Home Nyheder TV 2 Nyhederne Tysklands største våbenproducent vil bygge kampvognsfabrik i Ukraine

Tysklands største våbenproducent vil bygge kampvognsfabrik i Ukraine

2
0
tysklands-storste-vabenproducent-vil-bygge-kampvognsfabrik-i-ukraine

Våbenkoncernen Rheinmetall forhandler med Ukraines regering om at bygge en fabrik, som kan bidrage med 400 topmoderne kampvogne årligt.

De vestlige lande har i månedsvis forsøgt at finde Leopard-kampvogne nok til krigen i Ukraine, men der er behov for mange hundrede flere.

Nu forhandler regeringen i Kyiv med den tyske våbenproducent Rheinmetall om at bygge topmoderne Panther-kampvogne på en helt ny fabrik i Ukraine, så det bliver muligt at slå russerne tilbage.

Jeg håber på en beslutning i løbet af to måneder

Armin Papperger, topchef for Rheinmetall

De fleste danskere har nok hørt om de Leopard-kampvogne, der i løbet af de seneste måneder er blevet doneret til Ukraines militær.

Men det er formentlig knapt så mange, der har hørt om Panther-kampvognen.

Pantheren er en topmoderne krigsmaskine på 59 ton, der blev vist frem for offentligheden første gang i sommeren 2022 af producenten Rheinmetall.

Rheinmetall er den tyske våbenkoncern, der har designet Leopard-kampvognene, og det er meningen, at Pantheren skal overtage Leopardernes rolle som koncernens topmodel.

Direktøren for Rheinmetall hedder Armin Papperger, og han siger nu til avisen Rheinisher Post, at hans koncern lige nu forhandler med Ukraines regering om at bygge en fabrik i det krigshærgede land.

– Der kan bygges en Rheinmetall-fabrik for omkring 200 millioner euro i Ukraine. Den vil blive i stand til at producere 400 Panther-kampvogne om året. Forhandlinger med regeringen derovre er lovende, og jeg håber på en beslutning i løbet af to måneder, siger Armin Papperger til avisen.

Ifølge direktøren kan det godt lade sig gøre at bygge en våbenfabrik på ukrainsk jord, selv om den formentlig vil blive mål for russiske luftangreb.

– Det vil ikke være svært at forsvare den mod angreb fra luften, siger Armin Papperger.

Arbejder på højtryk

Chefen for den tyske våbenproducent peger på, at Ukraine har et stort behov for militært isenkram, hvis landet skal blive i stand til at smide de russiske invasionsstyrker ud.

– Det vil kun lykkes, hvis vi og hele den vestlige verden støtter dem endnu mere end før. Ukraine har behov for mindst 600 til 800 kampvogne for at vinde, siger Armin Papperger og tilføjer, at produktion af nye kampvogne bør gå i gang hurtigt.

– Selv hvis den tyske hær donerede alle sine 300 Leopard 2-kampvogne ville der stadig ikke være nok, siger han.

Ifølge Armin Papperger er behovet for nye våben i øjeblikket så stort, at hans nuværende fabrikker slet ikke kan følge med.

Han anslår, at Rheinmetall når at levere omkring 250 kampvogne og infanterikampkøretøjer til Ukraine i løbet af i år.

– Vores arbejde er i fuld gang. Vi har allerede gjort 40 Marder infanterikampkøretøjer klar, og i slutningen af 2023 vil tallet være på omkring 100. Ud af 50 Leopard 2A4 er 30 klar, og derudover er der 100 ældre Leopard 1-modeller, hvoraf vi kan gøre 88 brugbare igen, siger Armin Papperger.

Samtidig håber Armin Papperger, at hans koncern også kan starte en serieproduktion af Panther-kampvognene i Tyskland og Ungarn.

– Som løsning på problemet kan vi i løbet af 15 til 18 måneder påbegynde en serieproduktion af den nye Panther-kampvogn i Tyskland og Ungarn, så vi kan bygge omkring 400 enheder om året, siger direktøren til den tyske avis.

Vi skal gøre noget nu

Han advarer desuden om, at Ukraine allerede nu bruger enorme mængder ammunition i krigen.

– Manglen på ammunition er større end mange tror. Det er en af grundene til, at vores krudtfabrik i Bayern producerer døgnet rundt syv dage om ugen, inklusiv søndage, siger Armin Papperger.

Direktøren tror, at krigen i Ukraine formentlig kommer til at vare flere år og siger, han håber på mere vestlig hjælp.

– De vestlige allierede sender nok våben til, at Ukraine kan forsvare sig, men ukrainerne har ikke udstyr nok til fuldstændig at generobre deres territorium, siger han og påpeger, at Vesten samlet set har mange flere ressourcer end Rusland.

– Det er nu vi mærker, at Europa har brugt alt for få penge på forsvar de seneste 20 år, siger Armin Papperger.

– Uden amerikansk hjælp ville det være så godt som umuligt at forsvare Ukraine. Vi er næsten 500 millioner indbyggere i Europa og har en stærk og innovativ økonomi, alligevel er vi praktisk talt ude af stand til at agere militært. Det bør ændres, og vi bør begynde på at ændre det nu. Vi kan ikke være så afhængige af USA på langt sigt, siger han.

Armin Papperger lægger ikke skjul på, at krigen i Ukraine har været godt for hans forretning.

Aktierne i Rheinmetall er steget over 150 procent siden januar 2022, og koncernen regner med at udvide antallet af ansatte fra 26.000 til 29.000 i løbet af i år.

Den modstand mod krigen og den tyske våbenindustri, der også er i det tyske samfund, tager Armin Papperger med sindsro.

– Jeg mener, at menneskerettigheder er vigtigere end pacifisme, siger han til Rheinische Post.

Om det lykkes ham at skaffe økonomisk og politisk opbakning til en ny våbenfabrik i Ukraine har vi endnu til gode at se.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here