Home Nyheder Syrere 'mangler alt': Nu kan nødhjælp komme ind fra mere end ét...

Syrere 'mangler alt': Nu kan nødhjælp komme ind fra mere end ét sted

2
0
syrere-'mangler-alt':-nu-kan-noedhjaelp-komme-ind-fra-mere-end-et-sted

Dansk Flygtningehjælp kalder det “helt afgørende” for at redde menneskeliv, at to grænseovergange fra Tyrkiet til Syrien bliver åbnet for nødhjælp.

Mange familier bor tæt sammen i telte i Idlib-provinsen i det nordlige Syrien, hvor mange i forvejen var fordrevne på grund af borgerkrig. (Foto: © stringer, omar albam)

Det er “helt afgørende” for at redde så mange menneskeliv som muligt, at det nu bliver muligt at fragte nødhjælp ind i det nordlige Syrien via mere end én grænseovergang.

Sådan lyder reaktionen fra generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist Sørensen, efter at det mandag kom frem, at den syriske præsident Bashar al-Assad har indvilget i at åbne yderligere to grænseovergange for nødhjælp til ofrene for jordskælvene i sidste uge.

– Som nødhjælpsorganisation er vi meget glade for og lettede over, at der nu bliver åbnet flere grænser indtil de jordskælvsramte områder i Syrien. Det er helt afgørende at få mere nødhjælp frem, hvis ikke endnu flere mennesker skal miste livet, skriver Birgitte Qvist Sørensen i en mail til DR.

Der er tale om overgangene Bab Al-Salam og Al Ra’ee ved grænsen til Tyrkiet, som bliver åbnet for humanitære konvojer foreløbigt de næste tre måneder.

Og der er hårdt brug for hjælpen, fortæller Benedicte Næss Hafskjold, der er i Syrien for at hjælpe ofrene for jordskælvene sammen med sine kollegaer fra Kirkens Nødhjælp, som er en søsterorganisation til Folkekirkens Nødhjælp.

Mange syrere er flygtet fra deres hjem midt om natten, før taget faldt ned over dem. De nåede ikke at tage noget med sig ud, og de har desperat brug for hjælp.

– De mangler alt, siger Benedicte Næss Hafskjold, der er landechef i den norske nødhjælpsorganisation.

Hafskjold: Trist, at hjælpen først kommer nu

Indtil videre har det til stor frustration for en række nødhjælpsorganisationer kun været muligt at få nødhjælp ind til de syriske ofre for de voldsomme jordskælv via en enkelt grænseovergang ved navn Bab Al-Hawa. Præsident Bashar al-Assad blokerer for, at nødhjælp frit kan komme ind i landet.

Efter et møde mellem lederen af FN’s humanitære og akutte indsatser, Martin Griffiths (i midten), og den syriske præsident, Bashar al-Assad, mandag kom det frem, at præsidenten har sagt ja til at åbne to grænseovergange mellem Tyrkiet og det nordvestlige Syrien.  (Foto: © -, AFP or licensors)

Alle tre grænseovergange fører ind i nogle af de eneste tilbageværende områder, som er kontrolleret af oprørsgrupper, efter den 12 år lange borgerkrig i Syrien.

Beslutningen fra den syriske præsident Bashar al-Assad, glæder FN’s ledelse.

– At levere mad, sundhed, ernæring, beskyttelse, husly, vinterforsyninger og andre livreddende forsyninger til alle de millioner af berørte mennesker er yderst presserende, udtalte FN’s general sekretær, António Guterres, i en pressemeddelelse i går.

Hjælpen, der nu kan komme ind flere steder i det nordlige Syrien, er “absolut nødvendig”, siger Benedicte Næss Hafskjold – selvom den kommer sent.

– Det er trist, at der allerede er gået over en uge. Man kunne jo have håbet, at hjælpen var kommet frem før. Men der er fortsat store behov i og med, at de er tæt på jordskælvenes epicentre, og der er sket store ødelæggelser, siger hun.

Benedicte Næss Hafskjold befinder sig i de regeringskontrollerede områder omkring Aleppo, hvor Kirkens Nødhjælp arbejder.

I byen Harem i det nordlige Syrien er der også blevet sat telte op til de mennesker, der er uden tag over hovedet efter jordskælvene. (Foto: © Ghaith Alsayed, Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved)

Hun fortæller om voksne mænd, der græder, og en befolkning, der er “dybt fortvivlet”.

– Mange i området har været fordrevet på grund af krigen, og nu mister de igen deres hjem.

– Børn er blevet retraumatiseret og kan ikke sove, når de hører høje lyde.

‘Det vidner om en enorm nød’

Allerede før krigen var ni ud af ti indbyggere i området afhængige af humanitær bistand.

– I forvejen var der en vanskelig økonomisk situation. Det er et land med enormt meget fattigdom, og nu har folk mistet deres levebrød og deres hus.

Derfor er ofrene i området desperate, og Benedicte Næss Hafskjold beretter om mennesker, der er omkommet i forsøget på at bevæge sig ind i bygninger for at redde deres ejendele ud.

Den syriske kvinde Amina Raslan har sammen med sin familie bevæget sig ind i sin søns bolig i Aleppo, som er smadret efter jordskælvene. (Foto: © FIRAS MAKDESI)

– De føler ikke, at de har noget andet valg end at gå ind i husene, fordi de er så desperate for at genfinde de få ejendele, de har haft. Det vidner om en enorm nød, siger hun.

– Nogle vil ikke forlade deres hjem, netop fordi de ikke har noget andet alternativ og derfor vil være i huse, som er i fare for at brase helt sammen.

Mandag konstaterede lederen af FN’s humanitære og akutte indsatser, Martin Griffiths, som befinder sig i Aleppo i Syrien, at fasen, hvor der kan reddes overlevende ud af murbrokkerne, er “ved at være slut”.

De voldsomme jordskælv, der ramte Syrien og Tyrkiet i sidste uge kan udover de store humanitære konsekvenser også give problemer for den tyrkiske præsident. Hør mere om det i Genstart her.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here