Home Nyheder Dagbladet Information Udstilling om vold mod sorte mennesker er hård – men den indgyder...

Udstilling om vold mod sorte mennesker er hård – men den indgyder også håb og livsglæde

2
0
udstilling-om-vold-mod-sorte-mennesker-er-haard-–-men-den-indgyder-ogsaa-haab-og-livsglaede

I toget på vej til Malmø Kunsthal læser jeg Andreas Malms nyoversatte lille, hidsige lommebog Verdens befrielse ligger i vildnisset. Den handler om, hvordan slavegjorte stak af fra plantagerne og skabte lejre af modstand i vildnisset. Den handler også om kolonimagternes vold på mennesker og natur. Bogen er dog på ingen måde ensidig, men fyldt med komplekse relationer mellem kolonialisterne og vild natur.

Volden og undertrykkelsen mod sorte mennesker, friheden, der findes et sted i vildnisset, fyldte derfor allerede i hovedet, da jeg trådte ind på Malmø Kunsthal til presseåbningen af FLIGHT. En udstilling om at flygte, om at yde modstand mod kolonimagten på særligt det afrikanske kontinent. Malmø Kunsthal er dog det modsatte af et vildnis – den er én stor hvid kube med ovenlysvinduer og lækkert trægulv.

Udstillingen er kurateret af Tawanda Appiah fra Zimbabwe, der har slået sig ned som kurator i Malmø. Og han bidrager med et dobbelt blik, der kombinerer den sorte modstandsbevægelse i Zimbabwe med et mere lokalt aspekt af den sorte historie i form af kunstnere som den Oslo-baserede Frida Orupabo og svensk-senegalske Eric Magassa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here