Home Nyheder TV 2 Nyhederne Unge køber tøj fra kontroversiel webshop: – Det er mega ambivalent

Unge køber tøj fra kontroversiel webshop: – Det er mega ambivalent

2
0
unge-kober-toj-fra-kontroversiel-webshop:-–-det-er-mega-ambivalent

Selvom der både har været meldinger om dårlige arbejdsforhold og skadelige kemikalier i tøjet, så er kinesisk webshop populær blandt danske unge.

Emilie Skydt løfter en stor hvid pakke op foran kameraet. Så begynder hun at pakke alt fra bukser, toppe og øreringe til falske øjenvipper ud af små gennemsigtige poser.

På poserne står skrevet ‘Shein’ med store blokbogstaver. Det er navnet på den kinesiske webshop, som på kort tid har vokset sig større end kæderne H&M og Zara, når det gælder onlinehandel.

– Jeg har fået en Shein-pakke og der er to mere på vej, siger hun i Tiktok-videoen, der er blevet liket 14.000 gange.

På Shein kan man finde tøj til opsigtsvækkende lave priser – ofte koster en kjole under 100 kroner – og webshoppen er kendt for hurtigt at være med på de seneste tendenser. Men i medierne er det også blevet beskrevet, hvordan Shein har dårlige arbejdsforhold for sine ansatte, belaster miljøet, og at tøjet indeholder skadelige kemikalier.

I en undersøgelse fandt Greenpeace kemikalier i tøjet i et omfang, der gør dem direkte ulovlige i EU.

Det har 19-årige Emilie Skydt også hørt om. Men det stopper hende ikke fra at handle på Shein.

– Jeg bestiller der stadig, men det er simpelthen, fordi det er så billigt. Når man kigger derinde og ser videoer med andre, der har købt derinde, så finder man flere og flere ting. Det er lidt en addiction, hvor man bliver ved, siger hun.

Det samme med andet tøj

Skal man tro de sociale medier, er Emilie Skydt ikke alene om at være glad for Shein. Under hashtagget #SheinhaulDanmark viser folk deres køb frem i videoer på Tiktok, og i en dansk Facebook-gruppe med 46.000 medlemmer deler folk erfaringer og råd til køb af tøjet.

Greenpeace kritiserer konceptet med ”ultra fast fashion”, fordi tøjet er så billigt, at det ofte kun bliver brugt få gange. Samtidig kan der være store miljømæssige omkostninger ved at transportere tøjet fra Kina.

Emilie Skydt fortæller, at hun i alt har brugt 19.000 kroner på Shein. Hendes seneste ordre ligger på 1500 kroner, for der er altid tilbud jo mere, man køber.

Jeg tror, at der er dårlige arbejdsforhold alle steder

Emilie Skydt

Hun er godt klar over, at processen fra, at hun bestiller tøjet, til pakken lander i hendes postkasse ikke er bæredygtig. Og hun mener også, at webshoppen burde droppe at pakke varerne ind i separate små plastikposer.

– Jeg tænker da over det. Hvis der for eksempel er noget, jeg ikke kan passe, så giver jeg det til genbrug eller mine veninder, fortæller hun og forklarer, at hun dog har valgt ikke at tænke så meget over omstændighederne.

– Jeg tror, at der er dårlige arbejdsforhold alle steder. Hvis der er kemikalier, må man jo bare sørge for at vaske det rigtig godt, inden man tager det i brug, for der kan jo være kemikalier i alt tøj, mener hun.

Er det ikke bare at lukke øjnene for problemerne?

– Jo, og jeg forstår godt problemet i det, men alligevel er det ikke noget, der har så meget at gøre med mig, og som jeg kan ændre noget ved som ene forbruger.

Forbrugerrådet Tænk forklarer, at der oftere er problemer med skadelige kemikalier i tøj fra webshops uden for end inden for EU. Kemikalierne, der blev fundet i Greenpeaces test af tøjet, kan blandt andet påvirke ens fertilitet eller være allergifremkaldende.

Claus Jørgensen, projektchef hos Forbrugerrådet Tænk, fortæller, at det – uanset hvor man køber fra – er en god idé at vaske tøjet inden brug. Men det er ikke nødvendigvis en sikkerhed.

– Der kan være kemikalierester i tøjet, som kan fjernes ved vask. Men det er ikke sikkert, at alt kommer ud, og noget kan komme ud over tid, så vil man være helt sikker, skal man lade være at købe derfra, siger han.

Anbefaler ikke at købe derfra

En anden, der også har bestilt tøj fra hjemmesiden, er 24-årige Yasmin Løbner. Hun har kun handlet på Shein én gang, fordi hun længe har haft sine betænkeligheder ved det.

– Det er mega ambivalent, for jeg har jo ikke lyst til at støtte virksomheden, siger hun og forklarer, at hun i begyndelsen havde besluttet sig for ikke at handle der, men alligevel blev fristet:

– Jeg er studerende, så mit budget er ret lille, og man vil jo gerne klæde sig på, som, man nu synes, er fedt, og hvis man kan gøre det til billige penge, vil man jo gerne det.

Egentligt kommer det ikke bag på hende, at der er kemikalier i tøjet. Den risiko har hun valgt at tage. Det er sværere for hende at acceptere, hvis det er børn, der producerer tøjet, siger hun.

Er det ikke dobbeltmoralsk, at du køber derfra, når du ikke kan lide, hvad de står for?

– Det er jo dobbeltmoralsk. Men det gælder også andre fast-fashion-brands end kun Shein. Børnearbejde vejer tungere for mig end de giftige stoffer, for det er noget, jeg udsætter mig selv for, men det andet skal andre mennesker lide for. Det er også dobbeltmoralsk, for der er så mange andre ting, der lider for, at jeg skal få mit tøj hjem, men det er en svær pille at sluge.

Men alligevel køber du jo derfra?

– Ja, hvis det skal være helt sort og hvidt, så burde man selvfølgelig ikke støtte det, men der er meget, man ikke burde støtte. Men jeg kommer til at overveje meget, om jeg skal handle derfra igen.

Rygter om sedler i pakken

Emilie Skydt har bemærket, at Shein af nogle bliver set som kontroversiel. Hun har set videoer på Tiktok, hvor nogle brugere har fortalt, at de havde fundet en seddel med teksten “hjælp mig” i deres pakke fra Shein. Brugeren mente, at sedlen var skrevet af en børnearbejder. Det er dog ikke bekræftet, om der rent faktisk har været sådanne sedler i ordrer fra Shein.

Hos Forbrugerrådet Tænk har de ikke undersøgt de dårlige arbejdsforhold, men ifølge Claus Jørgensen er der ofte en sammenhæng mellem arbejdsforholdene, hvis noget skal kunne sælges så billigt som Sheins varer.

– Historisk har det vist sig, at de typisk arbejder under forhold, der ikke er særlige gunstige, så det skal man have med i sine overvejelser, når man shopper der, siger Claus Jørgensen.

Kan det ikke være det samme med tøj fra H&M og Zara?

– Vi tester også ting fra butikker i Europa for kemikalier, og der er også nogle, der falder igennem der. Men ikke i samme omfang. Der er en højere tendens til, at de falder igennem, når vi ser uden for Europa, siger han og fortæller, at de ikke har undersøgt, om der bruges børnearbejde, men at man på alt tøj typisk kan se, hvor det er produceret.

Derudover kan man tjekke virksomhedernes websites for at se, om de har politikker, der sikrer gode arbejdsforhold, siger Claus Jørgensen.

I 2011 fandt Greenpeace skadelige kemikalier i blandt andet tøj fra H&M, og det fik den svenske tøjkæde til at forpligte sig på at afgifte alt sit tøj inden 2020.

Yasmin Løbner håber, at den negative opmærksomhed på Shein kan presse virksomheden til at gøre noget lignende.

– Et eller andet sted håber jeg, at de stærke holdninger omkring Shein og fokusset på det kan være med til at skabe en ændring med færre kemikalier og bedre arbejdsvilkår, siger hun.

  • Tjek hvilket land varen bliver sendt fra – er det inden for EU, er du beskyttet af EU’s lovgivning.
  • Tjek sælgeren – webshops i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse og navn.
  • Drop købet, hvis prisen er for god til at være sand.
  • Køb tøj, legetøj, kosmetik og personlig plejeprodukter i danske eller europæiske butikker og kig efter nogle af de kendte mærkninger som EU-blomsten eller Svanemærket, der viser, at produkterne er sikre og bæredygtigt produceret.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here