Home Economy Vision gør næsten umulig automatisering mulig

Vision gør næsten umulig automatisering mulig

2
0
vision-gor-naesten-umulig-automatisering-mulig

Vision gør næsten umulig automatisering mulig

Danfoss og VELUX har i et MADE Samarbejdsprojekt med Teknologisk Institut fået øjnene op for mulighederne med at kombinere 2D- og 3D-vision til opsamling af emner. Begge er imponeret over teknologiens modenhed og ser muligheder for fremtiden. Se video:

I kasser ligger hængsler til vinduer hulter til bulter – nogle af dem bøjer, imens andre ligger udfoldet og fladt på bunden af kassen.

Selvom vi sagtens kan se, at det hele er hængsler, har en robot svært ved det. Den ser en kasse fyldt med forskellige former, hvor nogle ser mindre ud og andre større fra 2D-kameraets fugleperspektiv.

– Det vil altid være samme emne, men det kan ændre udseende, fordi der er bevægelige dele, siger Senior Project Manager i VELUX Karsten Holt.

Robotten har mindst lige så svært ved at forstå, hvad den kigger på hos Danfoss, hvis den kigger i kasserne med kabler og folier. Under transporten bøjer og bevæger de sig til mange forskellige former.

Derfor står der i dag mennesker og samler VELUX og Danfoss’ såkaldte “bevægelige emner” op manuelt fra kasserne – men det behøver ikke at fortsætte. Automatiseret opsamling – såkaldt bin-picking – ser ud til at være en mulig løsning, hvis de rigtige midler tages i brug.

Vi skubber til grænserne for, hvad man kan
– Vi prøver at skubbe grænserne for, hvad man kan med 3D-vision og bin-picking i det hele taget. Nu er vi gået skridtet videre for at se, om vi kan samle bevægelige emner op, der ligger hulter til bulter, siger seniorkonsulent Carsten Panch Isaksen fra Teknologisk Institut.

Han har i et MADE Samarbejdsprojekt hjulpet Danfoss og VELUX med at finde en løsning på, hvordan opsamlingen af de bevægelige emner kan blive automatiseret.

– Jeg er imponeret over de modeller, der er lavet, hvor man kan identificere emnerne udefra. Det er lovende, siger Karsten Holt om resultaterne i projektet og tilføjer:

– Ligesom alle de andre MADE-projekter vi har deltaget i, har vi og de andre i projektet fået noget ud af det. Det giver en god grobund for noget nyt. Vi har lært, at selv om emner leveres kaotisk, er det muligt at finde de rigtige emner [automatisk, red.].

En brik der kan tages med ind i fremtidens puslespil
Dog er der noget vej igen, før VELUX og Danfoss kan implementere 2D- og 3D-visionsystemet hjemme i fabrikken.

– Jeg var imponeret over, at de kunne finde emnerne og samle dem op, men der er et stykke vej endnu. Det var positivt at se, vi kom så langt med de komplicerede emner. Hvis vi så kigger på de lidt mere simple emner, kan vi måske komme længere, siger Jakob Stepping Pedersen, der er ekstern projektleder i Danfoss Drives.

Gennem projektet har han opdaget, at kombinationen af 2D- og 3D-vision er “mere modent”, end hvad han troede. Og det giver stof til eftertanke.

– Det er et stort puslespil af teknologier, og det her var en ny brik, som vi kan lægge ind i fremtidens projekter, siger han.

-lipe

Læs mere om robotter & automatisering

13/3 2023

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here