekymrende” at hver femte unge flere gange om har svært ved at sove, fordi de bekymrer sig om deres privatøkonomi.

Han peger på, at mange unge har ekstra store udfordringer med prisstigningerne, fordi de har mindre luft i økonomien end andre voksne.

– Der er simpelthen ikke så mange penge tilbage, når de unge har betalt de udgifter, som vi allesammen har til bolig, mad og tøj, siger Niels Arne Dam.

Og når bankkontoen er tom, så fyldes hovedet, og det går ud over trivslen.

I rapporten lyder det, at hver femte ung mellem 18 og 30 år dagligt eller flere gange om ugen har svært ved at sove, fordi de bekymrer sig om deres privatøkonomi.

Et par briller kan vælte budgettet

Sif Stokholm oplever også at have svært ved at sove, når uventede udgifter pludseligt truer med at vælte det i forvejen skrøbelige budget.

– Jeg gik med briller, hvor styrken var for lav, og det gjorde jeg længe, men til sidst blev jeg nødt til at give efter for hovedpinen og få et nyt par, fortæller hun.

Selvom Sif Stokholm valgte den billigste løsning, kostede de nye briller omkring 2.000 kroner, og det var en stor udgift i hendes budget.

– Bekymringen satte sig psykisk, men også kropsligt. Jeg blev utroligt rastløs og kunne ikke falde i søvn om aftenen, fortæller hun.

Hvorfor ikke få et studiejob?

Sif Stokholm har netop taget et studiejob, men har ellers færdiggjort sin bachelor uden anden indtjening end SU.

Det har betydet, at hun kun handler ind en gang om ugen efter en meget stringent indkøbsplan, og stort set altid køber ting på tilbud.

Hvorfor har du ikke taget et studiejob noget tidligere?

Jeg har igennem min studentertid lavet rigtig meget studenterpolitik, og jeg har prioriteret at arbejde frivilligt.

– Og da jeg var færdig med det, har jeg haft nogle år, hvor jeg følte, at jeg havde brug for at fordybe mig i mine studier, siger hun.

Det væltede Sif Stokholms budget, da hun blev nødt til at købe nye briller. (© (Privatfoto))

Spørger man Sif Stokholm om, hvordan man kunne afhjælpe hendes søvnløse nætter over nye briller og udtrækning af tænder, så lyder svaret:

– Jeg så gerne, at SU’en var inflationsreguleret. Det er for mig uforståeligt, at den ikke er det, siger hun og fortsætter:

– Jeg er godt klar over, at vi i forhold til andre lande er meget privilegerede ved at få SU, men samtidig synes jeg også, at man investerer i social mobilitet med SU’en, og hvis den ikke er til at leve af, så presser det bare de unge yderligere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here