Home Nyheder Dagbladet Information Debat: Jeg frygter for et totalt kollaps blandt nyuddannede med de nye...

Debat: Jeg frygter for et totalt kollaps blandt nyuddannede med de nye regler for dagpengesatser

2
0
debat:-jeg-frygter-for-et-totalt-kollaps-blandt-nyuddannede-med-de-nye-regler-for-dagpengesatser

Debat

18. februar 2023

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning. Læs mere her

De nye nedskæringer i dagpengesatsen viser for alvor, hvor lidt regeringen prioriterer os studerende og nyuddannede. 

Jeg frygter for et totalt kollaps blandt landets nyuddannede med de nye regler for dagpengesatser. For hvordan kan vores hverdag hænge sammen, når vi står midt i en økonomisk krise med fyringsrunder alle vegne og arbejdsgivere og en regering, der ikke forstår livet som nyuddannet?

4.322 kroner. Så meget mindre kan jeg og andre nyuddannede se frem til, hvis vi er nødsaget til at gøre brug af dagpengesystemet. Det er desværre den hårde skæbne for en række af de studerende, vi får ud på arbejdsmarkedet, og som ifølge den danske regering synes at være lidt for dovne til egentlig at få sig et job. Ifølge vores nye beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er det da heller ikke noget problem for de studerende. Den månedlige indkomst stiger med omkring 3.000 kroner sammenlignet med den gældende SU-sats, og det lyder jo godt på papiret. Det er bare lidt, som om  Ane Halsboe-Jørgensen har glemt, hvordan vi studerende knokler hver eneste uge på vores studiejob for at opretholde en bare nogenlunde værdig livsstil.

Straffes for regeringens krise

Det er, som om regeringen ikke magter at forstå, hvordan det er at være studerende i dagens Danmark. Hvordan det er at være ung og under et konstant pres i et samfund, hvor vi aldrig er nok. Vi skal rydde op efter det kolossale overforbrug siden 80’erne. Vi skal lære at udfylde flere job på samme tid, fordi vores generation er mindre end det, som samfund og fremtid kræver. Vi skal lære at håndtere to verdener – den fysiske og den digitale – hvor det kræves, at vi navigerer rundt og prøver at danne os et overblik over det gode, ærlige liv. Og nu skal vi så også lære at stille os tilfredse med mindre, leve for mindre og føle os mindre. Straffen for den nye regerings identitetskrise tilfalder os.

Først kunne vi vinke farvel til hjælpepakker. Efterfølgende blev vores mulighed for at være i tvivl og mærke efter sløjfet med den nye SU-reform. Og nu kan vi heller ikke rigtig overleve på de dagpenge, som ellers så fint bliver fremstillet som vores sikkerhedsnet.

Jeg spørger bare: Hvordan kan Ane Halsboe-Jørgensen og resten af den siddende regering se sig selv i øjnene efter at have indført de nye og markant forringede dagpengesatser for nyuddannede?

Jeg har svært ved at få det til at give mening, når regeringen argumenterer for, at nyuddannede så nemt som ingenting kan finde deres første job. Jeg ved godt, at der er mangel på arbejdskraft, men det gælder ikke alle brancher. 

Til sommer bliver jeg uddannet cand.it. Jeg er privilegeret, for jeg har uddannet mig inden for en branche, der reelt set er presset helt i bund og oplever en massiv mangel på arbejdskraft, så jeg skal nok komme hurtigt i job. Men det er langtfra tilfældet for alle.

Giv os en chance

Vi kommer ud til et økosystem, der er i total ubalance. Og så er der en tendens til, at mange af vores kommende arbejdsgivere fremsætter uopnåelige krav i deres jobopslag. Vi bliver set som underkvalificerede til de stillinger, som er beregnet til os, og overkvalificerede til de stillinger, som vi søger for desperat at undgå at blive indsluset i dagpengesystemet. Og hvad fanden gør man så?

De, der er så heldige at få tilbudt et fedt job, må ofte sige ja tak til en løn, som de skammer sig over at dele med andre.

Regeringen synes vist, at de har fundet løsningen. Betal os mindre i dagpenge, og tving os ud på et arbejdsmarked, der er endnu mere i ubalance, end hvad der hidtil har været tilfældet.

Jeg mener, at regeringen i stedet for skulle kigge ind i de vilkår, som arbejdsgivere tilbyder nyuddannede. I stedet for at vores generation alene skal løfte byrden for fremtidens Danmark, bør regeringen også forsøge at forstå vores behov og gøre noget ved de strukturer, der skaber en ubalance.

Vi er ikke overmennesker, og vi kan kun være fremtidens redningskrans, hvis nogen giver os en chance.

Laura Jakobsen er kandidatstuderende i Digital Design & Interaktive teknologier på IT-Universitetet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here