Det er nu op til EU-Kommissionen at give en endelig vurdering af, om Danmark er forpligtet til at indføre den omstridte kulturmoms, som står til at skulle levere omkring 200 millioner kroner til den nye fængselsaftale.
Er det ikke et krav, må pengene findes på anden vis.
Sådan lyder kompromiset om Kriminalforsorgens økonomi, som regeringen, SF, Dansk Folkeparti og Konservative er blevet enige om.
Her viderefører partierne aftalen, der blev indgået af den tidligere socialdemokratiske regering tilbage i 2021. Venstre var ikke med i den oprindelige aftale, og Moderaterne var endnu ikke repræsenteret i Folketinget.
Kulturmomsen indgår i finansieringen under forudsætning af, at der er tale om et ufravigeligt krav fra Bruxelles, hvilket regeringen hele tiden har fastholdt.
Det er der rejst tvivl om, fordi en advokatrapport fra Gorrissen Federspiel bestilt af Skatteudvalget, når frem til den modsatte konklusion.
Tidligere forbrugerombudsmand og generaladvokat ved EU-domstolen Henrik Øe har været med til at udarbejde vurderingen, og han argumenterede efterfølgende for sin konklusion i udvalget, hvilket fik både Konservative og Dansk Folkeparti til at trække støtten.
Men nu er partierne altså enige om at bede Kommissionen om at se på sagen en sidste gang med afsæt i advokatvurderingen.
“Vi er dybt imod, at kulturen skal finansiere retssystemet, og advokatvurderingen skabte stor tvivl om, hvorvidt der er tale om en overimplementering,” siger Mai Mercado (K) og tilføjer:
“Kompromiset er derfor blevet, at vi spørger EU-Kommissionen endnu en gang, om vi kan fortolke reglerne anderledes. Og den her gang skal rapporten fra Gorrissen Federspiel indgå i vurderingen.”
Kunstnere rammes af moms
I det brede kulturliv lyder der protester mod udsigten til en kulturmoms, som konkret vil indebære, at kunstnere fremover kommer til at betale moms af de penge de modtager, når deres værker bliver brugt.
Nu er der en fælles accept af, at hvis EU når frem til, at vi ikke behøver at implementere kulturmomsen, så skal der findes en anden finansiering.
Mai Mercado (K), gruppeformand
Det gælder eksempelvis, når musikere bliver spillet i radioen eller manuskriptforfattere får deres værker opført på teatret eller vist på tv.
Tvistens kerne handler om, hvorvidt kunstnere også kan opnå momsfritagelse, når organisationer administrerer rettighederne på deres vegne.
Og da SF og Konservative i juni sidste år trak sig fra finansieringen grundet tvivl om EU-reglerne, manglede der 215 millioner kroner til de initiativer, som skal lempe presset på fængselsvæsenet.
Derfor blev flere initiativer – herunder planer om at bygge nye såkaldte udslusningsfængsler – sat på pause, ligesom Kriminalforsorgen i mellemtiden har måttet lukke 80 fængselspladser grundet personalemangel.
”Nu er der en fælles accept af, at hvis EU når frem til, at vi ikke behøver at implementere kulturmomsen, så skal der findes en anden finansiering, og vi har ingen intension om at springe fra aftalen,” siger Konservatives Mai Mercado og uddyber:
“Vi gik i sin tid ind i aftalen med den helt klare overbevisning, at der ikke var andre muligheder end at implementere kulturmomsen. Hvis EU vender tilbage og siger, at de holder fast trods advokatvurderingen, så har vi I Konservative kæmpet kampen, så langt vi overhovedet kunne.”
V ser frem til afklaring
Samme toner lyder fra Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen.
“Jeg er stadig imod kulturmomsen, og jeg synes, det er en kæmpe sejr, at resten af regeringen nu er med på at skaffe det ultimative svar fra Kommissionen,” siger Jan E. Jørgensen og tilføjer:
“Nu står der 1-1, fordi Skatteministeriet og Justitsministeriet mener, at vi skal indføre kulturmoms for at efterleve EU-reglerne, mens Gorrissen Federspiel når frem til en helt anden konklusion. Nu får vi en endelig afklaring.”
Men Kommissionen har jo allerede taget stilling til spørgsmålet, efter at regeringen har henvendt sig?
“Det er første gang, Kommissionen har fået forelagt Gorrissen Federspiels notat og dermed ser argumenterne mod, at kulturmomsen skal indføres. Der er momsfritagelse, når kunstnerne laver individuelle aftaler, og at det skulle ryge, fordi de organiserer sig i en organisation, det synes jeg virker meget besynderligt.”
Hvad regner du selv med at Kommissionen når frem til?
“Jeg tør ikke regne med noget. For det er kompleks EU-ret, og der står kompetente fagfolk over for hinanden. Men jeg håber og hælder til at tro, at ministerierne ender med at blive underkendt.”
Hvor vil Venstre finde pengene, hvis kulturmomsen ikke kommer?
”Det er for tidligt at sige. Men der er jo ikke tale om 200 milliarder, men omkring 200 millioner, så mon ikke det kan lade sig gøre at finde en løsning.”
Hos Fængselsforbundet hæfter man sig ved, at både Skatteministeriets embedsfolk og EU-Kommissionen flere gange har vurderet, at det ikke er muligt at komme udenom at indføre en kulturmoms.
Derfor er formand Bo Yde Sørensen som udgangspunkt ikke bekymret for udsigten til, at forligspartierne skal drøfte finansieringen på ny.
”Jeg er nødt til at tro på, at ministeriet med sit forarbejde har styr på, at når man nu spørger EU, så vil svaret stadig være, at kulturmomsen skal implementeres,” siger Bo Yde Sørensen, der er formand for Fængselsforbundet.
”Alternativt må man jo finde en anden finansiering. Men jeg må lægge til grund, at embedsfolkene er af den klare opfattelse, at kulturmomsen skal implementeres, og at finansieringen derfor er på plads,” tilføjer han.