Home Nyheder TikTok nedtoner forbindelsen til Kina i interview med DR

TikTok nedtoner forbindelsen til Kina i interview med DR

2
0

Ifølge TikTok kan Kinas regering ikke få adgang til brugerdata fra den populære app.

– Jeg tror, der er mange, som er bange for os. Alle har haft en mening om os, men vi har ikke helt fået chancen for at fortælle vores side af historien. Så jeg er taknemmelig for at få muligheden nu.

Sådan lyder det fra Theo Bertram, politisk chef for TikTok i Europa, i et interview hos Deadline, efter en række vestlige efterretningstjenester og myndigheder har advaret mod at bruge appen.

TikTok mener, at den seneste tids debat om den kinesisk-udviklede app i høj grad også handler om et storpolitisk slagsmål.

– Hver gang geopolitikken mellem USA og Kina spidser til, synes jeg, det er meget enkelt for politikere at udtrykke deres forfærdelse over det kinesiske kommunistparti. Det er de i deres fulde ret til at gøre, og i mange tilfælde har de gode grunde til det, siger Theo Bertram.

– Men det er let for dem at vælge TikTok som mål, og de bruger os som en politisk kastebold. Så det, vi beder om, er at blive bedømt på fakta fremfor frygt.

Både danske og udenlandske myndigheder forholder sig særdeles skeptisk til det sociale medie, som er blevet afsløret i at spionere mod journalister, og som ifølge myndighederne kan blive tvunget til at dele brugerdata med den kinesiske regering.

Det har ført til, at flere lande i Vesten, heriblandt Danmark, nu fraråder eller forbyder ansatte i en række myndigheder og virksomheder at have det sociale medie installeret på deres arbejdstelefoner. Det gælder blandt andet USA, Canada og EU-kommissionen.

TikTok: Vi gemmer data uden for Kina

Vestlige efterretningstjenester og myndigheder er først og fremmest bekymrede for, at Kinas regering får adgang til brugerdata fra TikTok, som for eksempel data på vestlige politikere eller journalister.

TikTok er et kinesisk techselskab, som i dag er registreret i Cayman-øerne.

Ifølge Center for Cybersikkerhed kan den kinesiske regering skaffe sig adgang til brugerdata fra appen. For virksomheden bag TikTok, ByteDance, er underlagt kinesisk sikkerhedslovgivning, og det betyder, at myndighederne har lov til at indsamle oplysninger fra selskabet.

Men det afviser Theo Bertram. For det første fordi TikTok og moderselskabet ByteDance ifølge virksomheden selv formelt set ikke er kinesiske virksomheder.

– TikTok opererer ikke i Kina. Vi gemmer ingen data i Kina. Dataene opbevares på servere i USA og Singapore. Det ejes af virksomheder, der er registreret uden for Kina.

Og fordi dataene opbevares på servere udenfor Kina hos ikke-kinesiske virksomheder, kan den kinesiske regering ikke få adgang til det, lyder forklaringen fra TikTok:

– Det kan godt være, der er en lov i Kina, der tvinger kinesiske virksomheder til at udlevere data. Men den tillader ikke Kina at tvinge en anden suveræn nation til at udlevere data.

Center for Cybersikkerhed skriver til DR, at de fastholder deres vurdering af TikTok:

– CFCS er bekendt med de udtalelser, som ByteDance Ltd. har fremsat om selskabets ejerforhold. Udtalelserne ændrer ikke på CFCS’ anbefaling.

En politisk kastebold

Theo Bertram mener, det er naturligt, at TikTok bliver mødt med kritik. Først og fremmest fordi det sociale medie på kort tid har vokset sig meget stort.

– I løbet af fire år er vi vokset til en milliard brugere. Jeg synes, det er rigtigt, at regeringer derfor vil vide mere om os, at de vil have svar.

– Når du er ny, er det som at være et dyr i skovbrynet. Landsbyboerne ser dyret, men tænker ikke, lad os gå ud og klappe det på hovedet og fodre det. De rækker ud efter haglgeværet, fordi vi er nye, og fordi de er bange.

Den politiske chef forstår godt, at vestlige myndigheder er kritiske overfor den kinesiske regering, men det bør ikke gå ud over TikTok, siger han.

– Jeg tror, det gør folk ekstra bekymrede, at vores grundlægger er kinesisk. Og politikere er med rette bekymrede over Det Kinesiske Kommunistparti og den aggression, der vokser mellem Kina, USA og resten af verden.

– Men jeg mener, at de projicerer det over på TikTok, og at vi simpelthen bliver en politisk kastebold.

Intet tyder dog på, at TikTok har overbevist de vestlige efterretningstjenester.

I en høring i den amerikanske kongres sidste uge blev FBI-chefen Christopher Wray spurgt, om det er FBI’s vurdering, at TikTok giver Kina muligheden for at kontrollere ‘millioner af brugeres data’.

– Dette er et værktøj, som i sidste ende er kontrolleret af den kinesiske regering. For mig skriger det trussel mod vores nationale sikkerhed, sagde Christopher Wray.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here