Home Ikast Venner fra stenalderen mødtes ved Bølling Sø | Ikast-BrandeNyt

Venner fra stenalderen mødtes ved Bølling Sø | Ikast-BrandeNyt

venner-fra-stenalderen-modtes-ved-bolling-so-|-ikast-brandenyt
Venner fra stenalderen mødtes ved Bølling Sø | Ikast-BrandeNyt

Fotograf

Journalist

FERIEAKTIVITETER De sidder side om side og slår skærver, så små stykker flintesten står om ørerne.

Men de ved øjensynligt begge, hvad de foretager sig. Efter 40 års læretid er de blevet rigtig gode til at fremtrylle stenøkser, pilespidser, skrabere eller hvad de nu har brug for.

Jens Havskov fra Aarhus-området og Tobias Paulsen fra det sønderjyske har kendt hinanden i adskillige årtier, og det er jernalderen, der har bragt dem sammen.

Frem til sommeren 2022 var de og deres familier faste beboere i stenalderlandsbyen på Hjerl Hede.

– Vi havde været sammen hver sommer siden 1981, da vi blev husvilde, fortæller Jens Havskov.

Det skete, da ledelsen i Hjerl Hede af uransaglige årsager besluttede sig for, at nu måtte det være slut med stenalderbyen på friluftsmuseet, der ellers siden starten af 1950’erne havde været kendt for netop denne attraktion.

Stenalderfolket blev blandt andet skiftet ud med klappegeder og kaniner.

– Vi har dog ikke kunnet undvære stenalderen eller hinanden, smiler Jens og tilføjer.

– Vi er jo blevet én stor familie. Det betyder også, at vi hver sommer finder et sted, hvor vi kan holde et par ugers sommerferie. Hertil kommer et tilbud som det her, som vi selvfølgelig takker ja til.

Jens Havskov henviser til Klosterlund Museum ved Bøllling Sø, hvor Julie Lolk sidste år gav de husvilde stenalderfolk lidt husly, da museet blev levendegjort i nogle dage i sommerferien.

Det samme er tilfældet nu, og en del af stenalderen flyttede i denne uge ind på museet.

– Vi har ikke indgået nogen form for aftale, men vi håber da, at det kan blive en tradition, siger den sønderjyske stenaldermand.

Et hårdt liv

Ved siden af ham sidder Tobias Paulsen og hamrer løs på en flintesten. For forbipasserende ser det ganske vilkårligt ud, men Tobias har øvet sig på det gamle håndværk i årtier, så han har opbygget det helt rette håndelag.

Beviset kan ses foran ham, hvor der ligger en udstilling af perfekte stenaldervåben og -redskaber.

– Jeg tror ikke, vi skal ønske os tilbage til den tid. Det var et hårdt liv, og sundheden elendig, hvilket også medførte en kort levetid. Mennesket i bondestenalderen leverede fra hånden til munden. Hver dag var en kamp for at få noget at spise, forklarer Tobias.

Det illustreres også af den gennemsnitlige levealder, der var på blot 35 år.

Ved siden af Tobias sidder datteren Julie Bjerre Paulsen og er ved at lave fletværk til en rygsæk fra bondestenalderen, der strækker sig fra 4000 til 1700 år før vor tidsregning. At man kan eftergøre organiske effekter helt tilbage til den tid skyldes fund, der er bevaret i en tidskapsel af is.

Mens der tilvirkes redskaber og rygsær et sted, laves der mad lige i nærheden.

Der er gang i grøden i to små lerkar, hvor en blanding af spelt, æbler, hasselnødder og blåbær koger lystigt.

– Det smager egentlig meget godt, forsøger Anne-Dorte Hertzum at overbevise journalisten og fotografen om, da de kommer forbi bålstedet.

Det bliver dog ikke til nogen smagsprøve i denne omgang.

Mange aktiviteter

Stenalderfolket var på besøg på Klosterlund i sidste uge, men hvis man ønsker at møde dem, må man formentlig vente til næste sommer.

Det betyder dog ikke, at der ikke er flere tilbud til ferieramte børn og deres familier.

Der er således åbent for aktiviteter på museet ved Engesvang i dag, onsdag, samt på søndag eftermiddag.

Blandt aktiviteter kan nævnes garnspinning, rebslageri, fremstilling af mel, keramik, vævning, smederi af smykker, gafler og knive. Det kan som sædvanlig også lade gøre at få indsigt i, hvordan man udvinder tørv.

Hvis det næsten utrolige skulle ske i form af en regnbyge, så er der også spændende udstillinger i museets indre, der er et kig værd.

Der er blandt andet Hammerum-pigen fra jernalderen i den smukke røde kjole, men også mysteriet om kronhjortene på bunden af Bølling Sø. De dukkede op, da søen i slutningen af 1800-tallet blev tørlagt.

Malte Lundgaard fra Isenvad er på besøg i Klosterlund med bedsteforældrene. Her er han i gang i smedjen.

Her er der gang i tilberedningen af grød a’la stenalder. Spelt, æbler, hasselnødder og blåbær koger lystigt, mens lille Arthur på to et halvt holder øje med det sammen med far Peter Linnemann, Anne-Dorte Hertzum og Levke Häcke.

Britt Bjerre Paulsen på jagt.

Der skal et øvet øje til at se forskel på redskaber, der vitterligt stammer fra stenalderen, og de, der bliver tilvirket af jernalder-familien, der besøgte Klosterlund. Den her kniv stammer fra 2023.

Julie Bjerre Paulsen har levet en stor del af sit liv i stenalderen. Først med familien på Hjerl Hede hver sommer, og siden har hun været med, når de blandt andet mødes i Klosterlund.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here