Home Nyheder TV 2 Nyhederne Skat har forhindret forkert udbetaling af 120 millioner kroner

Skat har forhindret forkert udbetaling af 120 millioner kroner

2
0
skat-har-forhindret-forkert-udbetaling-af-120-millioner-kroner

Der er fundet fejl i 89 procent af de årsopgørelser, som et nyt digitalt kontrolværktøj har udpeget til kontrol.

120 millioner kroner. Så mange penge har et nyt kontrolværktøj i Skattestyrelsen de seneste fire år sparet statskassen i forkerte udbetalinger. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Skattestyrelsen.

Denne weekend er der blevet åbnet for et smugkig på Skats årsopgørelse, der fastslår, om man skal have en pose penge tilbage eller en mindre rar omgang skattesmæk.

Årsopgørelse er for mange også lig med en justering af fradrag. Og disse skal rettes manuelt.

Men når man selv kan rette i årsopgørelsen, er der mulighed for, at danskerne kan lave fejl – enten ved et uheld eller med vilje – hvilket kan resultere i, at man uretmæssigt får udbetalt for meget overskydende skat.

De seneste fire år har Skattestyrelsen derfor arbejdet med et nyt kontrolværktøj, der skal fange fejl i årsopgørelserne og dermed forhindre skattesnyd- og fejl.

Og noget tyder på, at det har virket.

89 procent succesrate

Værktøjet blev første gang taget i brug i forbindelse med årsopgørelsen for 2018. Det gennemgår automatisk alle de årsopgørelser, der bliver rettet i, og gør opmærksom på dem, der skiller sig ud.

  • Årsopgørelsen er en oversigt over din skat for sidste år. Den kigger bagud og viser, hvad du har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat.  
  • Årsopgørelsen kommer hvert år i marts, hvor du kan se, om du skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat sidste år. 
  • Skattestyrelsen danner din årsopgørelsen ud fra de oplysninger, de har om dine indtægter, fradrag, banklån og andre forhold, som for eksempel om du har ejerbolig.
  • Skattestyrelsen modtager cirka 92 procent af alle deres oplysninger fra såkaldte tredjeparter. I praksis er det kun cirka otte procent du selv skal indberette.

Dernæst kan en kontrolmedarbejder fra Skat gennemgå sagerne manuelt og fange eventuelle fejl eller forsøg på skattesnyd.

I alt er der de seneste fire år blevet udvalgt og kontrolleret 4.600 sager, som det digitale kontrolværktøj har peget på.

Og i hele 89 procent af sagerne er der fundet fejl eller forsøg på skatteunddragelse.

Dermed har værktøjet sparet statskassen 120 millioner kroner i forkerte udbetalinger, lyder det fra Skat.

“Rigtig godt tilfreds”

I Skattestyrelsen ser man positivt på det digitale værktøjs resultater.

– Det digitale værktøj er uden tvivl en vigtig tilføjelse til vores digitale kontroller. Det retter vores fokus derhen, hvor der er atypiske mønstre og rettelser, som vores kontrolfolk skal se nærmere på. På den måde har vi forhindret, at 120 millioner kroner er blevet udbetalt til borgere, der ikke skulle have dem, skriver underdirektør i Skattestyrelsen, Jan Møller Mikkelsen, i en pressemeddelelse.

– Det kan jeg kun være rigtig godt tilfreds med.

Værktøjet bliver løbende gjort bedre ud fra de resultater, det leverer. Det sker ved, at kontrolmedarbejderne melder retur, om informationen har været nyttig.

På den måde forbedres kontrolværktøjet løbende, så det bliver bedre til at finde uregelmæssighederne og til at lade de korrekte årsopgørelser slippe uforstyrret igennem.

Vil stoppe snyd

Værktøjet boner altså ud på de årsopgørelser, der bliver rettet i.

Der, hvor Skat især ser fejl eller forsøg på snyd, er i forbindelse med fradrag – særligt fradrag, der kan tages i den skattepligtige indkomst såsom kørselsfradrag, rejsefradrag eller fradrag for dobbelt husførelse.

– Langt størsteparten af de borgere, der har rettelser til deres årsopgørelser, gør det hele efter bogen. Dem skal vi ikke genere. Men vi vil gerne stoppe dem, der taster noget ind forkert – uanset om det er fejl eller forsøg på snyd – så der ikke udbetales noget forkert. Og her har vi god hjælp i det digitale værktøj, siger Jan Møller Mikkelsen.

Kontrolværktøjet er langt fra det eneste kontrolmiddel, som skattestyrelsen benytter.

Men med værktøjet, der kan gennemgå mindst 1.000 årsopgørelser i minuttet, er der nu mulighed for hurtigt at se mønstre i store mængder data. Dermed kan styrelsen sætte ind med ekstra kontrol – eller vejledning – hvor der er behov.

Har du spørgsmål til din egen årsopgørelse, sidder forbrugerøkonom Ida Marie Moesby fra Nordea og skatteekspert Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent i BDO, klar lørdag fra klokken 13.

Det foregår på TV2.dk, og du kan allerede nu stille dine spørgsmål lige her:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here