Home Nyheder DR Nyheder Vanopslagh tordner mod regeringen: Tiltale mod Claus Hjort er 'en skandaløs politisk...

Vanopslagh tordner mod regeringen: Tiltale mod Claus Hjort er 'en skandaløs politisk beslutning'

2
0
vanopslagh-tordner-mod-regeringen:-tiltale-mod-claus-hjort-er-'en-skandalos-politisk-beslutning'

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) afviser, at tiltalen er politisk.

Alex Vanopslagh kalder det en “politisk overreaktion uden lige”. (Foto: © Jonas Olufson, JONAS OLUFSON)

Alex Vanopslagh, Liberal Alliances politiske leder, retter et hård angreb mod regeringen og justitsminister Peter Hummelgaard (S), efter Claus Hjort Frederiksen i dag er blevet tiltalt for at have røbet statshemmeligheder.

Han kalder det tiltalen af den tidligere minister og Venstre-mand for “en skandaløs politisk beslutning”.

– Det er jo ikke sådan, at han har røbet statshemmeligheder til russerne eller kineserne, siger han.

Det er Anklagemyndigheden der har valgt at tiltale Claus Hjort Frederiksen for at have røbet statshemmeligheder.

Men når Alex Vanopslagh kritiserer justitsministeren og regeringen, skyldes det, at sager af denne karakter kræver, at justitsministeren godkender den indstilling, der kommer fra Anklagemyndigheden.

Selve tiltalen er hemmelig. Claus Hjort Frederiksen har selv sagt, at han er sigtet for at have talt over sig i interview i medierne.

Han har i en række interviews blandt andet omtalt et yderst hemmeligt kabelsamarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og USA.

Et samarbejde som flere medier, heriblandt DR, tidligere har beskrevet.

Overreaktion uden lige

At det skulle være det, han er tiltalt for at tale om, falder altså Alex Vanopslagh for brystet.

– Jeg synes ikke, det er godt, at vi begynder at retsforfølge oppositionspolitikere for at bruge deres ytringsfrihed i den offentlig debat.

– I det her tilfælde drejer det sig om, at han har omtalt en såkaldt statshemmelighed, der har været omtalt før. Så jeg synes, det er en overreaktion uden lige, siger Vanopslagh.

Allerede i maj sidste år indstillede Rigsadvokaten til den daværende justitsminister, Mattias Tesfaye (S), at der skulle rejses en straffesag mod Claus Hjort Frederiksen.

Men dengang sad han i Folketinget og var beskyttet af immunitet, og et flertal i Folketinget valgte ikke at ophæve hans immunitet. Derfor kunne der ikke rejses en sag mod ham dengang.

Claus Hjort Frederiksen trådte imidlertid ud af Folketinget ved valget 1. november og er nu ikke længere beskyttet af immunitet.

Er det ikke fair, at regeringen siger god for at rejse sagen, når Rigsadvokaten har indstillet, at der er grundlag for en retssag?

– Loven er jo ikke indrettet sådan, at regeringen bare er et gummistempel her. Det er jo en politisk beslutning, om man mener, en tidligere oppositionspolitiker skal retsforfølges.

– I en sag, hvor alt tyder på, at det drejer sig om nogle udtalelser i den offentlige debat om en statshemmelighed, der har været omtalt i medierne før, der synes jeg, det er en hysterisk overreaktion at retsforfølge ham, siger Alex Vanopslagh.

Andre vil ikke blande sig

Andre oppositionspartier er mere afdæmpede i deres omtale af sagen og ønsker generelt ikke at kommentere tiltalen, fordi der nu er tale om en sag, der skal køre ved domstolene.

Dansk Folkepartis Peter Kofod kalder dog sagen “opsigtsvækkende“.

– Det er en helt enestående sag, hvis man kigger historisk på det. Så det er i den grad noget, vi kommer til at følge tæt. Det er en beslutning, som Anklagemyndigheden har truffet, og nu skal sagen gå sin gang ved domstolene.

Hos Danmarksdemokraterne er Claus Hjort Frederiksens tidligere partifælle Inger Støjberg heller ikke meget for at kommentere selve sagen.

– Jeg kan ikke afgøre det, jeg skal ikke afgøre det, og jeg må jo heller ikke blande mig i det. Men jeg kan sige, at jeg kender ham rigtig godt, og jeg ved, at han alle dage har sat det at passe på Danmark som det højeste overhovedet. Det er sådan, han er, siger hun.

Inger Støjberg var partifælle med Claus Hjort Frederiksen i Venstre i mange år. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Minister afviser

Selvom det altså er justitsminister Peter Hummelgaard (S), der har skullet sige ja til at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen, afviser han, at der skulle være tale om en politisk handling.

– Jeg kan ikke sige noget om den konkrete sag, og jeg mener heller ikke, det er en politisk tiltale. Når det handler om nogle af straffelovens mest alvorlige kapitler, så ligger påtalekompetencen hos justitsministeren, siger han.

Han påpeger, at skiftende justitsministre i skiftende regeringer de sidste tre årtier har fulgt et princip om at følge indstillingen fra Rigsadvokaten, når Rigsadvokaten har villet rejse tiltale efter de kapitler i straffeloven.

– Det, Claus Hjort er tiltalt for, er uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger. Når jeg har skullet tage stilling til det, har jeg gjort det på grundlag af en grundig læsning, og fordi jeg ikke har fundet grundlag for ikke at følge Rigsadvokatens indstilling, lyder det.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here